Gulasz z różnych grzybów leśnych na cydrze

Przepis na wegański gulasz grzybowy
Jesień obfituje w sezonowe produkty – są dynie, szczyt sezonu na pomidory, czy bakłażany, są jabłka i śliwki. No i są one – leśne grzyby. W naszym kraju tradycja grzybobrania ma się dobrze, bardzo polecam każdemu – nawet jeżeli zbiory nie będą zbyt udane, to wycieczka po lesie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu w naturze. Pamiętajcie tylko, żeby zbierać tylko te grzyby, jakie znacie, i żeby nie niszczyć grzybni. NIE WYKRĘCAJCIE GRZYBÓW – najlepiej ściąć nóżkę nożykiem, wtedy macie gwarancję, że grzyby odrosną w tym miejscu ponownie. A jeśli już macie swoje zbiory, lub nawet mrożone grzyby, to polecam przepis na gulasz z leśnych grzybów. Możecie użyć dowolnych gatunków, u mnie to podgrzybki, prawdziwki i koźlarze. Jeżeli tak jak ja, kochacie smak grzybów, to zdecydowanie to danie jest dla was.
Składniki:
2-3 porcje
- 1 papryka
- ok. 700-800 g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
- 1 cebula
- Olej roślinny
- 150ml cydru lub białego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- Pół kostki warzywnego bulionu
- 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki skrobii ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do garnka daj ok. 2-3 łyżki oleju roślinnego
- Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż ok. minuty
- Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę, smak ok. 5-6minut
- Dorzuć wszystkie przyprawy w proszku czyli oba rodzaje papryki i czosnek
- Zmniejsz nieco ogień, wymieszaj z cebulą i papryką, pilnuj żeby się nie przypaliło
- Na tym etapie wrzuć pokrojone świeże grzyby, dodaj od razu sos sojowy i pokruszoną połówkę kostki bulionowej, dorzuć gałązkę rozmarynu
- Zalej to wszystko cydrem lub winem i zagotuj
- Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, do miseczki daj pół łyżeczki skrobii, wlej kilka łyżek sosu z gulaszu i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, wlej zawartość do garnka z gulaszem i lekko podgrzej – gulasz od razu się zagęści
- Spróbuj i dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji
- Podawaj z kluskami, ziemniakami, knedlikami lub chlebem

Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Chrupki z ciecierzycy
Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...
Gulasz z grzybów – wegetariański, na cydrze
Zobacz przepis na gulasz z grzybów wegański