Przepis na sos z kurek w wersji roślinnej

wegański chłodnik z botwinki

Sos kurkowy jak tradycyjny

 

Bazą tego przepisu jest śmietanka z nerkowców, którą przygotujesz samodzielnie w swojej domowej kuchni. A sos kurkowy to sezonowy klasyk, idealnie pasuje do klusek, ziemniaków, placków ziemniaczanych czy makaronu. Ta wegańska wersja w niczym nie ustępuje tej na tradycyjnej śmietanie. Sos jest gęsty, pełny smaku, dość tłusty i baaardzo kremowy. Oczywiście możesz zastąpić śmietankę z nerkowców jakąkolwiek inną, np. sojową. Lub jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz użyć takiej płynnej tłustej śmietanki. Gwiazdą i tak są kurki.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • ok. 250g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • Sos sojowy

 

Śmietanka z nerkowców:

  • pół szklanki nerkowców
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

Śmietanka z nerkowców:

  • zalej pół szklanki nerkowców wrzątkiem, odstaw na pół godziny, odcedź, przełóż do blendera, dodaj mleko roślinne – 2/3 szklanki, szczyptę soli, pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i zblenduj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej, dość wodnistej konsystencji
  • Śmietanki z nerkowców wychodzi dość dużo, nie musisz jej zużywać w całości do tego przepisu – resztę możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Sos kurkowy:

  • Rozgrzej olej na patelni i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek, jak się zeszkli dorzuć oczyszczone i pokrojone kurki, smaż dopóki lekko się nie zarumienią.
  • Zmniejsz ogień i wlej śmietankę z nerkowców, ciągle mieszaj – powinna się zagęszczać. Jak osiągnie taką konsystencję, jaka ci odpowiada, wyłącz kuchenkę i dopraw sos solą, pieprzem i sosem sojowym.
  • Jeżeli śmietanka zagęszcza się zbyt gwałtownie, po prostu podlej sos mlekiem roślinnym, ciągle mieszając

 

Więcej wege przepisów:

Złota zupa kurkowa

Złota zupa kurkowa

Przepis na wegańską zupę kurkowąZupa z kurkami na mleku kokosowym z przyprawą curry   Sezon na kurki w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Jednym z najbadziej klasycznych dań z kurkami jest zupa kurkowa. Tradycyjnie podawana najczęściej ze śmietaną, często...

Najlepsze marynowane kurki

Najlepsze marynowane kurki

Przepis na kurki w occie do słoika Naprawdę to najlepsze marynowane kurki   Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego - te kurki są mocno...

Wege sos kurkowy – bez nabiału, roślinny 

Przepis na wegański sos kurkowy – na bazie śmietanki z nerkowców