Przepis na wegańską zupę kurkową

wegański chłodnik z botwinki

Zupa z kurem na mleku kokosowym z przyprawą curry

 

Sezon na kurki w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Jednym z najbadziej klasycznych dań z kurkami jest zupa kurkowa. Tradycyjnie podawana najczęściej ze śmietaną, często na mięsnym bulionie. Ja mam przepis na zupę, która wbrew pozorom jest bardzo bliska tej znanej z typowej kuchni polskiej. Dodatek mleka kokosowego i przyprawy curry idealnie uzupełnia delikatny smak kurek, wcale ich nie przytłacza. Jest to lekko azjatycki vibe, dzięki któremu smaki pięknie łączą się ze sobą, a kurki nadal pozostają gwiazdą tego dania. Do tego jest to danie do zrobienia w mniej niż 20 minut.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • Kilka ziemniaków – 5-6
  • marchewki – 2
  • Kurki – 500g
  • Mleko kokosowe (nie light) – pół puszki
  • Przyprawa curry w proszku – 1 łyżka
  • Kurkuma – 1 łyżka
  • Garam masala lub więcej curry- 1 łyżeczka
  • Sos sojowy – 2-3 łyżki
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki i marchewkę obierz.
  • Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w cienkie plastry
  • Do garnka nalej wody mniej więcej 1 l wody, zagotuj, wrzuć ziemniaki i marchewkę, dodaj pół łyżeczki soli.
  • Po ok. 15 minutach dodaj oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dorzuć przyprawę curry, kurkumę i garam masalę (opcjonalnie).
  • Gotuj jeszcze ok. 5 minut, dodaj mleko kokosowe, spróbuj i dopraw sosem sojowym.
  • Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Więcej wege przepisów:

Przepis na wege zupę z kurkami

Wegańska zupa z kurek – spróbuj koniecznie!