Przepis na wegańskie wielowarzywne placki

wegański chłodnik z botwinki

Cukiniowe placki z warzywami wysokobiałkowe

 

Kto nie lubi placków? Jeśli jesteś taką osobą to śmiało, wiesz gdzie jest wyjście. Zdecydowana większość jednak placki lubi, a wręcz uwielbia. Standardowo jemy te ziemniaczane, ale inne warzywa również nadają się na materiał na placki. To jest przepis bardzo przyjazny osobom, które liczą kalorie, potrzebują więcej białka i unikają ziemniaków. Bazą tego przepisu jest cukinia – warzywo znane i lubiane. Nie ma w cieście dużej ilości mąki pszennej, jest za to bogata w biało mąka z ciecierzycy i cała kostka tofu. Takie placki są kompletnym posiłkiem – możesz podać ze swoim ulubionym sosem lub śmietaną (u mnie roślinna).

 

 

Składniki:

Dużo placków

  • 2 mniejsze cukinie (obowiązkowo)

Miks dodatkowych warzyw, u mnie:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli

Ciasto:

  • 5 czubatych łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1 opakowanie naturalnego tofu (180g)

Przyprawy:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papyki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala lub curry

Przygotowanie:

  • Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę
  • Wybrane warzywa posiekaj
  • Warzywa umieść w misce, daj łyżeczkę soli i wymieszaj
  • Odczekaj ok. 15 minut, po tym czasie odsącz je z nadmiaru wody
  • Składniki na ciasto i przyprawy zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Wymieszaj warzywa z ciastem
  • Placki smaż na patelni na oleju, z dwóch stron, aż się zarumienią
  • Podawaj jak lubisz

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Placki wegańskie wysokobiałkowe z cukinii i warzyw

Przepis na wysokobiałkowe placki dla osób którym zależy na wysokiej zawartości białka