Gulasz z różnych grzybów leśnych na cydrze
Przepis na wegański gulasz grzybowy
Jesień obfituje w sezonowe produkty – są dynie, szczyt sezonu na pomidory, czy bakłażany, są jabłka i śliwki. No i są one – leśne grzyby. W naszym kraju tradycja grzybobrania ma się dobrze, bardzo polecam każdemu – nawet jeżeli zbiory nie będą zbyt udane, to wycieczka po lesie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu w naturze. Pamiętajcie tylko, żeby zbierać tylko te grzyby, jakie znacie, i żeby nie niszczyć grzybni. NIE WYKRĘCAJCIE GRZYBÓW – najlepiej ściąć nóżkę nożykiem, wtedy macie gwarancję, że grzyby odrosną w tym miejscu ponownie. A jeśli już macie swoje zbiory, lub nawet mrożone grzyby, to polecam przepis na gulasz z leśnych grzybów. Możecie użyć dowolnych gatunków, u mnie to podgrzybki, prawdziwki i koźlarze. Jeżeli tak jak ja, kochacie smak grzybów, to zdecydowanie to danie jest dla was.
Składniki:
2-3 porcje
- 1 papryka
- ok. 700-800 g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
- 1 cebula
- Olej roślinny
- 150ml cydru lub białego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- Pół kostki warzywnego bulionu
- 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki skrobii ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do garnka daj ok. 2-3 łyżki oleju roślinnego
- Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż ok. minuty
- Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę, smak ok. 5-6minut
- Dorzuć wszystkie przyprawy w proszku czyli oba rodzaje papryki i czosnek
- Zmniejsz nieco ogień, wymieszaj z cebulą i papryką, pilnuj żeby się nie przypaliło
- Na tym etapie wrzuć pokrojone świeże grzyby, dodaj od razu sos sojowy i pokruszoną połówkę kostki bulionowej, dorzuć gałązkę rozmarynu
- Zalej to wszystko cydrem lub winem i zagotuj
- Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, do miseczki daj pół łyżeczki skrobii, wlej kilka łyżek sosu z gulaszu i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, wlej zawartość do garnka z gulaszem i lekko podgrzej – gulasz od razu się zagęści
- Spróbuj i dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji
- Podawaj z kluskami, ziemniakami, knedlikami lub chlebem
Więcej wege przepisów:
Najlepsza zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni – przepis na aromatyczną, wegańską zupę dyniowąPrzygotuj wyśmienitą zupę krem z dyni, która dzięki pieczonej dyni Hokkaido, świeżemu imbirowi i soku z pomarańczy nabiera niepowtarzalnego smaku. To idealny, rozgrzewający posiłek na chłodniejsze dni,...
Dyniowy hummus
Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...
Dyniowe mac&cheese
Przepis na wegański mac and cheese Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna - tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z...
Gulasz z grzybów – wegetariański, na cydrze
Zobacz przepis na gulasz z grzybów wegański