Wege rosół – z bogatym aromatem
Znajdziecie w internecie mnóstwo przepisów na rosół w wegańskiej wersji. I bardzo dobrze – bo wersja roślinna tego tradycyjnego dania naprawdę nie ustępuje mięsnym odpowiednikom. Jest tylko jeden warunek – trzeba zrobić to dobrze i nieco się przyłożyć. Ta wersja różni się od innych przepisów, ponieważ bardziej imituje rosół z kaczki, niż z kury. Jako dzieciak nie lubiłam rosołu – zawsze była to dla mnie jakaś niedokończona zupa. To się nie zmieniło, dopóki nie odkryłam rosołu z kaczki – naprawdę aromatycznego, pełnego w smaku, konkretnego. Hitem dla mnie było przygotowanie takiej zupy na kościach z pieczonej kaczki – to był sztos. No i wreszcie udało mi się uzyskać TEN SMAK w pełni roślinnej wersji. To, co robi tutaj robotę to pieczenie warzyw w piekarniku, zanim trafią do zupy. Nie, nie do miękkości – do lekkiego przypalenia. To wnosi ten charakterystyczny głęboki smak. I korzenny vibe z przypraw też. Naprawdę bardzo polecam ten przepis.
Składniki:
- 4 cebule
- Włoszczyzna
- Garść suszonych grzybów (obojętnie jakich)
- 4-5 suszonych pomidorów (nie w oleju)
- olej kokosowy rafinowany lub olej roślinny o neutralnym smaku (może być również masło klarowane)
- Łodygi z natki pietruszki (opcjonalnie – zazwyczaj je wyrzucamy, tutaj można je wykorzystać)
Przyprawy:
- Liście laurowe – 3
- Ziele angielskie – 4
- Jałowiec – 4
- Ziarna pieprzu – łyżeczka
- Sos sojowy
- Kilka goździków
- Laska cynamonu (opcjonalnie, jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń)
- Gwiazdka anyżu (opcjonalnie, ale warto)
- Sól
Przygotowanie etap 1:
- Nagrzej piekarnik, najlepiej na funkcji grilla, na najwyższą temperaturę
- Cebule obierz i pokój na pół
- Dorzuć 2-3 marchewki w skórce, pokrojone na grube plastry
- Tak samo zrób z pietruszką
- Przygotowane warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i dodaj do nich 2 płaskie łyżki oleju kokosowego lub innego oleju, postaraj się w to miarę wymieszać
- Umieść naczynie żaroodporne na drugim pięterku w nagrzanym piekarniku
- Piecz, aż cebula i pozostałe warzywa bardzo mocno się zarumienią, nie mają być miękkie (ok. 15-20min)
Przygotowanie etap 2:
- Upieczone warzywa daj do dużego garnka
- Dorzuć pozostałe warzywa – kawałek pora i seler oraz suszone grzyby (mogą być namoczone, ale nie muszą)
- Dodaj wszystkie przyprawy oprócz sosu sojowego i soli
- Nie dodawaj jeszcze suszonych pomidorów
- Gotuj rosół na wolnym ogniu co najmniej 2-3h
- Mniej więcej pół godziny przed końcem gotowania, dodaj suszone pomidory (dają bardzo dużo umami)
- Gotowy rosół przecedź, dopraw solą i sosem sojowym (sos sojowy jest opcjonalny)
- Podawaj tak, jak lubisz – u mnie z makaronem, grzybowymi klopsikami i natką pietruszki
Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...