Przepis na sałatkę z makaronu vermicelli z wakame

wegański chłodnik z botwinki

Glony wakame – przepis na sałatkę

 

Glony wakame to jest świetny produkt, który zdecydowanie powinien znaleźć się w twojej kuchni. Dlaczego? Ponieważ jest bardzo wartościowy, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie roślinnej – jest dobrym źródłem jodu, ale także wielu witamin i minerałów. Więcej zalet? Jest nośnikiem smaku umami w morskim wydaniu – jeżeli nie jesz ryb, a chcesz trochę morskiego charakteru w swoich daniach, to glony wakame ci to zapewnią. Więcej zalet? Jest to produkt bardzo wydajny – suszone zwiększają swoją objętość ponad dziesięciokrotnie, do tego można je długo przechowywać. A sałatka z tych glonów jest super pyszną, pełnowartościową propozycją zarówno na lunch, jak i na kolację.

 

 

Składniki:

3-4 porcje

  • 1 opakowanie makaronu vermicelli
  • ok. 10g suchych glonów wakame (ok. 2 łyżki)
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 papryczka chili
  • Bób lub fasola edamame lub fasolka szparagowa – ok. pół szklanki

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • Sezam

Przygotowanie:

  • Glony przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odczekaj ok. 5-10 minut aż napęcznieją.
  • W międzyczasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • Ogórka umyj i pokrój w półplastry.
  • Chili posiekaj.
  • Użyj dowolnych zielonych strączków jakie masz: bób gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, przelej zimną wodą, odcedż i obierz. Fasolkę edamame przygotuj według instrukcji na opakowaniu (najczęściej jest w formie mrożonej). Zieloną fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 7 minut, odcedź i przelej zimną wodą.
  • Składniki sosu wymieszaj w miseczce.
  • Składamy sałatkę: glony odcedż, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Makaron wrzuć do miski.
  • Pro-tip: makaron vermicelli trudno wymieszać, ale możesz go pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.
  • Do miski przełóż ogórka, strączki, posiekane chilli i sos.
  • Postaraj się wymieszać jak najlepiej.
  • Sałatkę możesz także zjeść następnego dnia, np. w formie lunchu.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...

Przepis na: sałatka z glonów wakame

Glony wakame przepis