Przepis na kremowy wegański ramen pomidorowy po taniości

wegański chłodnik z botwinki

Naprawdę pyszny ramen wegański za 5PLN

 

UWAGA to jest ramen, którego porcja kosztuje ok. 5 cebulionów (czyli złotych). To musicie wiedzieć, że jak na ramen to jest super tanio. Druga ważna informacja – wszystkie składniki potrzebne do jego zrobienia zakupicie w biedrze w małym mieście, nie zawiera żadnych artykułów, które pojawiają się w ofertach czasowych, tylko takie które są w ofercie stałej. Jest naprawdę super pyszną smakową bombą, aż kipi od umami. Co prawda zrobienie tego dania zajmuje trochę czasu (jeśli pieczarki i olej przygotujesz dzień wcześniej, to ok. 2h), ale wychodzą z tego solidne 4 porcje, a może nawet 6 się da „wyciągnąć”. Cena 5PLN jest uśredniona, nie uwzględnia żadnych promocji i jest to cena przy wariancie 4 porcji. A to oznacza, że może wyjść nawet taniej.

 

 

Składniki:

4-6 porcji

Bulion:

  • 250g brązowych pieczarek
  • 3 cebule
  • kawałek pora (opcjonalnie)
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z oleju lub 5-6 takich bez oleju

 

Kremowe „tare”:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2-3 pomidory
  • ok. połowy bakłażana
  • cała główka czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli

 

Dodatki czyli topping:

  • 2 dość grube plastry wycięte z bakłażana
  • ok. 200 g pomidorów koktajlowych (opcjonalnie)
  • 1 duży pomidor pokrojony na 4 grube plastry
  • Kilka suszonych pomidorów w oleju

 

Olej aromatyzowany:

  • 4 łyżki oleju roślinnego o neutralnym smaku (u mnie arachidowy)
  • 2 całe kawałki cebuli dymki
  • pół papryczki chili (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku

 

  • Makaron typu spaghetti lub makaron do ramenu (jeśli akurat masz, to będzie lepszy)
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

Przygotowanie:

 

  • Najlepiej zacząć sobie dzień wcześniej i przygotować dwie proste sprawy – olej i pieczarki.
  • Pieczarki oczyść na sucho – absolutnie nie wolno ich myć, po prostu dokładnie wytrzyj je ręcznikiem lub suchą gąbeczką.
  • Pieczarki w całości wsadź do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Niech tam siedzą ok. pół godziny – chodzi o to, żeby je podsuszyć i wydobyć z nich esencję smaku umami. Po wyjęciu powinny byc pomarszczone, ale nie spieczone. Jak będą gotowe po prostu przełóż je od naczynia i odstaw.
  • Drugą rzeczą którą dobrze jest przygotować sobie wcześniej jest olej aromatyzowany – możesz zrobić go od razu więcej, ponieważ świetnie się przechowuje, a jest bardzo łatwy do zrobienia.
  • Wlej na patelnię 4 łyżki dowolnego oleju roślinnego o neutralnym aromacie – najlepiej niech to NIE będzie oliwa (bo sama ma za wiele aromatu) ani żaden super olej z pierwszego tłoczenia. Słonecznikowy lub zwykły rzepakowy sprawdzą się świetnie. Jak się już olej rozgrzeje, wrzuć posiekane 3 ząbki czosnku, cebulę dymkę pokrojoną po skosie na mniejsze kawalki i opcjonalnie kawałek posiekanej papryczki chili. Smaż na średnim ogniu kilka minut. Gotowy olej przelej np do słoika i przechowuj na blacie lub w lodówce.
  • Teraz pora na bulion. 3 cebule opal nad palnikiem gazowym, ale jeśli ci się nie chce, to olej to. Do garnka (takiego dużego) wrzuć te podsuszone pieczarki, te 3 cebule, jak masz jakieś kawałki zwiędłych warzyw typu marchewka lub pietruszka to też je możesz dodać. Dorzuć też suszone pomidory, jak masz takie bez oleju – sprawdzą się najlepiej, jak nie masz (tak jak ja) to wrzuć 2 łyżki takich pomidorów, tylko odsącz je z tego oleju. Zalej wszystko zimną wodą wodą i ustaw średnią moc palnika, przykryj pokrywką i zostaw tak na co najmniej godzinę – to ma się dość powoli podgrzewać i potem lekko gotować.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z bakłażana wytnij 2 dość grube plastry i odstaw na bok. Z główki cozsnku odetnij dupk). Przygotuj 2-3 pomidory – natnij im skórkę na krzyż. Do naczynia daj trochę oleju, ułóż pomidory nacięciem do góry, resztę bakłażana pokrój na kawałki i dokładnie wymieszaj z olejem, główkę czosnku ułóż obok. Całość piecz ok. 20-25 minut. Wyjmij z naczynia i odstaw na bok.
  • Do tego samego naczynia wlej trochę oleju, ułóż 4 grube plastry pomidora, 2 plastry bakłażana przekrój na pół i ułóż obok – dodaj szczyptę soli i posmaruj bakłażana olejem takzę od góry. Obok możesz ułożyc pomidorki koktajlowe, są one opcjonalne. Wsadź do piekarnika na ok. 20 minut.
  • Do kielicha blendera wlej szklankę mleka sojowego, dodaj przestudzone i obrane ze skórki pieczone pomidory, kawałki pieczonego bakłażana, wyciśnij wszystkie ząbki czosnku, dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy i sól – blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Uwaga – mleko może się „zaparzyć” i nieco zżelować, nie przejmuj się tym. Dlatego ważne jest, żeby pomidory i bakłażan były przestudzone. Możesz też zblendować to blenderem ręcznym.
  • Bulion odcedź. Pieczarki możesz wykorzystać np. do pasztetu albo pasty na kanapki. Do czystego bulionu (najlepiej żeby był nieco przestudzony) wlej kremowe „tare” i zmieszaj – powinno bez problemu połączyć się ze sobą.
  • Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika, bakłażana odstaw na talerz, posyp odrobiną wędzonej papryki i skrop lekko sosem sojowym, odstaw na chwilę do lodówki.
  • Ugotuj makaron. Jeśli masz makaron do ramenu, ugotuj go według instrukcji. Jeśli masz spaghetti, dodaj do wody 1 łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia, uwaga – może się pienić, wtedy zmniejsz ogień pod garnkiem. Makaron wrzuć do gotującej się wody i gotuj go 2 minuty dłużej niż jest na opakowaniu tego makaronu.
  • Złóż ramen. Nałóż do miski porcję makaronu, zalej zupą, ułóż plastry pomidora, plaster bakłażana, dorzuć pomidorki koktajlowe (jeśli je masz), polej wszystko olejem razem z kawałkami dymki i czosnku – 1 łyżka oleju na porcję. Dodaj pokrojone na kawałki suszone pomidory (opcjonalnie).

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...

Wegetariański ramen pomidorowy – przepis na tani ramen

Kremowy wege ramen pomidorowy tani i prosty w przygotowaniu, przepis na wegański ramen pomidorowy