Wegańska ricotta

wegański chłodnik z botwinki

 Wegański ser z migdałów – domowa ricotta

 

Ricotta jest serem miękkim o bardzo delikatnym smaku, dlatego nie warto podbijać jej większą ilością soli albo płatków drożdżowych. Z tego przepisu powstaje wege serek, z którym możecie zrobić wiele rzeczy – przygotować go zarówno na słodko, jak i na słono. Idealnie nadaje się na kanapki, na pizzę, czy z owocami. Ja proponuję naprawdę super grzankę, z dodatkiem pikantnego “miodku” na bazie syropu klonowego, który absolutnie idealnie podbija smak migdałowej ricotty.

 

 

Składniki:

  • 150g namoczonych blanszowanych migdałów

  • 0,5 szklanki mleka roślinnego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 3-4 łyżki roślinnej śmietanki lub jogurtu roślinnego (opcjonalnie)

“Miodek”:

  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki

Przygotowanie:

  • Migdały odcedź, umieść w blenderze z pozostałymi składnikami i miksuj dopóki nie uzyskasz gładkiej konsystencji. To może być wyzwanie dla blendera, dlatego daj mu czasem odpocząć.
  • Porządne zmiksowanie jest tutaj kluczem do idealnej ricotty.
  • W miseczce wymieszaj syrop klonowy z papryką.
  • Gotowe – ricottą posmaruj grzankę, dodaj swoje dodatki i polej “miodkiem” – ciesz się super pysznym wegańskim śniadaniem.

Więcej wege przepisów:

Ricotta z tofu

Ricotta z tofu

Przepis na najłatwiejszą wegańską ricottęWegańska ricotta z tofu   Jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wyobrazić. Jednocześnie ricotta ma bardzo szerokie zastosowanie - możesz ją jeść w daniach na słono, i na słodko. Tradycyjna wersja tego serka...

Rewolucyjna tofeta

Rewolucyjna tofeta

Przepis na absolutnie rewelacyjną roślinną fetę - prosty w przygotowaniuFeta z tofu jak oryginalny grecki ser   Na tym blogu pojawił się już przepis na fetę z tofu. Nadal uważam, że jest całkiem niezły i ma swoje zalety. No ale ta wersja przebija tamtą...

Pomysł na: grzanka z migdałową ricottą i “miodem” z nutką ostrej wędzonej papryki

Przepis na domową wegańską ricottę z migdałów