Przepis na wege leczo z dodatkiem ciecierzycy

wegański chłodnik z botwinki

Łatwe jesienne leczo z cukinią – wegańskie

 

Leczo to klasyka sama w sobie i danie, które jadł w swoim życiu każdy. Na blogu jest już przepis na leczo bardziej klasyczne, bez dodatków. Ta wersja wzbogacona o ciecierzycę (świetne źródło białka) i cukinię jest pełnowartościowym posiłkiem. Jest to bardzo prosty przepis bazujący na sezonowych składnikach, który polecam dosłownie każdemu, nie tylko wegetarianom. Nie zajmuje wiele czasu, wszystko dzieje się w jednym garnku, do tego od razu masz danie na 2-3 dni. Ja podałam swoje leczo z dodatkiem puree z ziemniaków, doprawionym chrzanem. Najprościej podać je z kawałkiem pieczywa lub nawet zjeść solo w misce lub w talerzu. Rozgrzewające i proste dania są idealne na jesień!

 

 

Składniki:

5-6 porcji

  • 2 cebule
  • 3 papryki
  • 1 cukinia (średniej wielkości)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka ciecierzycy (lub słoik)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • Przyprawy:
  • 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na dno garnka wlej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę
  • Jak się zeszkli dodaj paprykę i wszystkie przyprawy
  • Smaż kilka minut, dopóki papryka nie zacznie się robić miękka
  • Dorzuć cukinię, pomidory i ciecierzycę
  • Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut
  • Ja lubię jak warzywa są „al dente”, ale możesz gotować dłużej, jeśli wolisz bardziej miękkie
  • Na końcu zagęść koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku według swoich preferencji

Więcej wege przepisów:

Wegetariańskie leczo z cukinią i ciecierzycą – przepis na pełnowartościowe leczo idealne dla wegan i wegetarian

Prosty przepis na jesienne leczo w wersji wegańskiej z dodatkiem ciecierzycy. Dzięki temu ma wysoką zawartość białka i jest idealnym posiłkiem dla całej rodziny. Nawet jeśli nie jesteś wege to koniecznie spróbbuj tego przepisu – jest bardzo prosty i bazuje na sezonowych składnikach.