Domowy wegański ser feta przepis czyli tofu feta jak zrobić?

Tofeta czyli feta z tofu

 

Grecki ser zrobił oszałamiającą międzynarodową karierę. Ten w wersji oryginalnej dość rzadko ląduje na polskich stołach, znacznie częściej wykorzystywany jest tzw. ser typu feta. Ten przepis na całkowicie roślinny odpowiednik leży bliżej oryginału, niż produkty popularnych polskich marek mleczarskich. Serio. Nie jestem weganką, staram się aby moja dieta była jak najbardziej „plant-based”. Na moim stole zawsze znajdowała się oryginalna grecka feta, więc wiem co mówię. Nie przepadam również za fetą wegańską, dostępną ostatnio nawet w Biedronce. Ten przepis wykorzystuje naprawdę proste i dostępne składniki, a jego bazą jest zwyczajne, naturalne tofu. Wada jest jedna – trzeba poczekać na efekt co najmniej kilka godzin (ale nie trzeba nic robić w międzyczasie). Tutaj przepis na drugą wersję: rewolucyjna tofeta 

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu naturalnego (można dać dwa)
  • pół szklanki soku z kiszonych ogórków 
  • sok z jednej dużej cytryny
  • woda
  • neutralny w smaku olej lub oliwa (na wierzchnią warstwę)

 

Przyprawy:

  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • gałązka świeżego rozmarynu lub inne świeże zioła, np. oregano (opcjonalnie)
  • suszone zioła (opcjonalnie)
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli (conajmniej)

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od osuszenia tofu i wyciśnięcia nadmiaru wody. Robimy to tak – na talerzu kładziemy ręcznik papierowy,  na nim bloki tofu, na nich ręcznik papierowy, na ręczniku deskę (lub inne płaskie naczynie, ale deska sprawdzi się najlepiej), na desce obciążenie – użyjcie czegoś naprawdę ciężkiego, może być moździerz, najlepiej jakieś hantle, czy coś. Zostawcie tak tofu na min. 15 min, nawet do godziny, 
  • Przygotuj czysty słoik lub inne naczynie, w którym chcesz przechowywać tofetę.
  • Pokrój tofu w kostkę takiej wielkości, jak ci odpowiada – im mniejsza, tym szybciej się zamarynuje.
  • Przełóż tofu obranymi ząbkami czosnku i gałązką rozmarynu, Możesz również dodać inne przyprawy – suszone zioła, czy papryczkę chili.
  • Zalej tofu sokiem z ogórków (tak co najmniej 1/3 wysokości sloika do 1/2), dodaj sól, dodaj sok z cytryny (nie musisz przejmować się pestkami), ugnieć delikatnie tofu rękoma, żeby się mocniej skompresowało, jeśli wystaje ponad ilość plynu – dolej trochę wody.
  • Zamknij słoik i delikatnie wymieszaj, aby sól sie rozpusciła. Nie rób tego zbyt gwałtownie, bo tofu jest delikatne. Spróbuj zalewy – ma być bardzo słona i wyraźnie kwaśna, pamiętaj że tofu w ogóle nie ma w sobie soli.
  • Uciśnij jeszcze raz delikatnie tofu i na sam wierzch nalej olej, aby utworzył cienką warstwę. Może być dowolny neutralny olej roslinny. Dlaczego to ważne? Ta cienka warstwa oleju sprawi, że ani pleśń, ani bakterie nie będą miały żadnych warunków do rozwoju. Dzięki temu mamy pewność, że nic sie nie zepsuje. Tak przygotowaną tofetę wsadź do lodówki na co najmniej 24h, a najlepiej ze 3 dni.
  • Można przechowywać nawet do dwóch tygodni w lodówce, pilnując aby tofu było zawsze przykryte cienką warstwą oleju. 

Koszt 1 porcji – ok. 2 PLN  

Czas przygotowanie – poniżej 30 minut

Czas oczekiwania – min. 8h

Dodatkowe wskazówki:

  • im mniejsza kostka, tym szybciej tofu się zamarynuje
  • oliwa w lodówce się zetnie, nie ma w tym niczego dziwnego, po prostu po wyjęciu słoika z lodówki trzeba chwilę poczekać. Pod wpływem temperatury oliwa wróci do stanu płynnego
  • świetnie sprawdzi się olej z suszonych pomidorów 
  • jeżeli dysponujecie kiszonymi cytrynami, to polecam je użyć do tego przepisu – to daje naprawdę fenomenalny efekt
  • marynaty można użyć powtórnie, ale warto dosolić (po prostu jak wykorzystanie tofu, wrzućcie nową porcję do tej samej marynaty)
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”422,423,416,424″ columns=”2″ use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Wegańska feta przepis a więc feta z tofu – jest łatwa do zrobienia i pyszna!

Pomysł na domowy wegański ser feta z tofu, zwany tofeta lub tofu feta.