Przepis na sałatkę ze szparagów w sosie cesarskim

 

Wiosna to sezon na botwinkę, szparagi i nowalijki. Kulinarnie jeden z lepszych momentów w roku, zwłaszcza dla miłośników kuchni opartej na warzywach. Pierwsze pęczki szparagów w tym roku dopiero zaczynają się pojawiać w sklepach i na bazarkach. W szczycie sezonu na pewno pojawi się wiele przepisów na te bardzo smaczne warzywa. Dzisiaj najprościej – szparagi ugotowane i podane jako sałatka w doborowym towarzystwie – ziemniaczki, malinowe pomidory, wędzone tofu i najlepszy sałatkowy sos świata, czyli sos cezara. Taką sałatkę można śmiało podać również do grilla albo zapakować do lunchboxa.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • Pęczek szparagów
  • Kilka ugotowanych ziemniaków sałatkowych
  • Kilka malinowych pomidorów
  • Wędzone tofu
  • Opcjonalnie: coś zielonego (np. rukola), u mnie mikroliście groszku

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • pół małego opakowania jogurtu roślinnego naturalnego (typ dowolony)
  • 2 łyżeczki wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • Opcjonalnie: pół łyżeczki dymu wędzarniczego lub 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plastry lub w kostkę.
  • Szparagi ugotuj: wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut.
  • Pomidory pokrój w kostkę lub w plastry
  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą, można użyć blendera, ale nie jest to konieczne.
  • Szparagi po ugotowaniu odcedż i przelej zimną wodą
  • Sałatkę można podać na dwa sposoby: możesz wszystkie warzywa i tofu pokroić w kostkę i wymieszać z sosem – taka wersja będzie lepsza np. do grilla lub na lunch
  • Sposób drugi: poukładaj na talerzu warstwami: ziemniaki, pomidory, ułóż szparagi, polej wszystko sosem i posyp pokruszonym wędzonym tofu. 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1421,1422,1423,1424″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Zimowa sałatka wegańska

Zimowa sałatka wegańska

Sałatka z jarmużem, pieczonym burakiem i hummusemPrzepis na pyszną sycącą sałatkę   U mnie powoli na talerzu rozpycha się zima. Nie jest to najlepsza pora roku dla osób na diecie roślinnej, ale nadal mamy całą gamę świetnych sezonowych produktów. Jarmuż to...