Przepis na coleslaw z czerwonej kapusty

 

Surówki często traktujemy po macoszemu, bo to tylko dodatek do obiadu. A dobra surówka potrafi naprawdę wiele. Tutaj proponuję surówkę z czerwonej kapusty – najważniejszym trikiem jest obfite zasolenie tej kapusty i zostawienie jej tak na ok. pół godziny. Bez obaw – nadmiar tej soli wypłuczesz pod bieżacą wodą, a kapusta zamiast twardej stanie się bardziej miękka i soczysta. Dodatek orzechów i jabłka, wzbogacą surówkę o dodatkowe tekstury, a sos połączy wszystko w jedną całość.

 

 

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • Kawałek pora (biała część)
  • Łyżka soli
  • Jabłko
  • Garść dowolnych orzechów (sprawdzą się także pestki dyni i płatki migdałów)
  • Płatki drożdżowe – 2 łyżki

 

Sos:

  • Dobrej jakości oliwa lub olej rzepakowy 2 łyżki
  • Musztarda sarepska lub inna srednioostra – 2 łyżeczki
  • Syrop klonowy lub inny- 2łyżeczki
  • Ocet winny lub jabłkowy – 2 łyżeczki

 

 

Przygotowanie:

  • Pokroić dość drobno kapustę i pora, przełożyć do miski i wymieszać z łyżką soli. Odstawić na co najmniej pół godziny, po tym czasie bardzo dokładnie wypłukać sól pod bieżącą wodą.
  • Jabłko pokrój na takie kawałki jak lubisz, orzechy posiekaj – możesz je dodatkowo podprażyć na patelni.
  • Dodaj płatki drożdżowe.
  • Składniki sosy wymieszaj, dodaj do warzyw.
  • Surówka dobrze się przechowuje i świetnie smakuje także następnego dnia.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1340,1341″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...