Delikatne tofu na kanapki

 

Tofu to bardzo wszechstronny produkt, z którego można zrobić naprawdę wszystko. Można tofu marynować, a można podejść do niego z drugiej strony. W tym przepisie zamiast marynaty, przygotowujemy bulion i gotujemy plastry tofu. To działa efektywniej niż marynowanie, jest też dużo szybciej. Trzeba jednak ostrożnie postępować, bo łatwo takie plastry mogą się łamać. Co ciekawe podczas procesu gotowania, nie ma takiego problemu, więc bez obaw. Jeśli brakuje ci czegoś na kanapki, ale nie chcesz kupować gotowych wege wędlin (które powiedzmy to wprost – nie są zbyt zdrowym wyborem), to ten przepis jest dla ciebie.

 

 

Składniki:

  • 1- 2 opakowania naturalnego tofu
  • Warzywna kostka bulionowa z dobrym składem (obecnie łatwo kupić)
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • Ok. pół litra wody 

 

Przygotowanie:

  • Wodę zagotuj.
  • Dodaj kostkę bulionową i wszystkie przyprawy.
  • Spróbuj bulionu – ma być wyraźnie słony, ale też „kurczakowy” w smaku.
  • Tofu pokrój na możliwie cienkie plastry.
  • Bulion po zagotowaniu możesz wyłączyć.
  • Ostrożnie ułóż tofu w garnku z bulionem, tam żeby każdy plaster był dokładnie przykryty.
  • Trzymaj tofu ok. pół godziny do godziny w ciepłym bulionie.
  • Ostrożnie wyjmij i przełóż do pojemnika.
  • Pojemnik przełóż do lodówki, tofu najlepsze będzie po schłodzeniu.
  • Możesz przechowywać kilka dni w lodówce. 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1397,1398,1399,1400″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....