Przepis na wege leczo z dodatkiem ciecierzycy
Łatwe jesienne leczo z cukinią – wegańskie
Leczo to klasyka sama w sobie i danie, które jadł w swoim życiu każdy. Na blogu jest już przepis na leczo bardziej klasyczne, bez dodatków. Ta wersja wzbogacona o ciecierzycę (świetne źródło białka) i cukinię jest pełnowartościowym posiłkiem. Jest to bardzo prosty przepis bazujący na sezonowych składnikach, który polecam dosłownie każdemu, nie tylko wegetarianom. Nie zajmuje wiele czasu, wszystko dzieje się w jednym garnku, do tego od razu masz danie na 2-3 dni. Ja podałam swoje leczo z dodatkiem puree z ziemniaków, doprawionym chrzanem. Najprościej podać je z kawałkiem pieczywa lub nawet zjeść solo w misce lub w talerzu. Rozgrzewające i proste dania są idealne na jesień!
Składniki:
5-6 porcji
- 2 cebule
- 3 papryki
- 1 cukinia (średniej wielkości)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka ciecierzycy (lub słoik)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- Przyprawy:
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na dno garnka wlej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę
- Jak się zeszkli dodaj paprykę i wszystkie przyprawy
- Smaż kilka minut, dopóki papryka nie zacznie się robić miękka
- Dorzuć cukinię, pomidory i ciecierzycę
- Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut
- Ja lubię jak warzywa są „al dente”, ale możesz gotować dłużej, jeśli wolisz bardziej miękkie
- Na końcu zagęść koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku według swoich preferencji
Więcej wege przepisów:
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłek
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłekJeśli szukasz pomysłu na szybki, aromatyczny obiad, to wegańska zupa pho jest strzałem w dziesiątkę! Ten przepis jest idealny dla każdego, kto chce cieszyć się głębokim smakiem pho bez konieczności...
Makaron z wegańskim czerwonym pesto – szybki przepis
Makaron z wegańskim czerwonym pesto – szybki przepisMakaron z wegańskim czerwonym pesto to prosty, szybki i smaczny pomysł na obiad, który zadowoli zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tradycyjnych smaków. Wegańskie czerwone pesto przygotowuje się na bazie...
Zupa krem z pomidorów z puszki – wegetariańska
Zupa krem z pomidorów - wegetariańska zupa pomidorowaZupa krem z pomidorów przepis na szybki obiad Ten przepis na zupę krem z pomidorów jest idealny, jeśli potrzebujesz czegoś szybkiego, pysznego i wegetariańskiego na obiad. Dzięki zastosowaniu pomidorów z puszki...
Wegetariańskie leczo z cukinią i ciecierzycą – przepis na pełnowartościowe leczo idealne dla wegan i wegetarian
Prosty przepis na jesienne leczo w wersji wegańskiej z dodatkiem ciecierzycy. Dzięki temu ma wysoką zawartość białka i jest idealnym posiłkiem dla całej rodziny. Nawet jeśli nie jesteś wege to koniecznie spróbbuj tego przepisu – jest bardzo prosty i bazuje na sezonowych składnikach.