Wege rosół – z bogatym aromatem

 

Znajdziecie w internecie mnóstwo przepisów na rosół w wegańskiej wersji. I bardzo dobrze – bo wersja roślinna tego tradycyjnego dania naprawdę nie ustępuje mięsnym odpowiednikom. Jest tylko jeden warunek – trzeba zrobić to dobrze i nieco się przyłożyć. Ta wersja różni się od innych przepisów, ponieważ bardziej imituje rosół z kaczki, niż z kury. Jako dzieciak nie lubiłam rosołu – zawsze była to dla mnie jakaś niedokończona zupa. To się nie zmieniło, dopóki nie odkryłam rosołu z kaczki – naprawdę aromatycznego, pełnego w smaku, konkretnego. Hitem dla mnie było przygotowanie takiej zupy na kościach z pieczonej kaczki – to był sztos. No i wreszcie udało mi się uzyskać TEN SMAK w pełni roślinnej wersji. To, co robi tutaj robotę to pieczenie warzyw w piekarniku, zanim trafią do zupy. Nie, nie do miękkości – do lekkiego przypalenia. To wnosi ten charakterystyczny głęboki smak. I korzenny vibe z przypraw też. Naprawdę bardzo polecam ten przepis.

 

 

Składniki:

  • 4 cebule
  • Włoszczyzna
  • Garść suszonych grzybów (obojętnie jakich)
  • 4-5 suszonych pomidorów (nie w oleju)
  • olej kokosowy rafinowany lub olej roślinny o neutralnym smaku (może być również masło klarowane)
  • Łodygi z natki pietruszki (opcjonalnie – zazwyczaj je wyrzucamy, tutaj można je wykorzystać)

 

Przyprawy:

  • Liście laurowe – 3
  • Ziele angielskie – 4
  • Jałowiec – 4
  • Ziarna pieprzu – łyżeczka
  • Sos sojowy
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu (opcjonalnie, jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń)
  • Gwiazdka anyżu (opcjonalnie, ale warto)
  • Sól

Przygotowanie etap 1:

  • Nagrzej piekarnik, najlepiej na funkcji grilla, na najwyższą temperaturę
  • Cebule obierz i pokój na pół
  • Dorzuć 2-3 marchewki w skórce, pokrojone na grube plastry
  • Tak samo zrób z pietruszką
  • Przygotowane warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i dodaj do nich 2 płaskie łyżki oleju kokosowego lub innego oleju, postaraj się w to miarę wymieszać
  • Umieść naczynie żaroodporne na drugim pięterku w nagrzanym piekarniku
  • Piecz, aż cebula i pozostałe warzywa bardzo mocno się zarumienią, nie mają być miękkie (ok. 15-20min)

 

Przygotowanie etap 2:

  • Upieczone warzywa daj do dużego garnka
  • Dorzuć pozostałe warzywa – kawałek pora i seler oraz suszone grzyby (mogą być namoczone, ale nie muszą)
  • Dodaj wszystkie przyprawy oprócz sosu sojowego i soli
  • Nie dodawaj jeszcze suszonych pomidorów
  • Gotuj rosół na wolnym ogniu co najmniej 2-3h
  • Mniej więcej pół godziny przed końcem gotowania, dodaj suszone pomidory (dają bardzo dużo umami) 
  • Gotowy rosół przecedź, dopraw solą i sosem sojowym (sos sojowy jest opcjonalny)
  • Podawaj tak, jak lubisz – u mnie z makaronem, grzybowymi klopsikami i natką pietruszki
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”897,898,899,900,901,902″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...