Przepis na absolutnie rewelacyjną roślinną fetę – prosty w przygotowaniu

Feta z tofu jak oryginalny grecki ser

 

Na tym blogu pojawił się już przepis na fetę z tofu. Nadal uważam, że jest całkiem niezły i ma swoje zalety. No ale ta wersja przebija tamtą zdecydowanie. Jeśli zrobicie swoją wersję tofety według tego przepisu to gwarantuje wam, że żaden kupny roślinny zamiennik fety nie będzie wam już smakował. Nie wspominając, że zrobienie tego „sera” jest proste, a składniki są niedrogie. Od razu podaję proporcje na większą ilość. W lodówce przechowuje się nieźle, myślę że do dwóch tygodni spokojnie da radę. Co możecie robić z taką fetą z tofu? Wszystko – od sałatek po zapiekanie w piekarniku. A to dlatego, że kruszy się jak oryginalny grecki ser i będzie się lekko topił.

 

 

Składniki:

Na odpowiednik dwóch opakowań fety

  • 2 opakowania naturalnego tofu
  • 150ml roztopionego rafinowanego oleju kokosowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych

Przygotowanie:

  • Zacznij od roztopienia oleju kokosowego. Najlepiej zmierz jego ilość, możesz użyć mniejszej ilości, nie zalecam większej, bo jednak to sporo dodatkowych kalorii.
  • Do blendera przełóż lekko pokruszone tofu (osuszone ręcznikiem papierowym), dodaj sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, roztopiony olej kokosowy i płatki drożdżowe (które są opcjonalne, wyjdzie bardzo dobrze również bez).
  • Zblenduj na gładką masę, co może być lekkim wyzwaniem dla blendera, okaż mu trochę cierpliwości. Masa nie musi być idealna, ważne żeby składniki się połączyły ze sobą.
  • Przełóż do pojemnika, a pojemnik do lodówki.
  • Jeśli chcesz mieć możliwość wyjęcia całego „sera”, to warto użyć papieru do pieczenia albo pergaminu – inaczej ciężko będzie pokroić tofetę w idealną kosteczkę. Ale jeśli chcesz tylko wyskrobać zawartość, nie musisz się przejmować.
  • Feta jest gotowa następnego dnia, kiedy olej kokosowy ładnie zwiąże całość i nada odpowiedniej konsystencji.
Co zrobić z grillowanych warzyw?
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1867,1866,1868,1869″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Najlepszy roślinny zamiennik sera feta

Wegańska feta, którą możesz zrobić w domu. Używając tylko kilku składników i blendera. Daj się zaskoczyć jak blisko smaku oryginalnej fety jest ten wegeser.