Tofu zmieniające życie 

wegański chłodnik z botwinki

Pieczeń z tofu, która robi wrażenie

Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu.

To tofu jest dość długo pieczone, w pierwszym etapie dusi się pod przykryciem i wchłania w siebie smak sosu, w drugim zarumienia się i staje się super chrupiące na wierzchu. Ja dodatkowo lubię dorzucić dużą białą fasolę, można to pominąć lub zastąpić ciecierzycą.

Ja podałam to tofu w towarzystwie purre z ziemniaków i kolorowej surówki z czerwonej kapusty. Idealnie pasuje też do ryżu, pieczonych ziemniaków albo klusek. 

 

 

Składniki:

2 porcje

  • 2 opakowania nauralnego tofu, gęsto ponacinane*
  • 1 puszka białej dużej fasoli lub ciecierzycy (lub pomiń)

Marynata:

  • oliwa – 2 łyżki
  • sos sojowy- 3 łyżki
  • ocet winny, ryżowy lub jabłkowy – 1 łyżka
  • syrop klonowy (lub inne słodziwo) – 1,5 łyżki
  • woda – 10 łyżek
  • keczup – 3 łyżki
  • wędzona papryka – 2 łyżeczki
  • ostry sos – opcjonalnie, według preferencji

*lifehack – użyj pałeczek, ułóż je wzdłuż dłuższych boków tofu, dzięki temu natniesz tofu głęboko, ale nie na tyle, żeby je przeciąć.

Przygotowanie:

  • Tofu umieść w naczyniu żaroodpornym,
  • rozprowadź marynatę pomiędzy nacięciami, resztę marynaty zostaw.
  • Piecz pod przykryciem w temp 180 stopni przez ok. 40 minut,
  • po tym czasie rozprowadź część pozostałej marynaty pomiędzy nacięciami, dorzuć fasolę (lub ciecierzycę, lub pomiń), zalej resztą marynaty, delikatnie wymieszaj i piecz bez przykrycia jeszcze z 20-25 minut lub dopóki tofu się nie zarumieni.
  • Gotowe – podawaj jak lubisz, u mnie z puree z ziemniaków i z tęczową surówką z czerwonej kapusty

Więcej wege przepisów:

Najlepsze pieczone tofu

Przepis na tofu z piekarnika hasselback – najlepsze pieczone tofu, jakie kiedykolwiek jadłaś_eś