Kremowa i łatwa w przygotowaniu tofucznica

 

To jest klasyk roślinnej kuchni. Do zrobienia w mniej niż 15 min (najczęściej w mniej niż w 10 min), niewymagający żadnych umiejętności. Pokruszyć tofu, dodać przyprawy, usmażyć na patelni – to wszystko. Jeśli jesz jajka, to również polecam spróbować – tofucznica jest łatwiejsza do zrobienia, niż tradycyjna jajecznica i ma mniej kcal oraz zero cholesterolu. Dodatek mleka roślinnego lub jogurtu pozwala uzyskać kremową konsystencję, jeśli chcesz uzyskać jajeczny posmak, dopraw na końcu solą kala namak, jednak nie jest to konieczne. Dorzuć ulubione dodatki, w tym przepisie to cebulka i szczypiorek.

 

 

Składniki:

  • Jedno opakowanie naturalnego tofu
  • Cebula – 1 mała
  • Szczypiorek
  • Płatki drożdżowe – 2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • Jogurt lub mleko roślinne – 2-3łyżki

Na 2 porcje

Przyprawy:

  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Sól kala namak lub inna sól
  • Olej lub oliwa – 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona lub wędzona – 1 łyżeczka (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

  • Osusz ręcznikiem papierowym tofu i pokrusz na kawałki
  • Cebulę pokrój w kostkę
  • Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż cebulę aż się zeszkli
  • Dodaj pokruszone tofu, kurkumę, paprykę, szczyptę zwykłej soli i płatki drożdżowe
  • Podsmaż kilka minut, dodaj mleko sojowe lub jogurt
  • Smaż na patelni, ciągle mieszając, dopóki nie uzyskasz odpowiedniej konsystencji (ja lubię bardziej kremową tofucznicę, jeżeli wolisz „suchą” dodaj mniej mleka lub jogurtu)
  • Na koniec dorzuć szczypiorek i wymieszaj, dopraw solą kala namak (opcjonalnie)

 

[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1135,1137,1140,1139″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...