Przepis na coleslaw z czerwonej kapusty
Surówki często traktujemy po macoszemu, bo to tylko dodatek do obiadu. A dobra surówka potrafi naprawdę wiele. Tutaj proponuję surówkę z czerwonej kapusty – najważniejszym trikiem jest obfite zasolenie tej kapusty i zostawienie jej tak na ok. pół godziny. Bez obaw – nadmiar tej soli wypłuczesz pod bieżacą wodą, a kapusta zamiast twardej stanie się bardziej miękka i soczysta. Dodatek orzechów i jabłka, wzbogacą surówkę o dodatkowe tekstury, a sos połączy wszystko w jedną całość.
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- Kawałek pora (biała część)
- Łyżka soli
- Jabłko
- Garść dowolnych orzechów (sprawdzą się także pestki dyni i płatki migdałów)
- Płatki drożdżowe – 2 łyżki
Sos:
- Dobrej jakości oliwa lub olej rzepakowy 2 łyżki
- Musztarda sarepska lub inna srednioostra – 2 łyżeczki
- Syrop klonowy lub inny- 2łyżeczki
- Ocet winny lub jabłkowy – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Pokroić dość drobno kapustę i pora, przełożyć do miski i wymieszać z łyżką soli. Odstawić na co najmniej pół godziny, po tym czasie bardzo dokładnie wypłukać sól pod bieżącą wodą.
- Jabłko pokrój na takie kawałki jak lubisz, orzechy posiekaj – możesz je dodatkowo podprażyć na patelni.
- Dodaj płatki drożdżowe.
- Składniki sosy wymieszaj, dodaj do warzyw.
- Surówka dobrze się przechowuje i świetnie smakuje także następnego dnia.
Więcej wege przepisów:
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Burrito z tofucznicą
Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...