Jak zrobić fermentowane rzodkiewki?

 

Kiszone warzywa to samo zdrowie i koniec. To nie podlega żadnej dyskusji. W kuchni polskiej kiszona kapusta i kiszone ogórki to klasyka, jednak warto fermentować również inne warzywa. Rzodkiewki mają to do siebie, że szybko więdną. Warto więc spróbować dla odmiany je ukisić, zwłaszcza że to jest naprawdę proste. Jeśli robiliście kiedykolwiek własne małosolne ogórki, to tutaj działa to dokładnie tak samo. Identyczne proporcje, taki sam czas oczekiwania, można użyć takich samych przypraw. Ukiszone rzodkiewki mają tą przewagę nad ogórkami, że wyglądają obłędnie. No zobaczcie sami – czy można przejść obojętnie obok TEGO koloru? No nie można, trzeba jeść garściami. Na zdrowie, bo fermentowane warzywa to jedna najzdrowszych rzeczy na świecie.

 

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • Kilka ząbków czosnku
  • przefiltrowana lub odstana woda
  • 2 łyżeczki soli (może być niejodowana)
  • Opcjonalnie: chrzan, koper, ziele angielskie, itd.

Przygotowanie:

  • Rzodkiewki dokładnie umyj
  • Większe przekrój na ćwiartki, mniejsze na połówki, najmniejsze zostaw w całości
  • Do słoika lub innego naczynia, w którym chcesz kisić rzodkiewki, nalej wody do max. 2/3 wysokości
  • Do tej wody dodaj sól i dokładnie wymieszaj, żeby się rozpuściła
  • Wrzuć rzodkiewki i wszystkie przyprawy
  • Dociśnij obciążeniem – może być kamień, szklana pokrywka lub worek strunowy z wodą (szczelnie zamknięty)
  • Proces fermentacji najlepiej zachodzi w osłoniętym od światła miejscu, więc umieść w takim miejscu naczynie z rzodkiewkami lub przykryj je kuchennym ręcznikiem
  • Rzodkiewki są najlepsze po 4-5 dniach
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1452,1453,1454,1455,1456″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: