Szybka sałatka z makaronu vermicelli, z tofu, warzywami i pysznym sosem

 

Makaron vermicelli czyli „glass noodle” to naprawdę fajny produkt. Nie wymaga gotowania, jest niskokaloryczny i świetnie wchłania w siebie sosy. Moim zdaniem na ciepło się za bardzo nie nadaje, ale do sałatki jest idealny. To jest prosty przepis, który możecie potraktować jako pewnego rodzaju inspirację – jako dodatek sprawdzą się różne warzywa – marchewka, seler naciowy, seler korzeniowy, ogórek, papryka, kapusta, cebula, rzodkiewki… Po prostu dorzuć co masz pod ręką. Tylko pomidorów nie polecam. Jeżeli brakuje wam koloru na talerzu, po tym zimowym jedzeniu, to ta sałatka jest idealna – możesz użyć dostępnych obecnie warzyw, wędzonego tofu, orzeszków, pysznego sosu i proszę – pełnowartościowy posiłek gotowy. Dobrze przechowuje się w lodówce, więc możesz schować resztki do pudełka i zabrać jako lunch do pracy. A czas wykonania? Do 15 minut.

 

 

Składniki:

  • 3-4 porcje
  • Makaron vermicelli (u mnie z brązowego ryżu) – 100g
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • Pół ogórka (opcjonalnie)
  • Pół marchewki
  • Trochę posiekanej czerwonej kapusty (opcjonalnie)
  • Kawałek czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • Cebula dymka lub szczypiorek – pół pęczka
  • Garść podprażonych orzechów ziemnych lub nerkowców
  • Ziarna sezamu (opcjonalnie)
  • Kolendra (opcjonalnie)

 

Sos:

  • Sos sojowy jasny – 4 łyżki
  • Olej sezamowy lub arachidowy (lub inny, ale te dwa dają dużo aromatu) – 3 łyżki
  • Sriracha lub inny sos chili (wedle gustu, nie lubisz ostrego to pomiń) – 1-2 łyżki
  • Syrop klonowy, z agawy, miód lub cukier – 2 łyżeczki
  • Ocet ryżowy, winny lub sok z limonki – 1-2 łyżki

 

Przygotowanie:

  • Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją (czyli zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, po czym odcedź i przelej zimną wodą).
  • Tofu pokrój w kostkę.
  • Podpraż orzechy na suchej patelni.
  • Ogórka i marchewkę pokrój w słupki (najpierw pokrój warzywa w ukośne plastry, potem w słupki).
  • Dymkę posiekaj.
  • Kapustę czerwoną posiekaj.
  • Czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski.
  • Składniki sosu wymieszaj.
  • W misce połącz ostudzony makaron z pozostałymi składnikami, dodaj sos.
  • Możesz posypac ziarnami sezamu i posiekaną kolendrą.
  • Idealnie nadaje się również na lunch, spokojnie można przygotować tą sałatkę dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

 

Dodatkowe wskazówki:

  • Jest kilka rodzajów tego makaronu – ja użyłam z brązowego ryżu, ale możnasz spotkać również vermicelli na bazie soi lub grochu.
  • Jeśli chcesz przechować sałatkę do następnego dnia, warto zrezygnować z ogórka.
  • Możesz użyć innych ziół zamiast kolendry – pietruszki, bazylii, czy mięty.
  • Makaron vermicelli jest dość dugi i problematyczny w jedzeniu, śmiało możesz go najpierw połamać na mniejsze części.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1155,1156,1163,1164″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: