Przepis na wegańskiego śledzika

wegański chłodnik z botwinki

Wegański śledzik z bakłażana z żurawiną

 

Bakłażan to warzywo kameleon. Jest gwiazdą kuchni włoskiej i wielu kuchni azjatyckich, uważam że to jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w Polsce. Wiele osób ma problem z przygotowaniem bakłażana, bo on sam w sobie wydaje się być jakiś taki dziwny, nijaki. Ale potrafi mieć naprawdę niesamowite właściwości – odpowiednio przygotowany będzie idealnym śledziem, z uwagi na swoją konsystencję, jak i to, że wsadzony później w olej nabiera zwartej struktury. To jest prosty przepis, raptem z kilku składników. Zawiera olej lniany, który dla osób nie diecie roślinnej jest super składnkiem z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczonych Omega 3. Jest to jednak olej specjalnej troski, koniecznie przechowuj go w lodówce i używaj wyłącznie na zimno. Świeży ma przyjemny smak, jednak większośc dostępnych w sklepie bywa gorzka. Dlatego polecam do tego przepisu wymieszać go z innym olejem, świetnie sprawdza się rzepakowy. A te śledziki zapewniam Was – oszukają niejednego śledziożercę.

 

 

Składniki:

1 słoik ok. 500ml

  • 1 spory bakłażan
  • neutralny olej
  • sól
  • olej lniany
  • suszona żurawina
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki

Przygotowanie

  • Bakłażana najpierw pokój wzdłuż w grube plastry – ok. 5 plastrów z jednego bakłażana.
  • Te plastry pokrój poźniej na skos na mniejsze kawałki
  • Weź naczynie żaroodporne, przełóż tam kawałki bakłażana, dolej conajmniej 3 łyżki oleju i sporo soli – bakłażan musi być dość słony. Wymieszaj bakłażana z olejem i solą bardzo dokładnie, tam żeby kawałki były równomierne zasolone i pokryte olejem.
  • Piecz w 180 stopniach ok. 20 minut – dopóki bakłażan nie zrobi się miękki, absolutnie nie ma się zarumienić, możesz go przemieszać w połowie.
  • W międzyczasie żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia (najlepiej niech się namacza ok. godziny).
  • Cebulę pokrój w cienkie plastry lub piórka.
  • Bakłażana przełóż do naczynia lub słoika, przekładaj go namoczoną suszoną żurawiną, cebulą, dodaj liście laurowe i goździki, ułóż jak najciaśniej
  • Przygotuj mieszankę oleju – olej lniany jest bardzo specyficzny w smaku, dlatego ja wolę wymieszać go z innym olejem i bardziej nautralnym smaku, np. z rzepakowym (nie używaj oliwy bo się zetnie w lodówce). Polecam max 1/3 oleju lnianego albo nawet 1/4 w stosunku do drugiego oleju. Powinno wystarczyć w sumie max 1/3 szklanki oleju.
  • Zalej bakłażana olejem, tak żeby nic nie wypływały. Odstaw do lodówki na co najmniej 24h. Możesz przechowywać co najmniej tydzien, a nawet dłużej – dopóki bakłażan będzie zanurzony w oleju, nic sie nie zepsuje.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Wegańskie śledzie z bakłażana przepis

Najlepsze wege śledziki z bakłażana, idealne na święta