Veganese bolognese czy tam penne a la ragu w wersji wegańskiej

Sos a la ragu czyli nie-boloński i nie tylko do makaronu

 

Makaron zawsze jest dobry. Zawsze. Albo włoski, albo azjatycki, albo w formie swojskich klusek, albo podany w wyrafinowany sposób. To w sumie jest przepis na sos, makaron nie pełni tu szczególnie ważnej roli. Po pierwsze – wiedzieliście, że nie ma takiego dania jak spaghetti po bolońsku? Że nie ma też sosu bolońskiego? Jest za to makaron (najczęściej tagliatelle) z ragu. A wiedzieliście, że ten sos nie składa się tylko z mięsa mielonego i poidorów, ale powinien zawierać również duży dodatek innych warzyw? Zobaczcie moją wege wersję, bardzo łatwą. Nie chodzi o to, żeby smakowało jak mięsne, ale o to, żeby było smaczne, proste i jeszcze nadawało się do innych rzeczy. Ten sos super wchodzi też z pieczonymi ziemniakami i kluskami. A, że nie jest to przepis na oryginalne ragu, to bez spiny. Wszystko można, bo kto powiedział, że nie?

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 1 opakowanie wędzonego tempehu lub tofu
  • Kilka pieczarek (najlepiej portobello)
  • 1-2 marchewki (możecie też dorzucić 1-2 łodygi selera naciowego)
  • Cebula
  • Czosnek
  • Przecier pomidorowy (passata)
  • Mleko roślinne (u mnie sojowe niesłodzone) – chlust, tak z 50ml
  • Dobrej jakości oliwa
  • Sos sojowy
  • Oregano suszone
  • Twój ulubiony makaron (sprawdzi się penne, farfalle, tagliatelle – spaghetti będzie za lekkie)
  • Płatki drożdżowe – 1 łyżka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Marchewkę, cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, tofu lub tempeh posiekaj, czosnek posiekaj. To będzie nasza baza do „mielonego” – więc zadbaj o fakturę, najlepiej niech będzie nieregularnie i w miarę (ale bez przesady) drobno. Możesz też pójść na łatwiznę i użyć rozdrabniacza, ale używaj go pulsacyjnie, żeby nie zrobić miazgi.
  • Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć warzywa, dodaj szczyptę soli i smaż na średniej mocy.
  • Pozwól się solidnie zarumienić zawartości patelni, czyli smaż tak z 10 minut.
  • Po tym czasie daj 1 łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę oregano.
  • Dodaj chlust mleka roślinnego i passatę – sos ma wyjść dojść gęsty
  • Duś na wolniejszym ogniu, mieszając czasami, przez ok. 10 minut, pod koniec dodaj płatki drożdżowe. 
  • Sos jest gotowy – sprawdż, czy nie brakuje ci w nim soli, dodaj ją wedle preferencji.
  • Sos możesz przechowywać w lodówce kilka dni i wykorzystać później.
Co zrobić z grillowanych warzyw?
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1908,1909″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Makaron z botwinką

Makaron z botwinką

Przepis na naprawdę rewelacyjny makaron z botwinką z kabanosami z chiliPomysł na botwinkę   Sezon na botwinkę trwa, dlatego warto wycisnąć z niej jak najwięcej. Jak już najecie się klasykami jak zupa botwinkowa albo chłodnik, pora wykorzystać to wiosenne...

Kremowy sos z tofu

Kremowy sos z tofu

Sos z tofu czosnkowo-cytrynowy   Tofu naprawdę nadaje się do wszystkiego. Jeśli brakuje wam śmietanowych, jogurtowych, kremowych sosów (np. do makaronu), to ten spełni wszystkie wasze oczekiwania. Do tego jest banalnie łatwy do zrobienia, świetnie przechowuje...