Przepis na wegańskie wielowarzywne placki
Cukiniowe placki z warzywami wysokobiałkowe
Kto nie lubi placków? Jeśli jesteś taką osobą to śmiało, wiesz gdzie jest wyjście. Zdecydowana większość jednak placki lubi, a wręcz uwielbia. Standardowo jemy te ziemniaczane, ale inne warzywa również nadają się na materiał na placki. To jest przepis bardzo przyjazny osobom, które liczą kalorie, potrzebują więcej białka i unikają ziemniaków. Bazą tego przepisu jest cukinia – warzywo znane i lubiane. Nie ma w cieście dużej ilości mąki pszennej, jest za to bogata w biało mąka z ciecierzycy i cała kostka tofu. Takie placki są kompletnym posiłkiem – możesz podać ze swoim ulubionym sosem lub śmietaną (u mnie roślinna).
Składniki:
Dużo placków
- 2 mniejsze cukinie (obowiązkowo)
Miks dodatkowych warzyw, u mnie:
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
Ciasto:
- 5 czubatych łyżek mąki z ciecierzycy
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 1 opakowanie naturalnego tofu (180g)
Przyprawy:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki wędzonej papyki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka garam masala lub curry
Przygotowanie:
- Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce
- Cebulę pokrój w drobną kostkę
- Wybrane warzywa posiekaj
- Warzywa umieść w misce, daj łyżeczkę soli i wymieszaj
- Odczekaj ok. 15 minut, po tym czasie odsącz je z nadmiaru wody
- Składniki na ciasto i przyprawy zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji
- Wymieszaj warzywa z ciastem
- Placki smaż na patelni na oleju, z dwóch stron, aż się zarumienią
- Podawaj jak lubisz
Więcej wege przepisów:
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniu
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniuSałatka ziemniaczana to ponadczasowa potrawa, która zawsze zachwyca swoim smakiem i prostotą. Czy to na rodzinne spotkania, pikniki, czy po prostu jako dodatek do obiadu – jest to danie, które...
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłek
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłekJeśli szukasz pomysłu na szybki, aromatyczny obiad, to wegańska zupa pho jest strzałem w dziesiątkę! Ten przepis jest idealny dla każdego, kto chce cieszyć się głębokim smakiem pho bez konieczności...
Makaron z wegańskim czerwonym pesto – szybki przepis
Makaron z wegańskim czerwonym pesto – szybki przepisMakaron z wegańskim czerwonym pesto to prosty, szybki i smaczny pomysł na obiad, który zadowoli zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tradycyjnych smaków. Wegańskie czerwone pesto przygotowuje się na bazie...
Placki wegańskie wysokobiałkowe z cukinii i warzyw
Przepis na wysokobiałkowe placki dla osób którym zależy na wysokiej zawartości białka