Gulasz z różnych grzybów leśnych na cydrze

wegański chłodnik z botwinki

Przepis na wegański gulasz grzybowy

 

Jesień obfituje w sezonowe produkty – są dynie, szczyt sezonu na pomidory, czy bakłażany, są jabłka i śliwki. No i są one – leśne grzyby. W naszym kraju tradycja grzybobrania ma się dobrze, bardzo polecam każdemu – nawet jeżeli zbiory nie będą zbyt udane, to wycieczka po lesie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu w naturze. Pamiętajcie tylko, żeby zbierać tylko te grzyby, jakie znacie, i żeby nie niszczyć grzybni. NIE WYKRĘCAJCIE GRZYBÓW – najlepiej ściąć nóżkę nożykiem, wtedy macie gwarancję, że grzyby odrosną w tym miejscu ponownie. A jeśli już macie swoje zbiory, lub nawet mrożone grzyby, to polecam przepis na gulasz z leśnych grzybów. Możecie użyć dowolnych gatunków, u mnie to podgrzybki, prawdziwki i koźlarze. Jeżeli tak jak ja, kochacie smak grzybów, to zdecydowanie to danie jest dla was.

 

 

Składniki:

2-3 porcje

  • 1 papryka
  • ok. 700-800 g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 1 cebula
  • Olej roślinny
  • 150ml cydru lub białego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Pół kostki warzywnego bulionu
  • 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki skrobii ziemniaczanej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

 

  • Do garnka daj ok. 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż ok. minuty
  • Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę, smak ok. 5-6minut
  • Dorzuć wszystkie przyprawy w proszku czyli oba rodzaje papryki i czosnek
  • Zmniejsz nieco ogień, wymieszaj z cebulą i papryką, pilnuj żeby się nie przypaliło
  • Na tym etapie wrzuć pokrojone świeże grzyby, dodaj od razu sos sojowy i pokruszoną połówkę kostki bulionowej, dorzuć gałązkę rozmarynu
  • Zalej to wszystko cydrem lub winem i zagotuj
  • Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut
  • Jeśli sos jest zbyt rzadki, do miseczki daj pół łyżeczki skrobii, wlej kilka łyżek sosu z gulaszu i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, wlej zawartość do garnka z gulaszem i lekko podgrzej – gulasz od razu się zagęści
  • Spróbuj i dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji
  • Podawaj z kluskami, ziemniakami, knedlikami lub chlebem

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Gulasz z grzybów – wegetariański, na cydrze

Zobacz przepis na gulasz z grzybów wegański