Domowy wegański ser feta przepis czyli tofu feta jak zrobić?
Tofeta czyli feta z tofu
Grecki ser zrobił oszałamiającą międzynarodową karierę. Ten w wersji oryginalnej dość rzadko ląduje na polskich stołach, znacznie częściej wykorzystywany jest tzw. ser typu feta. Ten przepis na całkowicie roślinny odpowiednik leży bliżej oryginału, niż produkty popularnych polskich marek mleczarskich. Serio. Nie jestem weganką, staram się aby moja dieta była jak najbardziej „plant-based”. Na moim stole zawsze znajdowała się oryginalna grecka feta, więc wiem co mówię. Nie przepadam również za fetą wegańską, dostępną ostatnio nawet w Biedronce. Ten przepis wykorzystuje naprawdę proste i dostępne składniki, a jego bazą jest zwyczajne, naturalne tofu. Wada jest jedna – trzeba poczekać na efekt co najmniej kilka godzin (ale nie trzeba nic robić w międzyczasie). Tutaj przepis na drugą wersję: rewolucyjna tofeta
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego (można dać dwa)
- pół szklanki soku z kiszonych ogórków
- sok z jednej dużej cytryny
- woda
- neutralny w smaku olej lub oliwa (na wierzchnią warstwę)
Przyprawy:
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- gałązka świeżego rozmarynu lub inne świeże zioła, np. oregano (opcjonalnie)
- suszone zioła (opcjonalnie)
- papryczka chili (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli (conajmniej)
Sposób przygotowania:
- Zacznij od osuszenia tofu i wyciśnięcia nadmiaru wody. Robimy to tak – na talerzu kładziemy ręcznik papierowy, na nim bloki tofu, na nich ręcznik papierowy, na ręczniku deskę (lub inne płaskie naczynie, ale deska sprawdzi się najlepiej), na desce obciążenie – użyjcie czegoś naprawdę ciężkiego, może być moździerz, najlepiej jakieś hantle, czy coś. Zostawcie tak tofu na min. 15 min, nawet do godziny,
- Przygotuj czysty słoik lub inne naczynie, w którym chcesz przechowywać tofetę.
- Pokrój tofu w kostkę takiej wielkości, jak ci odpowiada – im mniejsza, tym szybciej się zamarynuje.
- Przełóż tofu obranymi ząbkami czosnku i gałązką rozmarynu, Możesz również dodać inne przyprawy – suszone zioła, czy papryczkę chili.
- Zalej tofu sokiem z ogórków (tak co najmniej 1/3 wysokości sloika do 1/2), dodaj sól, dodaj sok z cytryny (nie musisz przejmować się pestkami), ugnieć delikatnie tofu rękoma, żeby się mocniej skompresowało, jeśli wystaje ponad ilość plynu – dolej trochę wody.
- Zamknij słoik i delikatnie wymieszaj, aby sól sie rozpusciła. Nie rób tego zbyt gwałtownie, bo tofu jest delikatne. Spróbuj zalewy – ma być bardzo słona i wyraźnie kwaśna, pamiętaj że tofu w ogóle nie ma w sobie soli.
- Uciśnij jeszcze raz delikatnie tofu i na sam wierzch nalej olej, aby utworzył cienką warstwę. Może być dowolny neutralny olej roslinny. Dlaczego to ważne? Ta cienka warstwa oleju sprawi, że ani pleśń, ani bakterie nie będą miały żadnych warunków do rozwoju. Dzięki temu mamy pewność, że nic sie nie zepsuje. Tak przygotowaną tofetę wsadź do lodówki na co najmniej 24h, a najlepiej ze 3 dni.
- Można przechowywać nawet do dwóch tygodni w lodówce, pilnując aby tofu było zawsze przykryte cienką warstwą oleju.
Koszt 1 porcji – ok. 2 PLN
Czas przygotowanie – poniżej 30 minut
Czas oczekiwania – min. 8h
Dodatkowe wskazówki:
- im mniejsza kostka, tym szybciej tofu się zamarynuje
- oliwa w lodówce się zetnie, nie ma w tym niczego dziwnego, po prostu po wyjęciu słoika z lodówki trzeba chwilę poczekać. Pod wpływem temperatury oliwa wróci do stanu płynnego
- świetnie sprawdzi się olej z suszonych pomidorów
- jeżeli dysponujecie kiszonymi cytrynami, to polecam je użyć do tego przepisu – to daje naprawdę fenomenalny efekt
- marynaty można użyć powtórnie, ale warto dosolić (po prostu jak wykorzystanie tofu, wrzućcie nową porcję do tej samej marynaty)
Więcej wege przepisów:
Wegetariański wrap z tofu a la kurczak
Wegetariański wrap z tofu a la kurczakOdkryj zdrowy wrap z tofu a la kurczak - idealny na szybki obiad lub kolację. Ten przepis to świetna opcja dla tych, którzy uwielbiają fast food, ale chcą zjeść coś zdrowszego. Wrap z tofu i warzywami dostarcza sporą dawkę...
Wegańska miska buddy – jak skomponować?
Jak skomponować wegańską miskę Buddy?Miska Buddy, zwana również miską mocy, to pożywne danie składające się z różnych elementów, które razem tworzą zbilansowany posiłek. W diecie wegańskiej taka miska to idealny sposób na dostarczenie niezbędnych składników...
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim Szukasz pomysłu na szybki wegański obiad? Ten przepis na tofu będzie idealnym rozwiązaniem! To tofu przepis azjatycki, który łączy w sobie wyraziste smaki i prostotę przygotowania. Delikatne kawałki tofu,...
Wegańska feta przepis a więc feta z tofu – jest łatwa do zrobienia i pyszna!
Pomysł na domowy wegański ser feta z tofu, zwany tofeta lub tofu feta.