Przepis na wegańskiego śledzika
Wegański śledzik z bakłażana z żurawiną
Bakłażan to warzywo kameleon. Jest gwiazdą kuchni włoskiej i wielu kuchni azjatyckich, uważam że to jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w Polsce. Wiele osób ma problem z przygotowaniem bakłażana, bo on sam w sobie wydaje się być jakiś taki dziwny, nijaki. Ale potrafi mieć naprawdę niesamowite właściwości – odpowiednio przygotowany będzie idealnym śledziem, z uwagi na swoją konsystencję, jak i to, że wsadzony później w olej nabiera zwartej struktury. To jest prosty przepis, raptem z kilku składników. Zawiera olej lniany, który dla osób nie diecie roślinnej jest super składnkiem z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczonych Omega 3. Jest to jednak olej specjalnej troski, koniecznie przechowuj go w lodówce i używaj wyłącznie na zimno. Świeży ma przyjemny smak, jednak większośc dostępnych w sklepie bywa gorzka. Dlatego polecam do tego przepisu wymieszać go z innym olejem, świetnie sprawdza się rzepakowy. A te śledziki zapewniam Was – oszukają niejednego śledziożercę.
Składniki:
1 słoik ok. 500ml
- 1 spory bakłażan
- neutralny olej
- sól
- olej lniany
- suszona żurawina
- 1 średnia cebula
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
Przygotowanie
- Bakłażana najpierw pokój wzdłuż w grube plastry – ok. 5 plastrów z jednego bakłażana.
- Te plastry pokrój poźniej na skos na mniejsze kawałki
- Weź naczynie żaroodporne, przełóż tam kawałki bakłażana, dolej conajmniej 3 łyżki oleju i sporo soli – bakłażan musi być dość słony. Wymieszaj bakłażana z olejem i solą bardzo dokładnie, tam żeby kawałki były równomierne zasolone i pokryte olejem.
- Piecz w 180 stopniach ok. 20 minut – dopóki bakłażan nie zrobi się miękki, absolutnie nie ma się zarumienić, możesz go przemieszać w połowie.
- W międzyczasie żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia (najlepiej niech się namacza ok. godziny).
- Cebulę pokrój w cienkie plastry lub piórka.
- Bakłażana przełóż do naczynia lub słoika, przekładaj go namoczoną suszoną żurawiną, cebulą, dodaj liście laurowe i goździki, ułóż jak najciaśniej
- Przygotuj mieszankę oleju – olej lniany jest bardzo specyficzny w smaku, dlatego ja wolę wymieszać go z innym olejem i bardziej nautralnym smaku, np. z rzepakowym (nie używaj oliwy bo się zetnie w lodówce). Polecam max 1/3 oleju lnianego albo nawet 1/4 w stosunku do drugiego oleju. Powinno wystarczyć w sumie max 1/3 szklanki oleju.
- Zalej bakłażana olejem, tak żeby nic nie wypływały. Odstaw do lodówki na co najmniej 24h. Możesz przechowywać co najmniej tydzien, a nawet dłużej – dopóki bakłażan będzie zanurzony w oleju, nic sie nie zepsuje.
Więcej wege przepisów:
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniu
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniuSałatka ziemniaczana to ponadczasowa potrawa, która zawsze zachwyca swoim smakiem i prostotą. Czy to na rodzinne spotkania, pikniki, czy po prostu jako dodatek do obiadu – jest to danie, które...
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Wegańskie śledzie z bakłażana przepis
Najlepsze wege śledziki z bakłażana, idealne na święta