Barszcz w stylu ukraińskim

 

Nie jest to „prawdziwy” barszcz ukraiński, ale zapewniam – jest cholernie smaczny. Jego zaletą jest to, że złożysz go z półproduktów dostępnych w dyskontach. Bo wiecie jak jest – każdy czasem nie ma czasu, i każdemu (nawet jeżeli uwielbiasz siedzieć przy garach) się po prostu czasami nie chce. Jeśli masz taki dzień, to zaplanuj sobie dobrze zakupy, lub zajrzyj czy po świętach nie został ci jakiś gotowiec w postaci barszczu w kartonie lub słoiku. Warto też awaryjnie takie produkty mieć w szafce. Jest to barszcz podwójnie buraczany, bo z dodatkiem gotowych gotowanych buraków (dostępnych ostatnio wszędzie). Jeśli tego akurat ci brakuje, nic nie szkodzi – dorzuć więcej ziemniaków. Jest to pełnowartościowe danie, mimo że z gotowców – zawiera białko, węglowodany, zdrowe buraki, trochę tłuszczu. Nic więcej już nie trzeba dodawać. 

 

 

Składniki:

  • 1 litr gotowego barszczu w słoiku lub kartonie (wybierz swój ulubiony), ewentualnie koncentrat barszczu przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli rozcieńczony w odpowiednich proporcjach wodą lub bulionem warzywnym). Nie możecie dorwać gotowego barszczu? Kupcie sok z buraków (500ml) – wtedy trzeba go dolać na samym końcu, a pierwszy etap przygotowania zrobić z użyciem bulionu na dobrej jakości kostce warzywnej.
  • Opakowanie gotowanych buraków (lub jeśli masz w zapasie – 2-3 pieczone buraki)
  • 1 puszka białej fasoli lub 1 puszka ciecierzycy
  • Kilka ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę (można pominąć)
  • Kawałek kapusty białej (można użyć twardszej część kapusty pekińskiej lub jarmużu) – też można pominąć
  • 100g koncentratu pomidorowego lub pomidory w puszce krojone łagodne  
  • Woda
  • Opcjonalnie: roślinna śmietanka (lub tradycyjna, jeśli jesteś wegetarianinem)

Przyprawy:

  • Sól (jeśli będzie nie wystarczająco słone, z mojego doświadczenia wynika, że nie trzeba dodatkowej soli)

  • Wędzona papryka (opcjonalnie, ale daje bardzo dużo smaku)

  • Majeranek lub lubczyk (opcjonalnie)

  • Czarny pieprz

  • Neutralny smakowo olej roślinny (u mnie rzepakowy) – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków
  • Wlej do garnka swój gotowy barszcz z kartonu lub ze słoika. Jeżeli używasz koncentratu, rozcieńcz z wodą lub bulionem w proporcjach podanych przed producenta. Jeżeli używasz soku, użyj najpierw wody z kostką bulionową warzywną – będziemy w tym gotować ziemniaki.  
  • Po zagotowaniu dodaj pokrojone ziemniaki i pokrojoną kapustę. Gotuj dopóki ziemniaki nie będą miękkie (zależy od ziemniaków, ale ok. 12-17 min.)
  • Jak ziemniaki będą miękkie, dodaj fasolę (lub ciecierzycę) razem z aquafabą (czyli całą puszkę, nie odcedzaj fasoli), dorzuć też pomidory lub dodaj koncentrat pomidorowy, wkrój gotowane buraki. To jest też moment żeby dodać sok z buraków, jeśli go używasz. Podgrzej, nie ma potrzeby zagotowywania (zwłaszcza uważaj przy soku z buraków, zagotowany straci kolor).
  • Dodaj przyprawy (oprócz pieprzu) i 4 łyżki wybranego przez siebie oleju, wymieszaj. 
  • Możesz podawać z dodatkiem śmietanki roślinnej, oprószone czarnym pieprzem

Porcje: 4

Czas wykonania – poniżej pół godziny

Koszt porcji – ok. 3-4PLN

Dodatkowe wskazówki:

  • Barszcz ukraiński jest tradycyjnie robiony na wędzonce, więc dodatek wędzonej papryki jest bardzo wskazany. 

  • Z tego powodu, że ten barszcz ma być samodzielnym daniem, musi również zawierać trochę tłuszczu – dlatego dodaj go na koniec, bez obaw – tłuszcz jest potrzebny, rozpuszczają się w nim niezbędne dla nas witaminy. 

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Zimowy bowl

Zimowy bowl

Przepis na bowl idealny na zimęMiska pełna smaku i wartości odżywczych   ❄Zimowy buddha bowl❄. Dzisiaj coś innego, bo zamiast bardzo konkretnego przepisu, mam dla Was po prostu kulinarną inspirację. Bowl czyli miska rozmaitości, to danie które każdy może...