Niemięso w zdrowszej wersji  – a la wołowina i a la kurczak

 

Jest wiele wersji domowego mielonego niemięsa. Ostatnio też jest wiele opcji dostępnych w sklepach. Nadal jednak wypada ono dość drogo  i niekoniecznie zdrowo. Można zrobić niemięso z tofu, można z granulatu sojowego. Granulat sojowy ma tę wadę, że nie jest powszechnie dostępny. Tofu znowu żeby wyszło naprawdę dobrze w tej roli, wymaga użycia piekarnika i czasu. Wymyśliłam niemięso z moczonej soczewicy, pokruszonego tofu i pestek słonecznika. Z takiego miksu naprawdę zdrowych składników wyszło bardzo zadowalająco – nie smakuje jak podróba mięsa, ale ma odpowiednią fakturę i konsystencję. Do makaronów, zapiekanek, chili, tacosów, tortilli – jest idealne. Do tego jest bardzo tanie – naprawdę. Z tej ilości tutaj wyjdzie jakieś 6-8 porcji. Można je przechowywać w lodówce lub nawet zamrozić, bo nie traci po czasie swoich właściwości. No dla mnie idealnie. Aha – wystarczy blender (i to niekoniecznie) i patelnia.

 

 

Składniki:

  • Namoczona soczewica zielona – pół szkanki
  • Namoczona soczewica czerwona – pół szklanki 
  • Słonecznik łuskany (250g)
  • 1 kostka naturalnego tofu 
  • W wersji naprawdę minimalistycznej – można pominąć czerwoną soczewicę i słonecznik, wtedy zwiększyć ilość tofu i zielonej soczewicy 

 

Przyprawy do wersji a la kurczak (dla połowy składników powyżej):

  • oliwa – 3 łyżki
  • przyprawa do kurczaka łagodna lub pikantna – ok. 2 łyżeczki (uwaga na skład – niektóre przyprawy do kurczaka są bardzo słone)
  • Lub: 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka mielonej kolendry lub proszku curry, sól 
  • sos sojowy jasny – lyżeczka
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie) – 1 łyżka 

Przyprawy dla wersji a la wołowina (też dla połowy bazy):

  • olej kokosowy rafinowany lub inny olej roślinny o neutralnym smaku – 2 łyżki
  • Sos sojowy ciemny – 1 łyżka (lub większa ilość jasnego sosu)
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka 
  • Dym wędzarniczy – 1 łyżeczka (można zastąpić wędzoną papryką, wtedy 2 łyżeczki)
  • Proszek grzybowy (opcjonalnie) – 1 łyżka 
  • 1 łyżeczka pasty miso (można dodać więcej sosu sojowego)

Poza olejem kokosowym – wszystkie przyprawy wymieszać z wodą (ok. 100ml)

Sposób przygotowania:

  • Przygotowania zacznij dzień wcześniej, lub minimum kilka godzin wcześniej – pół szklanki zielonej i czerwonej soczewicy namocz w wodzie i zostaw. Możesz zrezygnować z czerwonej soczewicy i użyć wyłącznie zielonej. 
  • Soczewicę odcedź i osusz ręcznikiem. 
  • Tofu osusz – na talerz daj ręcznik papierowy, na niego kostkę tofu, na tofu ręcznik papierowy, na ręcznik papierowy deskę, na deskę obciążenie. Zostaw tak na ok. 15-30 minut. Jeśli nie masz tego czasu, po prostu postaraj się ścisnąć tofu dłońmi tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody (delikatnie). 
  • Połowę zielonej soczewicy i połowę słonecznika (na oko, nie ma to dużego znaczenia) rozdrobnij w blenderze (niedokładnie, jak na zdjęciu)
  • Osuszone tofu pokrusz w dłoniach do dużej miski, dodaj odcedzoną i namoczoną wcześniej czerwoną soczewicę, połowę odcedzonej zielonej soczewicy i pozostały słonecznik. Wymieszaj.
  • Do miski dodaj rozdrobnioną soczewicę ze słonecznikiem. Wymieszaj.  
  • Taka ilość podzielona na pół wystarczy do przygotowania obu wersji smakowych, jeśli chcesz zrobić jedną z nich, zwiększ dwukrotnie ilość przypraw. 
  • Jeśli przygotowujesz jedną wersję, podziel ilość masy na pół – całość nie zmieści się na jednej patelni. 
  • W zależności od wybranej opcji, przygotuj patelnię z odpowiednim rodzajem oleju. 
  • Smaż połowę ilości kilka minut. 
  • Po tym czasie dodaj przyprawy, smaż kolejne kilka minut do uzyskania takiego stopnia wysmażenia, jak ci odpowiada.
  • Wersja a la kurczak wyjdzie jaśniejsza, niż a la wołowina. 
  • Tak przygotowane niemięso możesz przechowywać w lodówce nawet tydzień, porcjowane również nadaje się do zamrożenia. 

Dodatkowe wskazówki:

  • Ja preferuję wersję a la wołowina, jednak zawiera ona kilka trudniej dostępnych składników. Zdecydowanie ta wersja najlepiej „działa” na oleju kokosowym. 
  • Uwaga na gotowe mieszanki przypraw do kurczaka – bywają bardzo słone, dlatego polecam dodawać taką przyprawę stopniowo
  • To niemięso ma naprawdę bardzo dobrą konsystencję, ponieważ składniki są różnorodne, nie będzie jednak nadawało się na burgery lub kotlety
  • Mimo, że przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, zdecydowanie warto go poświęcić (np. w weekend), przygotować większą porcję i mieć zapas gotowego niemięsa do różnych dań
  • To jest naprawdę bardzo opłacalne i całkiem zdrowe – soczewica jest tania, tofu również, pestki słonecznika to także najtańsze dostępne pestki. W tym niemięsie jest źródło białka (tofu i soczewica), odpowiednia ilość tłuszczu (słonecznik i olej) oraz żelazo, magnez i wapń (pestki słonecznika)
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1070,1071,1072,1073,1074,1069″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...