Przepis na absolutnie rewelacyjną roślinną fetę – prosty w przygotowaniu
Feta z tofu jak oryginalny grecki ser
Na tym blogu pojawił się już przepis na fetę z tofu. Nadal uważam, że jest całkiem niezły i ma swoje zalety. No ale ta wersja przebija tamtą zdecydowanie. Jeśli zrobicie swoją wersję tofety według tego przepisu to gwarantuje wam, że żaden kupny roślinny zamiennik fety nie będzie wam już smakował. Nie wspominając, że zrobienie tego „sera” jest proste, a składniki są niedrogie. Od razu podaję proporcje na większą ilość. W lodówce przechowuje się nieźle, myślę że do dwóch tygodni spokojnie da radę. Co możecie robić z taką fetą z tofu? Wszystko – od sałatek po zapiekanie w piekarniku. A to dlatego, że kruszy się jak oryginalny grecki ser i będzie się lekko topił.
Składniki:
Na odpowiednik dwóch opakowań fety
- 2 opakowania naturalnego tofu
- 150ml roztopionego rafinowanego oleju kokosowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1, 5 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych
Przygotowanie:
- Zacznij od roztopienia oleju kokosowego. Najlepiej zmierz jego ilość, możesz użyć mniejszej ilości, nie zalecam większej, bo jednak to sporo dodatkowych kalorii.
- Do blendera przełóż lekko pokruszone tofu (osuszone ręcznikiem papierowym), dodaj sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, roztopiony olej kokosowy i płatki drożdżowe (które są opcjonalne, wyjdzie bardzo dobrze również bez).
- Zblenduj na gładką masę, co może być lekkim wyzwaniem dla blendera, okaż mu trochę cierpliwości. Masa nie musi być idealna, ważne żeby składniki się połączyły ze sobą.
- Przełóż do pojemnika, a pojemnik do lodówki.
- Jeśli chcesz mieć możliwość wyjęcia całego „sera”, to warto użyć papieru do pieczenia albo pergaminu – inaczej ciężko będzie pokroić tofetę w idealną kosteczkę. Ale jeśli chcesz tylko wyskrobać zawartość, nie musisz się przejmować.
- Feta jest gotowa następnego dnia, kiedy olej kokosowy ładnie zwiąże całość i nada odpowiedniej konsystencji.
Więcej wege przepisów:
Wegetariański wrap z tofu a la kurczak
Wegetariański wrap z tofu a la kurczakOdkryj zdrowy wrap z tofu a la kurczak - idealny na szybki obiad lub kolację. Ten przepis to świetna opcja dla tych, którzy uwielbiają fast food, ale chcą zjeść coś zdrowszego. Wrap z tofu i warzywami dostarcza sporą dawkę...
Wegańska miska buddy – jak skomponować?
Jak skomponować wegańską miskę Buddy?Miska Buddy, zwana również miską mocy, to pożywne danie składające się z różnych elementów, które razem tworzą zbilansowany posiłek. W diecie wegańskiej taka miska to idealny sposób na dostarczenie niezbędnych składników...
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim Szukasz pomysłu na szybki wegański obiad? Ten przepis na tofu będzie idealnym rozwiązaniem! To tofu przepis azjatycki, który łączy w sobie wyraziste smaki i prostotę przygotowania. Delikatne kawałki tofu,...
Najlepszy roślinny zamiennik sera feta
Wegańska feta, którą możesz zrobić w domu. Używając tylko kilku składników i blendera. Daj się zaskoczyć jak blisko smaku oryginalnej fety jest ten wegeser.