
Wiosenna sałatka bez jajek
Ta sałatka jest pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawiera bardzo dużo białka – z ciecierzycy, tofu i zielonego groszku, zdrowe tłuszcze (olej lniany), można dorzucić do niej także sporo sezonowych warzyw (jak ogórek czy rzodkiewki). Idealnie sprawdzi się na wegańskim wielkanocnym stole, zastąpi z powodzeniem tradycyjną jarzynową i zaskoczy wielu gości. Bo naprawdę powiadam Wam – smakuje jakby była jajeczna (tu konieczny dodatek soli kala namak). A nie jest.
Składniki:
- 10 ugotowanych w mundurkach ziemniaków sałatkowych średniej wielkości
- 200-250 g mrożonego groszku (ok. szklanki, pół opakowania), można zastąpić zieloną fasolką szparagową
- Pęczek dymki
- 1 opakowanie naturalnego tofu
- Pół słoika ciecierzycy (ok. 200g) lub 2/3 szklanki
- 1 łyżka majonezu (u mnie roślinny)
- 1 łyżka oleju lnianego lub rzepakowego dobrej jakości
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli kala namak (opcjonalnie, można zastąpić zwykłą)
Dodatkowo:
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu
- Sól i pieprz
- Opcjonalne dodatki:
- Kiszone ogórki, kapary, suszone pomidory, oliwki, rzodkiewki, koperek
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki obierz (po ostygnięciu; ziemniaki gotuj między 17- 20 min. – do miękkości, koniecznie muszą być to ziemniaki sałatkowe) i pokrój w kostkę takiej wielkości, jaka ci odpowiada
- Nasze „jajka”: W misce rozdrobnij widelcem ciecierzycę, dodaj pokruszone w dłoniach tofu, dodaj 1 łyżkę majonezu (może być jogurt), 1 łyżeczkę kukrumy (może być trochę więcej), 1 łyżeczkę soli kala-namak (daje jajeczny smak, możesz użyć zwykłej soli lub soli wędzonej), wymieszaj.
- Groszek ugotuj (między 4 a 5 minut, nie może być przegotowany) w lekko osolonej wodzie, od razu przelej na sitku zimną wodą – dzięki temu zachowa swój kolor
- Dymkę razem z cebulką posiekaj
- W dużej misce wymieszaj: pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowany groszek, nasze „jajka” oraz posiekaną dymkę. Do smaku dodaj więcej majonezu lub jogurtu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz opcjonalnie dorzucić kiszone ogórki, lub inne warzywa.
- Przechowuj w lodówce, sałatka doskonale smakuje też następnego dnia, nadaje się do pudełka na lunch oraz do postawienia na wielkanocnym stole.

Więcej wege przepisów:
Wegetariański pasztet z boczniaków bez pieczenia
Pasztet z boczniaków a la rilletes Większość przepisów na roślinne pasztety jest bardzo czasochłonna. Najpierw musisz ugotować soczewicę lub inne strączki, do tego najczęściej jeszcze kaszę jaglaną, zazwyczaj trzeba coś dodatkowo podsmażyć na patelni, a...
Śledź z bakłażana w formie sałatki w sosie chrzanowym
Sałatka bezśledziowa z bakłażana Bakłażan w roli śledzia sprawia się znakomicie - ma dobrą konsystencję i sam w sobie sporo umami. To, na co warto szczególnie zwrócić uwagę, to zasolenie bakłażana - jeśli ma z powodzeniem imitować śledzie, nie żałujcie soli....
Wegetariański żurek gryczany bezglutenowy – z fasolą
Lekki żurek z fasolą i ziemniakami na zakwasie gryczanym Wiecie, że żurek jest najbardziej polską zupą? Praktycznie nie występuje w innych kuchniach odpowiednik tego dania. Podstawa żurku, czyli zakwas, jest produktem całkowicie roślinnym. Dla mnie ta zupa...