Przepis na sos z kurek w wersji roślinnej
Sos kurkowy jak tradycyjny
Bazą tego przepisu jest śmietanka z nerkowców, którą przygotujesz samodzielnie w swojej domowej kuchni. A sos kurkowy to sezonowy klasyk, idealnie pasuje do klusek, ziemniaków, placków ziemniaczanych czy makaronu. Ta wegańska wersja w niczym nie ustępuje tej na tradycyjnej śmietanie. Sos jest gęsty, pełny smaku, dość tłusty i baaardzo kremowy. Oczywiście możesz zastąpić śmietankę z nerkowców jakąkolwiek inną, np. sojową. Lub jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz użyć takiej płynnej tłustej śmietanki. Gwiazdą i tak są kurki.
Składniki:
2 porcje
- ok. 250g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny
- sól, pieprz
- Sos sojowy
Śmietanka z nerkowców:
- pół szklanki nerkowców
- 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Śmietanka z nerkowców:
- zalej pół szklanki nerkowców wrzątkiem, odstaw na pół godziny, odcedź, przełóż do blendera, dodaj mleko roślinne – 2/3 szklanki, szczyptę soli, pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i zblenduj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej, dość wodnistej konsystencji
-
Śmietanki z nerkowców wychodzi dość dużo, nie musisz jej zużywać w całości do tego przepisu – resztę możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
Sos kurkowy:
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek, jak się zeszkli dorzuć oczyszczone i pokrojone kurki, smaż dopóki lekko się nie zarumienią.
- Zmniejsz ogień i wlej śmietankę z nerkowców, ciągle mieszaj – powinna się zagęszczać. Jak osiągnie taką konsystencję, jaka ci odpowiada, wyłącz kuchenkę i dopraw sos solą, pieprzem i sosem sojowym.
- Jeżeli śmietanka zagęszcza się zbyt gwałtownie, po prostu podlej sos mlekiem roślinnym, ciągle mieszając
Więcej wege przepisów:
Złota zupa kurkowa
Przepis na wegańską zupę kurkowąZupa z kurkami na mleku kokosowym z przyprawą curry Sezon na kurki w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Jednym z najbadziej klasycznych dań z kurkami jest zupa kurkowa. Tradycyjnie podawana najczęściej ze śmietaną, często...
Najlepsze marynowane kurki
Przepis na kurki w occie do słoika Naprawdę to najlepsze marynowane kurki Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego - te kurki są mocno...
Wege sos kurkowy – bez nabiału, roślinny
Przepis na wegański sos kurkowy – na bazie śmietanki z nerkowców