Przepis na wysokobiałkowe śniadanie wegańskie – tofu, fasola, pomidory

wegański chłodnik z botwinki

Tofu z fasolą w sosie pomidorowym na ostro

 

Tofu to jeden z moich ulubionych składników i będę to powtarzać do znudzenia. Tutaj w formie śniadania, w towarzystwie fasolki  – co sprawia, że w porcji tego dania jest naprawdę dużo białka. Do tego pomidory – bo tofu bardzo lubi ich towarzystwo. Całość doprawiona jest solidnie, bo lubię na ostro. Jest to bardzo uczciwe wegańskie danie – nie zawiera żadnych dziwnych składników, nic nie udaje tu mięsa, ani jajka, ani niczego. Wszystkie te składniki są tanie i powszechnie dostępne, A jednocześnie jest  to sycący, pełnowartościowy i bardzo smaczny posiłek, któremu nic nie brakuje. Po prostu tofu, biała fasolka, pomidory, przyprawy. Tak można zacząć dzień. No i serio, nie wymaga to wielkich umięjętności kulinarnych ani dużej ilości czasu – 15 minut i można wcinać. 

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu – wędzone lub w marynacie chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub kartonik passaty
  • 1 puszka białej fasoli lub możesz po prostu użyć gotowej fasolki w sosie chili z puszki

 

Przyprawy:

  • sos tabasco lub inny, sól, wędzona papryka
  • Dodatkowo: koncentrat pomidorowy (jeśli sos będzie wymagał zagęszczenia) i syrop klonowy lub z agawy (jeśli pomidory z puszki będą kwaśne)
  • Oliwa

Przygotowanie:

  • Zacznij od tofu – rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone w dość grube plastry tofu, smaż z obu stron aż się zarumieni.
  • Zdejmij tofu na talerz i wrzuć na patelnię fasolkę i pomidory lub passatę.
  • Następnie dodaj: 1 łyżeczkę wędzonej papryki i trochę tabasco lub chili w proszku. Podgrzej kilka minut, dopóki sos się nie zagęsci lub wykorzystaj łyżkę koncentratu pomidorowego.
  • Spróbuj czy sos ma dobry balans – jeśli jest za kwaśny, dodaj łyżeczkę syropu klonowego, dosól do smaku i dodaj więcej chili lub tabasco jeśli chcesz.

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Przepis na tofu z patelni, z fasolą i pomidorami na ostro. Wysokobiałkowe śniadanie gotowe w 15 minut!

Łatwy przepis z tanich i dostępnych składników – tofu, fasolka, pomidory