Przepis na wege leczo z dodatkiem ciecierzycy

Łatwe jesienne leczo z cukinią – wegańskie
Leczo to klasyka sama w sobie i danie, które jadł w swoim życiu każdy. Na blogu jest już przepis na leczo bardziej klasyczne, bez dodatków. Ta wersja wzbogacona o ciecierzycę (świetne źródło białka) i cukinię jest pełnowartościowym posiłkiem. Jest to bardzo prosty przepis bazujący na sezonowych składnikach, który polecam dosłownie każdemu, nie tylko wegetarianom. Nie zajmuje wiele czasu, wszystko dzieje się w jednym garnku, do tego od razu masz danie na 2-3 dni. Ja podałam swoje leczo z dodatkiem puree z ziemniaków, doprawionym chrzanem. Najprościej podać je z kawałkiem pieczywa lub nawet zjeść solo w misce lub w talerzu. Rozgrzewające i proste dania są idealne na jesień!
Składniki:
5-6 porcji
- 2 cebule
- 3 papryki
- 1 cukinia (średniej wielkości)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka ciecierzycy (lub słoik)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- Przyprawy:
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na dno garnka wlej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę
- Jak się zeszkli dodaj paprykę i wszystkie przyprawy
- Smaż kilka minut, dopóki papryka nie zacznie się robić miękka
- Dorzuć cukinię, pomidory i ciecierzycę
- Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut
- Ja lubię jak warzywa są „al dente”, ale możesz gotować dłużej, jeśli wolisz bardziej miękkie
- Na końcu zagęść koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku według swoich preferencji

Więcej wege przepisów:
W czym przechowywać suszone jabłka – praktyczny poradnik
W czym przechowywać suszone jabłka - praktyczny poradnikSuszone jabłka to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką przez cały rok. Jednak aby zachowały swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie. W tym artykule...
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedzieć
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedziećSezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji, ale równie ważne...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...
Wegetariańskie leczo z cukinią i ciecierzycą – przepis na pełnowartościowe leczo idealne dla wegan i wegetarian
Prosty przepis na jesienne leczo w wersji wegańskiej z dodatkiem ciecierzycy. Dzięki temu ma wysoką zawartość białka i jest idealnym posiłkiem dla całej rodziny. Nawet jeśli nie jesteś wege to koniecznie spróbbuj tego przepisu – jest bardzo prosty i bazuje na sezonowych składnikach.