Przepis na uniwersalne curry z tego co masz pod ręką

 

Curry to cała duża grupa potraw charakterystyczna dla wielu krajów azjatyckich. Spotkacie curry w Indiach, w Tajlandii, w Japonii i wielu innych miejscach. Nie ma jednego sposobu na curry, bardzo łatwo można to danie dostosować do swoich preferencji. Dlatego idealnie nadaje się do przygotowania,  jeśli masz w lodówce resztki różnych warzyw. Tak właśnie powstał ten przepis – wzięłam co miałam pod ręką – ziemniaki, batata, seler naciowy, paprykę, dorzuciłam zebrany w ogródku jarmuż, doprawiłam i podlałam mlekiem kokosowym. Gotowe. Idealne na okres przedwiośnia, rozgrzewające i pełnowartościowe danie.

 

 

Składniki:

4-5 porcji

Na curry:

  • Takie warzywa jakie znajdziesz u siebie w lodówce czyli: bataty, marchewki, pietruszka, ziemniaki, seler naciowy lub korzeniowy
  • U mnie: 1 batat, kilka małych ziemniaków, 3 łodygi selera naciowego
  • Dodatkowe warzywa: papryka, cukinia czy bakłażan, kiełki
  • U mnie: papryka czerwona i kiełki fasoli mung
  • Źródło białka: tofu naturalne lub wędzone, ciecierzyca z puszki, soczewica lub tempeh
  • U mnie: prawie cały słoik ciecierzycy, pół kostki wędzonego tofu
  • Dodatkowo: kilka garści jarmużu lub szpinaku
  • 1 puszka mleka kokosowego light
  • 1 puszka pomidorów lub pół dużej butelki przecieru pomidorowego
  • Olej

 

Przyprawy:

  • 1 kostka bulionu warzywnego (wybierajcie taki z dobrym składem)
  • 1-2 łyżki dowolnej pasty curry (zależy od pasty i poziomu ostrości jaki chcesz uzyskac)
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • sos sojowy jasny
  • sok z limonki lub cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Na oleju podsmaż pastę curry i przyprawy
  • Dodaj pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe
  • Podsmażaj jeszcze kilka minut
  • Dodaj ciecierzycę, tofu lub tempeh
  • Wlej mleko kokosowe i puszkę pomidorów
  • Dodaj pokruszoną kostkę bulionową
  • Jeśli jest za gęste – dolej trochę wody
  • Duś warzywa ok. 15 minut lub do miękkości
  • Kilka minut przed końcem dorzuć jarmuż lub szpinak
  • Dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki
  • Podawaj z ryżem
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1408,1409,1410,1411″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...