
Jak zrobić fermentowane rzodkiewki?
Kiszone warzywa to samo zdrowie i koniec. To nie podlega żadnej dyskusji. W kuchni polskiej kiszona kapusta i kiszone ogórki to klasyka, jednak warto fermentować również inne warzywa. Rzodkiewki mają to do siebie, że szybko więdną. Warto więc spróbować dla odmiany je ukisić, zwłaszcza że to jest naprawdę proste. Jeśli robiliście kiedykolwiek własne małosolne ogórki, to tutaj działa to dokładnie tak samo. Identyczne proporcje, taki sam czas oczekiwania, można użyć takich samych przypraw. Ukiszone rzodkiewki mają tą przewagę nad ogórkami, że wyglądają obłędnie. No zobaczcie sami – czy można przejść obojętnie obok TEGO koloru? No nie można, trzeba jeść garściami. Na zdrowie, bo fermentowane warzywa to jedna najzdrowszych rzeczy na świecie.
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki
- Kilka ząbków czosnku
- przefiltrowana lub odstana woda
- 2 łyżeczki soli (może być niejodowana)
- Opcjonalnie: chrzan, koper, ziele angielskie, itd.
Przygotowanie:
- Rzodkiewki dokładnie umyj
- Większe przekrój na ćwiartki, mniejsze na połówki, najmniejsze zostaw w całości
- Do słoika lub innego naczynia, w którym chcesz kisić rzodkiewki, nalej wody do max. 2/3 wysokości
- Do tej wody dodaj sól i dokładnie wymieszaj, żeby się rozpuściła
- Wrzuć rzodkiewki i wszystkie przyprawy
- Dociśnij obciążeniem – może być kamień, szklana pokrywka lub worek strunowy z wodą (szczelnie zamknięty)
- Proces fermentacji najlepiej zachodzi w osłoniętym od światła miejscu, więc umieść w takim miejscu naczynie z rzodkiewkami lub przykryj je kuchennym ręcznikiem
- Rzodkiewki są najlepsze po 4-5 dniach

Więcej wege przepisów:
Zakwas z buraków
Przepis na zakwas buraczanyZakwas buraczany na barszcz Zakwas buraczany - uniwersalny przepis dla każdego. Zakwas z buraków robię już ponad 10 lat, w międzyczasie eksperymentowałam z różnymi dodatkami. Wiem co działa, a co sprawi, że zakwas spleśnieje. To...
Różowe kimchi musztardowo-imbirowe
Przepis na wielowarzywne kimchi po polsku Kimchi ma wiele twarzy. Nie ma jednego właściwego rodzaju, mimo że większość osób kojarzy tylko to ostre i czerwone, istnieją też inne typy. Różowe kimchi to nie jest pomysł z Korei, ale możecie się spotkać z...
Domowe łatwe kimchi
Kimchi z dostępnych składników - bez gochugaru i mąki ryżowej To nie jest przepis na oryginalne koreańskie kimchi - zaznaczam na wstępie. To jest wersja dla tych, którzy by chcieli, ale trochę się boją, trochę nie wiedzą jak, którzy gdzieś słyszeli, że...