Wietnamska zupa Pho w wegańskim wydaniu – poznaj przepis

Przepis na zupę Pho w wersji wege

 

No nie będę owijać w bawełnę – szybkie danie to to nie jest. Zdecydowanie polecam Pho osobom, które lubią kuchnię azjatycką, ponieważ znajdują się tu wszystkie te smakowe zajebistości, z których ta kuchnia słynie. Zarezerwuj sobie pół dnia na robienie tej zupy albo wieczór dzień wcześniej (wtedy następnego dnia wystarczy tylko poskładać danie do kupy). Ale gwarantuje Ci – warto. To jest taki rosół na sterydach – o korzennych aromatach, jednocześnie pikantny (chili) i odświeżający (mięta i limonka), o bardzo kompleksowym i złożonym smaku (umami z grzybów shitake i innych warzyw). To jest królowa wszystkich zup, którą jadłam również kiedyś w wersji mięsnej. I powiem jedno – ta w pełni roślinna wersja nic a nic jej nie ustępuje. I to jest najlepsze.

 

Składniki:

ok. 4 porcje

Na bulion:

  • Jedno opakowanie włoszczyzny (u mnie mrożone resztki z warzyw, bardzo polecam to rozwiązanie)
  • 5-6 suszonych grzybów shitake (tego składnika nie da się pominąć)
  • Kilka plastrów imbiru
  • 1-2 papryczki chili, nacięte (żeby lepiej uwolnić do zupy aromaty)
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • Spory kawałek kombu (opcjonalnie, daje dużo umami)
  • Kilka goździków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
  • Jasny sos sojowy
  • 1 łyżka oleju kokosowego (możesz zastąpić innym olejem roślinnym, byle nie intensywną w aromacie oliwą)

Dodatki:

  • Makaron ryżowy
  • Wędzony lub marynowany tempeh (może być tofu)
  • Boczniaki
  • Sok z limonki
  • Świeże zioła: mięta, dymka, bazylia (najlepiej tajska)
  • Kiełki fasoli mung
  • Posiekane chili
  • Olej chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki bulionu (oprócz sosu sojowego i oleju kokosowego) wrzuć do garnka.
  • Włoszczyzny nie obieraj, tylko umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ja zamiast włoszczyzny użyłam resztek różnych mrożonych warzyw (liście kapusty, zdrewniałe końcówki szparagów, odcięte końcówki boczniaków i shimeji, „dupki” od marchewek, zwiędłe marchewki, itd.)
  • Zagotuj, zmniejsz ogień tak, żeby bulion lekko bulgotał, najlepiej przykryj i czekaj co najmniej 2h.
  • Dodatkowa porada: możesz przygotować bulion wieczorem, gotując go krócej i zostawiając na całą noc w garnku nieprzecedzony (możesz schować go do lodówki) – wtedy następnego dnia masz idealnie aromatyczny bulion już gotowy.
  • Możesz także przygotować więcej takiego bulionu i albo go zamrozić, albo przechowywać przelany do słoika w lodówce.
  • Gotowy bulion przecedź.
  • Spróbuj, dodaj tyle sosu sojowego, żeby zbilansować słony smak według swoich preferencji.
  • Dodaj także łyżeczkę dymu wędzarniczego (jeśli masz) i 1 łyżkę oleju kokosowego – tłuszcz jest nośnikiem smaku, oryginalne Pho gotowane jest na kościach wołowych (często palonych), ma to za zadanie lepiej odtworzyć ten smak.
  • Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Boczniaki pokrój na kawałki, tempeh lub tofu na plastry.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczniaki, dodaj szczyptę soli i smaż kilka minut.
  • Po tym czasie dodaj tempeh lub tofu, dolej łyżeczkę sosu sojowego i smaż dopóki dodatki nie będą zarumienione (kolejne kilka minut).
  • Na talerz wyłóż makaron, nalej bulionu, dodaj podsmażone dodatki z patelni, dorzuć kiełki fasoli mung, świeże zioła, posiekane chili, całość skrop sokiem z limonki.
  • Zupa Pho powinna być bardzo bogata w aromaty, wyraźnie pikantna (ale tu zależy od preferencji) i świeża od dodatku mięty oraz limonki.
Co zrobić z grillowanych warzyw?
Co zrobić z grillowanych warzyw?
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1637,1642,1638,1640″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...

Kimchi czyli koreańska fermentowana kapusta to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Nie ma prostszego przepis niż ten na zupę z kimchi w wersji instant.