
Wege rosół – z bogatym aromatem
Znajdziecie w internecie mnóstwo przepisów na rosół w wegańskiej wersji. I bardzo dobrze – bo wersja roślinna tego tradycyjnego dania naprawdę nie ustępuje mięsnym odpowiednikom. Jest tylko jeden warunek – trzeba zrobić to dobrze i nieco się przyłożyć. Ta wersja różni się od innych przepisów, ponieważ bardziej imituje rosół z kaczki, niż z kury. Jako dzieciak nie lubiłam rosołu – zawsze była to dla mnie jakaś niedokończona zupa. To się nie zmieniło, dopóki nie odkryłam rosołu z kaczki – naprawdę aromatycznego, pełnego w smaku, konkretnego. Hitem dla mnie było przygotowanie takiej zupy na kościach z pieczonej kaczki – to był sztos. No i wreszcie udało mi się uzyskać TEN SMAK w pełni roślinnej wersji. To, co robi tutaj robotę to pieczenie warzyw w piekarniku, zanim trafią do zupy. Nie, nie do miękkości – do lekkiego przypalenia. To wnosi ten charakterystyczny głęboki smak. I korzenny vibe z przypraw też. Naprawdę bardzo polecam ten przepis.
Składniki:
- 4 cebule
- Włoszczyzna
- Garść suszonych grzybów (obojętnie jakich)
- 4-5 suszonych pomidorów (nie w oleju)
- olej kokosowy rafinowany lub olej roślinny o neutralnym smaku (może być również masło klarowane)
- Łodygi z natki pietruszki (opcjonalnie – zazwyczaj je wyrzucamy, tutaj można je wykorzystać)
Przyprawy:
- Liście laurowe – 3
- Ziele angielskie – 4
- Jałowiec – 4
- Ziarna pieprzu – łyżeczka
- Sos sojowy
- Kilka goździków
- Laska cynamonu (opcjonalnie, jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń)
- Gwiazdka anyżu (opcjonalnie, ale warto)
- Sól
Przygotowanie etap 1:
- Nagrzej piekarnik, najlepiej na funkcji grilla, na najwyższą temperaturę
- Cebule obierz i pokój na pół
- Dorzuć 2-3 marchewki w skórce, pokrojone na grube plastry
- Tak samo zrób z pietruszką
- Przygotowane warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i dodaj do nich 2 płaskie łyżki oleju kokosowego lub innego oleju, postaraj się w to miarę wymieszać
- Umieść naczynie żaroodporne na drugim pięterku w nagrzanym piekarniku
- Piecz, aż cebula i pozostałe warzywa bardzo mocno się zarumienią, nie mają być miękkie (ok. 15-20min)
Przygotowanie etap 2:
- Upieczone warzywa daj do dużego garnka
- Dorzuć pozostałe warzywa – kawałek pora i seler oraz suszone grzyby (mogą być namoczone, ale nie muszą)
- Dodaj wszystkie przyprawy oprócz sosu sojowego i soli
- Nie dodawaj jeszcze suszonych pomidorów
- Gotuj rosół na wolnym ogniu co najmniej 2-3h
- Mniej więcej pół godziny przed końcem gotowania, dodaj suszone pomidory (dają bardzo dużo umami)
- Gotowy rosół przecedź, dopraw solą i sosem sojowym (sos sojowy jest opcjonalny)
- Podawaj tak, jak lubisz – u mnie z makaronem, grzybowymi klopsikami i natką pietruszki



Więcej wege przepisów:
Jak przechowywać syrop z sosny?
Jak przechowywać syrop z sosny?Domowy syrop z sosny to prawdziwy skarb natury, który warto mieć w swojej spiżarni przez cały rok. Ten naturalny specyfik, ceniony za swoje właściwości wspierające odporność i łagodzące dolegliwości dróg oddechowych, wymaga jednak...
Jak przechowywać suszone grzyby w słoikach?
Jak przechowywać suszone grzyby w słoikach?Sezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najlepszych sposobów konserwacji, ale równie ważne jest to, jak przechowywać...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...