Wietnamska zupa Pho w wegańskim wydaniu – poznaj przepis
Przepis na zupę Pho w wersji wege
No nie będę owijać w bawełnę – szybkie danie to to nie jest. Zdecydowanie polecam Pho osobom, które lubią kuchnię azjatycką, ponieważ znajdują się tu wszystkie te smakowe zajebistości, z których ta kuchnia słynie. Zarezerwuj sobie pół dnia na robienie tej zupy albo wieczór dzień wcześniej (wtedy następnego dnia wystarczy tylko poskładać danie do kupy). Ale gwarantuje Ci – warto. To jest taki rosół na sterydach – o korzennych aromatach, jednocześnie pikantny (chili) i odświeżający (mięta i limonka), o bardzo kompleksowym i złożonym smaku (umami z grzybów shitake i innych warzyw). To jest królowa wszystkich zup, którą jadłam również kiedyś w wersji mięsnej. I powiem jedno – ta w pełni roślinna wersja nic a nic jej nie ustępuje. I to jest najlepsze.
Składniki:
ok. 4 porcje
Na bulion:
- Jedno opakowanie włoszczyzny (u mnie mrożone resztki z warzyw, bardzo polecam to rozwiązanie)
- 5-6 suszonych grzybów shitake (tego składnika nie da się pominąć)
- Kilka plastrów imbiru
- 1-2 papryczki chili, nacięte (żeby lepiej uwolnić do zupy aromaty)
- 2-3 gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 laska cynamonu
- Spory kawałek kombu (opcjonalnie, daje dużo umami)
- Kilka goździków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
- Jasny sos sojowy
- 1 łyżka oleju kokosowego (możesz zastąpić innym olejem roślinnym, byle nie intensywną w aromacie oliwą)
Dodatki:
- Makaron ryżowy
- Wędzony lub marynowany tempeh (może być tofu)
- Boczniaki
- Sok z limonki
- Świeże zioła: mięta, dymka, bazylia (najlepiej tajska)
- Kiełki fasoli mung
- Posiekane chili
- Olej chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki bulionu (oprócz sosu sojowego i oleju kokosowego) wrzuć do garnka.
- Włoszczyzny nie obieraj, tylko umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ja zamiast włoszczyzny użyłam resztek różnych mrożonych warzyw (liście kapusty, zdrewniałe końcówki szparagów, odcięte końcówki boczniaków i shimeji, „dupki” od marchewek, zwiędłe marchewki, itd.)
- Zagotuj, zmniejsz ogień tak, żeby bulion lekko bulgotał, najlepiej przykryj i czekaj co najmniej 2h.
- Dodatkowa porada: możesz przygotować bulion wieczorem, gotując go krócej i zostawiając na całą noc w garnku nieprzecedzony (możesz schować go do lodówki) – wtedy następnego dnia masz idealnie aromatyczny bulion już gotowy.
- Możesz także przygotować więcej takiego bulionu i albo go zamrozić, albo przechowywać przelany do słoika w lodówce.
- Gotowy bulion przecedź.
- Spróbuj, dodaj tyle sosu sojowego, żeby zbilansować słony smak według swoich preferencji.
- Dodaj także łyżeczkę dymu wędzarniczego (jeśli masz) i 1 łyżkę oleju kokosowego – tłuszcz jest nośnikiem smaku, oryginalne Pho gotowane jest na kościach wołowych (często palonych), ma to za zadanie lepiej odtworzyć ten smak.
- Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Boczniaki pokrój na kawałki, tempeh lub tofu na plastry.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczniaki, dodaj szczyptę soli i smaż kilka minut.
- Po tym czasie dodaj tempeh lub tofu, dolej łyżeczkę sosu sojowego i smaż dopóki dodatki nie będą zarumienione (kolejne kilka minut).
- Na talerz wyłóż makaron, nalej bulionu, dodaj podsmażone dodatki z patelni, dorzuć kiełki fasoli mung, świeże zioła, posiekane chili, całość skrop sokiem z limonki.
- Zupa Pho powinna być bardzo bogata w aromaty, wyraźnie pikantna (ale tu zależy od preferencji) i świeża od dodatku mięty oraz limonki.
Więcej wege przepisów:
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zimowe spring rolls
Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...
Kimchi czyli koreańska fermentowana kapusta to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Nie ma prostszego przepis niż ten na zupę z kimchi w wersji instant.