Gulasz z różnych grzybów leśnych na cydrze

Przepis na wegański gulasz grzybowy
Jesień obfituje w sezonowe produkty – są dynie, szczyt sezonu na pomidory, czy bakłażany, są jabłka i śliwki. No i są one – leśne grzyby. W naszym kraju tradycja grzybobrania ma się dobrze, bardzo polecam każdemu – nawet jeżeli zbiory nie będą zbyt udane, to wycieczka po lesie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu w naturze. Pamiętajcie tylko, żeby zbierać tylko te grzyby, jakie znacie, i żeby nie niszczyć grzybni. NIE WYKRĘCAJCIE GRZYBÓW – najlepiej ściąć nóżkę nożykiem, wtedy macie gwarancję, że grzyby odrosną w tym miejscu ponownie. A jeśli już macie swoje zbiory, lub nawet mrożone grzyby, to polecam przepis na gulasz z leśnych grzybów. Możecie użyć dowolnych gatunków, u mnie to podgrzybki, prawdziwki i koźlarze. Jeżeli tak jak ja, kochacie smak grzybów, to zdecydowanie to danie jest dla was.
Składniki:
2-3 porcje
- 1 papryka
- ok. 700-800 g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
- 1 cebula
- Olej roślinny
- 150ml cydru lub białego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- Pół kostki warzywnego bulionu
- 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki skrobii ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do garnka daj ok. 2-3 łyżki oleju roślinnego
- Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż ok. minuty
- Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę, smak ok. 5-6minut
- Dorzuć wszystkie przyprawy w proszku czyli oba rodzaje papryki i czosnek
- Zmniejsz nieco ogień, wymieszaj z cebulą i papryką, pilnuj żeby się nie przypaliło
- Na tym etapie wrzuć pokrojone świeże grzyby, dodaj od razu sos sojowy i pokruszoną połówkę kostki bulionowej, dorzuć gałązkę rozmarynu
- Zalej to wszystko cydrem lub winem i zagotuj
- Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, do miseczki daj pół łyżeczki skrobii, wlej kilka łyżek sosu z gulaszu i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, wlej zawartość do garnka z gulaszem i lekko podgrzej – gulasz od razu się zagęści
- Spróbuj i dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji
- Podawaj z kluskami, ziemniakami, knedlikami lub chlebem

Więcej wege przepisów:
W czym przechowywać suszone jabłka – praktyczny poradnik
W czym przechowywać suszone jabłka - praktyczny poradnikSuszone jabłka to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką przez cały rok. Jednak aby zachowały swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie. W tym artykule...
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedzieć
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedziećSezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji, ale równie ważne...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...
Gulasz z grzybów – wegetariański, na cydrze
Zobacz przepis na gulasz z grzybów wegański