Przepis na sałatkę z makaronu vermicelli z wakame
Glony wakame – przepis na sałatkę
Glony wakame to jest świetny produkt, który zdecydowanie powinien znaleźć się w twojej kuchni. Dlaczego? Ponieważ jest bardzo wartościowy, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie roślinnej – jest dobrym źródłem jodu, ale także wielu witamin i minerałów. Więcej zalet? Jest nośnikiem smaku umami w morskim wydaniu – jeżeli nie jesz ryb, a chcesz trochę morskiego charakteru w swoich daniach, to glony wakame ci to zapewnią. Więcej zalet? Jest to produkt bardzo wydajny – suszone zwiększają swoją objętość ponad dziesięciokrotnie, do tego można je długo przechowywać. A sałatka z tych glonów jest super pyszną, pełnowartościową propozycją zarówno na lunch, jak i na kolację.
Składniki:
3-4 porcje
- 1 opakowanie makaronu vermicelli
- ok. 10g suchych glonów wakame (ok. 2 łyżki)
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 papryczka chili
- Bób lub fasola edamame lub fasolka szparagowa – ok. pół szklanki
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
- Sezam
Przygotowanie:
- Glony przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odczekaj ok. 5-10 minut aż napęcznieją.
- W międzyczasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Ogórka umyj i pokrój w półplastry.
- Chili posiekaj.
- Użyj dowolnych zielonych strączków jakie masz: bób gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, przelej zimną wodą, odcedż i obierz. Fasolkę edamame przygotuj według instrukcji na opakowaniu (najczęściej jest w formie mrożonej). Zieloną fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 7 minut, odcedź i przelej zimną wodą.
- Składniki sosu wymieszaj w miseczce.
- Składamy sałatkę: glony odcedż, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Makaron wrzuć do miski.
- Pro-tip: makaron vermicelli trudno wymieszać, ale możesz go pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.
- Do miski przełóż ogórka, strączki, posiekane chilli i sos.
- Postaraj się wymieszać jak najlepiej.
- Sałatkę możesz także zjeść następnego dnia, np. w formie lunchu.
Więcej wege przepisów:
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zimowe spring rolls
Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...
Przepis na: sałatka z glonów wakame
Glony wakame przepis