Przepis na ribollitę czyli fasolową z jarmużem i pomidorami

 

Niby włoska, a swojska. Ta toskańska zupa z fasoli jest bardzo łatwa do zrobienia, nie ma w sobie żadnych skomplikowanych składników, jej prostota jest zaskakująca, jak zestawi się ją ze smakiem ribollity. Nie wiem do końca jak to działa, ale to jest naprawdę bardzo smaczne. I zdrowe. I sycące. Najlepiej smakuje następnego dnia, co sugeruje sama nazwa. Trochę korzeniowych warzyw, pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, biała fasolka z puszki, jarmuż albo kapusta włoska i przyprawy. Tylko tyle – białeczko się zgadza, gotowa w 20 minut i do tego jeszcze na 2-3 dni. No zupa idealna po prostu.

 

 

Składniki:

4-5 porcji

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2-3 małe marchewki
  • kilka ziemniaków
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 4-5 garści jarmużu lub włoskiej kapusty
  • 1/4 szklanki dobrej oliwy

 

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz

Do podania: grzanki z czerstwego pieczywa, natarte czosnkiem i posmarowane oliwą lub masłem

Przygotowanie:

  • Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę seler w cienkie plasterki.
  • Do warzywnego bulionu (może być na bazie dobrej jakości kostki) wrzuć pokrojone warzywa i przyprawy Gotuj 10 minut
  • Jarmuż porwij na kawałki, pozbywając się twardych i włóknistych części
  • Do garnka dodaj: 2 puszki fasoli – jedną z nich razem z zalewą (poprawi konsystencję zupy), puszkę pomidorów lub kartonik przecieru, jarmuż oraz wlej oliwę.
  • Gotuj całość jeszcze maksymalnie 10 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie.
  • Zupę możesz podać z grzankami z czerstwego pieczywa.
  • Podsmaż chleb na suchej patelni i natrzyj ząbkiem czosnku.
  • Możesz dodać masło lub posmarować oliwą.
  • Zupa idealnie nadaje się do przygotowania na kilka dni.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1366,1364″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Barszcz wigilijny przepis

Barszcz wigilijny przepis

Przepis na najlepszy barszcz na zakwasieWigilijny barszcz z buraków   Przepis na absolutnie najlepszy barszcz jaki kiedykolwiek jedliście. Ta receptura bazuje na tradycji, nie znajdziesz tu żadnych nietypowych składników, więc bez obaw. To świąteczna wypasiona...

Dyniowy ramen miso

Dyniowy ramen miso

Przepis na pumpkin miso ramenDyniowy, wegański, błyskawiczny ramen   Oto kolejny sezonowy jesienny ramen (tu macie grzybowy), idealny na jesienny obiad, zwłaszcza po długim spacerze w lesie. Normalnie ramen robi się pół dnia. Ale ten będzie gotowy w...