Przepis na coleslaw z czerwonej kapusty

 

Surówki często traktujemy po macoszemu, bo to tylko dodatek do obiadu. A dobra surówka potrafi naprawdę wiele. Tutaj proponuję surówkę z czerwonej kapusty – najważniejszym trikiem jest obfite zasolenie tej kapusty i zostawienie jej tak na ok. pół godziny. Bez obaw – nadmiar tej soli wypłuczesz pod bieżacą wodą, a kapusta zamiast twardej stanie się bardziej miękka i soczysta. Dodatek orzechów i jabłka, wzbogacą surówkę o dodatkowe tekstury, a sos połączy wszystko w jedną całość.

 

 

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • Kawałek pora (biała część)
  • Łyżka soli
  • Jabłko
  • Garść dowolnych orzechów (sprawdzą się także pestki dyni i płatki migdałów)
  • Płatki drożdżowe – 2 łyżki

 

Sos:

  • Dobrej jakości oliwa lub olej rzepakowy 2 łyżki
  • Musztarda sarepska lub inna srednioostra – 2 łyżeczki
  • Syrop klonowy lub inny- 2łyżeczki
  • Ocet winny lub jabłkowy – 2 łyżeczki

 

 

Przygotowanie:

  • Pokroić dość drobno kapustę i pora, przełożyć do miski i wymieszać z łyżką soli. Odstawić na co najmniej pół godziny, po tym czasie bardzo dokładnie wypłukać sól pod bieżącą wodą.
  • Jabłko pokrój na takie kawałki jak lubisz, orzechy posiekaj – możesz je dodatkowo podprażyć na patelni.
  • Dodaj płatki drożdżowe.
  • Składniki sosy wymieszaj, dodaj do warzyw.
  • Surówka dobrze się przechowuje i świetnie smakuje także następnego dnia.

Więcej wege przepisów:

Pasta z dyni i fasoli

Pasta z dyni i fasoli

Przepis na pastę z dyni i białej fasoli z suszonymi pomidoramiBardzo łatwa pasta z dyni   Bardzo łatwa pasta na kanapki z dyni i białej fasoli z suszonymi pomidorami. Robi się ją dosłownie w 2 minuty, każdy ręczny blender robie z nią poradzi. A jest pyszna....

Wegański serek kanapkowy

Wegański serek kanapkowy

Przepis na wegański serek na kanapkiSerek bez sera  - nie tylko na kanapki   Żarty się skończyły. Przyznam, że jestem zawiedziona smakiem sklepowych wegańskich serów. Poza jednym, jedynym producentem, to jest dla mnie niejadalne. No nie. Za klasycznym smakiem...