
Przepis na uniwersalne curry z tego co masz pod ręką
Curry to cała duża grupa potraw charakterystyczna dla wielu krajów azjatyckich. Spotkacie curry w Indiach, w Tajlandii, w Japonii i wielu innych miejscach. Nie ma jednego sposobu na curry, bardzo łatwo można to danie dostosować do swoich preferencji. Dlatego idealnie nadaje się do przygotowania, jeśli masz w lodówce resztki różnych warzyw. Tak właśnie powstał ten przepis – wzięłam co miałam pod ręką – ziemniaki, batata, seler naciowy, paprykę, dorzuciłam zebrany w ogródku jarmuż, doprawiłam i podlałam mlekiem kokosowym. Gotowe. Idealne na okres przedwiośnia, rozgrzewające i pełnowartościowe danie.
Składniki:
4-5 porcji
Na curry:
- Takie warzywa jakie znajdziesz u siebie w lodówce czyli: bataty, marchewki, pietruszka, ziemniaki, seler naciowy lub korzeniowy
- U mnie: 1 batat, kilka małych ziemniaków, 3 łodygi selera naciowego
- Dodatkowe warzywa: papryka, cukinia czy bakłażan, kiełki
- U mnie: papryka czerwona i kiełki fasoli mung
- Źródło białka: tofu naturalne lub wędzone, ciecierzyca z puszki, soczewica lub tempeh
- U mnie: prawie cały słoik ciecierzycy, pół kostki wędzonego tofu
- Dodatkowo: kilka garści jarmużu lub szpinaku
- 1 puszka mleka kokosowego light
- 1 puszka pomidorów lub pół dużej butelki przecieru pomidorowego
- Olej
Przyprawy:
- 1 kostka bulionu warzywnego (wybierajcie taki z dobrym składem)
- 1-2 łyżki dowolnej pasty curry (zależy od pasty i poziomu ostrości jaki chcesz uzyskac)
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- sos sojowy jasny
- sok z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na oleju podsmaż pastę curry i przyprawy
- Dodaj pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe
- Podsmażaj jeszcze kilka minut
- Dodaj ciecierzycę, tofu lub tempeh
- Wlej mleko kokosowe i puszkę pomidorów
- Dodaj pokruszoną kostkę bulionową
- Jeśli jest za gęste – dolej trochę wody
- Duś warzywa ok. 15 minut lub do miękkości
- Kilka minut przed końcem dorzuć jarmuż lub szpinak
- Dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki
- Podawaj z ryżem






Więcej wege przepisów:
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zimowe spring rolls
Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...