Wegańska kremowa zupa z kukurydzy na ostro

wegański chłodnik z botwinki

Zupa z kukurydzy – ostry krem podany z pieczonymi ziemniaczkami

 

Czasem bywa tak, że plany wywracają się na lewą stronę i trzeba improwizować. No i tak powstał ten krem z kukurydzy. Bo wiecie, jak piszę ten tekst, to jest maj 2021. Powiedzmy sobie wprost – idź Pan z taką wiosną w pizdu. Pizga, pada, a na wieszaku przy drzwiach wisi nadal zimowa kurtka, lekka wiosenna kurtka i bluza. Bo ten maj stać na wszystko – średnie temperatury oscylują między 5 a 25 stopni. Do rzeczy. Miał być wiosenny bigos z młodej kapusty i soczewicy, ale coś mi się nie dopatrzyło i zaginęła mi soczewica. Zostały za to dwie kolby świeżej kukurydzy, które miały być na grilla. A ten nie doszedł do skutku, bo patrz wyżej – jaki to był k***a maj. Więc jeśli za oknem leje, pizga tak, że włączasz kaloryfer, to krem z kukurydzy na ostro wydaje się być najlepszym pomysłem na świecie. No i nieskromnie powiem – był. Ale tak serio – ten przepis polecam w środku sezonu na kukurydzę, kiedy kosztuje 2 PLN za szt., a nie jakieś niedorzeczne kwoty.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 papryczka chili
  • 3 ziemniaki
  • Bulion warzywny (w ilości, żeby przykryło warzywa w garnku)
  • 1 śmietanka roślinna (u mnie owsiana)
  • Sól

Dodatkowo:

  • 3-4 pokrojone w kostkę ziemniaczki
  • Olej rzepakowy lub oliwa
  • Sól
  • Wędzona ostra papryka

Do podania:

  • Posiekany szczypiorek
  • Olej chili (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  • Kukurydzę oczyść z liści i włosów
  • Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 C
  • Pokrój w dość drobną kostkę ziemniaczki (zalezy od wielkości – 2-5), przełóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z 1 łyżką oleju lub oliwy, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczką ostrej wędzonej papryki (lub innej papryki w proszku).
  • Postaw na sztorc na desce, tak żeby płaską końcówką stabilnie opierała się o deskę
  • Odkrój nożem ziarna w kierunku od góry do dołu, z każdej strony – rób to ostrożnie, nie przejmuj się, że ziarna kukurydzy polatają trochę po kuchni 😉
  • Wstaw ziemniaczki do nagrzanego piekarnika
  • Do garnka przełóż ziarna, 2-3 średniej wielkości pokorojone w kostkę ziemniaki, posiekaną papryczkę chili (możesz dać więcej) zalej wodą lub bulionem (możesz też użyć kostki warzywnej) tak, żeby wody było lekko ponad poziom warzyw.
  • Gotuj ok. 20 minut
  • Po lekkim przestudzeniu dodaj śmietankę roślinną, spróbuj czy jest wystarczająco słona lub ostra – dopraw według swoich preferencji
  • Po tym czasie zblenduj zupę – blender żyrafa jest za słaby do tego, najlepiej porcjami blendować zupę albo blenderem kielichowym (czy też Vitamixem) albo po zblendowaniu przecedź jeszcze zupę przez sitko. Bez tego skórki ziaren kukurydzy będą wyraźnie wyczuwalne, a konsystencja nie będzie aksamitna.
  • Zupę podawaj z pieczonymi ziemniakami, możesz dodać olej chili lub kleks jogurtu.
  • Opcjonalnie posyp posiekanym szczypiorkiem, świetnie sprawdzi się także kolendra.

Więcej wege przepisów:

Malinowe gazpacho

Malinowe gazpacho

Po prostu przepis na gazpacho z malinamiKlasyczny hiszpański chłodnik - gazpacho    Jestem ogromną fanką chłodników od zawsze - wcinałam je robione tradycyjnie na nabiale, z dodatkiem gotowanego jajka. Na szczęście obecnie można cieszyć się smakiem ulubionego...

Wegetariańska zupa Pho

Wegetariańska zupa Pho

Wietnamska zupa Pho w wegańskim wydaniu - poznaj przepisPrzepis na zupę Pho w wersji wege   No nie będę owijać w bawełnę - szybkie danie to to nie jest. Zdecydowanie polecam Pho osobom, które lubią kuchnię azjatycką, ponieważ znajdują się tu wszystkie te...

Przepis na krem z kukurydzy na ostro

Roślinna wersja zupy z kukurydzy z dodatkiem śmietanki roślinnej, idealnie kremowa i aksamitna zupa krem ze świeżej kukurydzy.