Sałatka bezśledziowa z bakłażana

 

Bakłażan w roli śledzia sprawia się znakomicie – ma dobrą konsystencję i sam w sobie sporo umami. To, na co warto szczególnie zwrócić uwagę, to zasolenie bakłażana – jeśli ma z powodzeniem imitować śledzie, nie żałujcie soli. Doskonale sprawdzi się także olej lniany, dodany już na zimno – nie tylko wniesie charakterystycznego smaku, ale także zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe omega 3. Bakłażan w tej wersji podany jest w formie prostej sałatki, które idealnie sprawdzi się także na wielkanocnym stole.

 

 

Składniki:

  • 3-4 porcje
  • Na „śłedzia”:
  • Bakłażan
  • Olej
  • Sól
  • Na sałatkę:
  • Ogórki kiszone
  • Cebula
  • Kapary (opcjonalnie)
  • Jabłko
  • Koperek

 

Sos chrzanowy:

  • Majonez – 2 łyżki
  • Olej lniany lub rzepakowy – 1 łyżka
  • Chrzan – 1-2 łyżki (zależnie od preferencji)
  • Sól – szczypta do smaku

 

Przygotowanie:

  • Bakłażana pokrój w półplastry.
  • Posól bakłażana, użyj dużo soli i wmasuj je w warzywo, po czym dolej trochę oleju roślinnego, tak żeby równomierne pokrył kawałki.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz ok. 15-20min (do miękkości, ale nie do rozpadu).
  • Zostaw bakłażana do ostygnięcia.
  • Przygotuj sos: 1 łyżka oleju lnianego lub rzepakowego, wymieszaj z majonezem, dodaj łyżkę chrzanu (może być mniej, majonez bardzo tłumi ostrość), ewentualnie dosól do smaku.
  • Ogórka, jabłko i cebulę pokrój w kostkę.
  • Ostudzone kawałki bakłażana wymieszaj z pozostałymi składnikami i sosem.
  • Dobrze smakuje również następnego dnia.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1187,1186,1194,1193,1192,1190″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: