Wegańska ricotta
Wegański ser z migdałów – domowa ricotta
Ricotta jest serem miękkim o bardzo delikatnym smaku, dlatego nie warto podbijać jej większą ilością soli albo płatków drożdżowych. Z tego przepisu powstaje wege serek, z którym możecie zrobić wiele rzeczy – przygotować go zarówno na słodko, jak i na słono. Idealnie nadaje się na kanapki, na pizzę, czy z owocami. Ja proponuję naprawdę super grzankę, z dodatkiem pikantnego „miodku” na bazie syropu klonowego, który absolutnie idealnie podbija smak migdałowej ricotty.
Składniki:
-
150g namoczonych blanszowanych migdałów
-
0,5 szklanki mleka roślinnego
-
0,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
-
1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu jabłkowego
-
3-4 łyżki roślinnej śmietanki lub jogurtu roślinnego (opcjonalnie)
„Miodek”:
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
Przygotowanie:
- Migdały odcedź, umieść w blenderze z pozostałymi składnikami i miksuj dopóki nie uzyskasz gładkiej konsystencji. To może być wyzwanie dla blendera, dlatego daj mu czasem odpocząć.
- Porządne zmiksowanie jest tutaj kluczem do idealnej ricotty.
- W miseczce wymieszaj syrop klonowy z papryką.
- Gotowe – ricottą posmaruj grzankę, dodaj swoje dodatki i polej „miodkiem” – ciesz się super pysznym wegańskim śniadaniem.
Więcej wege przepisów:
Dyniowe mac&cheese
Przepis na wegański mac and cheese Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna - tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z...
Wegański serek kanapkowy
Przepis na wegański serek na kanapkiSerek bez sera - nie tylko na kanapki Żarty się skończyły. Przyznam, że jestem zawiedziona smakiem sklepowych wegańskich serów. Poza jednym, jedynym producentem, to jest dla mnie niejadalne. No nie. Za klasycznym smakiem...
Ricotta z tofu
Przepis na najłatwiejszą wegańską ricottęWegańska ricotta z tofu Jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wyobrazić. Jednocześnie ricotta ma bardzo szerokie zastosowanie - możesz ją jeść w daniach na słono, i na słodko. Tradycyjna wersja tego serka...
Pomysł na: grzanka z migdałową ricottą i „miodem” z nutką ostrej wędzonej papryki
Przepis na domową wegańską ricottę z migdałów