Wiosenna sałatka bez jajek

 

Ta sałatka jest pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawiera bardzo dużo białka – z ciecierzycy, tofu i zielonego groszku, zdrowe tłuszcze (olej lniany), można dorzucić do niej także sporo sezonowych warzyw (jak ogórek czy rzodkiewki). Idealnie sprawdzi się na wegańskim wielkanocnym stole, zastąpi z powodzeniem tradycyjną jarzynową i zaskoczy wielu gości. Bo naprawdę powiadam Wam – smakuje jakby była jajeczna (tu konieczny dodatek soli kala namak). A nie jest.

 

 

Składniki:

  • 10 ugotowanych w mundurkach ziemniaków sałatkowych średniej wielkości
  • 200-250 g mrożonego groszku (ok. szklanki, pół opakowania), można zastąpić zieloną fasolką szparagową
  • Pęczek dymki
  • 1 opakowanie naturalnego tofu
  • Pół słoika ciecierzycy (ok. 200g) lub 2/3 szklanki
  • 1 łyżka majonezu (u mnie roślinny)
  • 1 łyżka oleju lnianego lub rzepakowego dobrej jakości
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli kala namak (opcjonalnie, można zastąpić zwykłą)

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalne dodatki:
  • Kiszone ogórki, kapary, suszone pomidory, oliwki, rzodkiewki, koperek

Przygotowanie:

  • Ugotowane ziemniaki obierz (po ostygnięciu; ziemniaki gotuj między 17- 20 min. – do miękkości, koniecznie muszą być to ziemniaki sałatkowe) i pokrój w kostkę takiej wielkości, jaka ci odpowiada
  • Nasze „jajka”: W misce rozdrobnij widelcem ciecierzycę, dodaj pokruszone w dłoniach tofu, dodaj 1 łyżkę majonezu (może być jogurt), 1 łyżeczkę kukrumy (może być trochę więcej), 1 łyżeczkę soli kala-namak (daje jajeczny smak, możesz użyć zwykłej soli lub soli wędzonej), wymieszaj.
  • Groszek ugotuj (między 4 a 5 minut, nie może być przegotowany) w lekko osolonej wodzie, od razu przelej na sitku zimną wodą – dzięki temu zachowa swój kolor
  • Dymkę razem z cebulką posiekaj
  • W dużej misce wymieszaj: pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowany groszek, nasze „jajka” oraz posiekaną dymkę. Do smaku dodaj więcej majonezu lub jogurtu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz opcjonalnie dorzucić kiszone ogórki, lub inne warzywa.
  • Przechowuj w lodówce, sałatka doskonale smakuje też następnego dnia, nadaje się do pudełka na lunch oraz do postawienia na wielkanocnym stole.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1211,1207,1206,1209″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: