Przepis na ribollitę czyli fasolową z jarmużem i pomidorami

 

Niby włoska, a swojska. Ta toskańska zupa z fasoli jest bardzo łatwa do zrobienia, nie ma w sobie żadnych skomplikowanych składników, jej prostota jest zaskakująca, jak zestawi się ją ze smakiem ribollity. Nie wiem do końca jak to działa, ale to jest naprawdę bardzo smaczne. I zdrowe. I sycące. Najlepiej smakuje następnego dnia, co sugeruje sama nazwa. Trochę korzeniowych warzyw, pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, biała fasolka z puszki, jarmuż albo kapusta włoska i przyprawy. Tylko tyle – białeczko się zgadza, gotowa w 20 minut i do tego jeszcze na 2-3 dni. No zupa idealna po prostu.

 

 

Składniki:

4-5 porcji

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2-3 małe marchewki
  • kilka ziemniaków
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 4-5 garści jarmużu lub włoskiej kapusty
  • 1/4 szklanki dobrej oliwy

 

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz

Do podania: grzanki z czerstwego pieczywa, natarte czosnkiem i posmarowane oliwą lub masłem

Przygotowanie:

  • Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę seler w cienkie plasterki.
  • Do warzywnego bulionu (może być na bazie dobrej jakości kostki) wrzuć pokrojone warzywa i przyprawy Gotuj 10 minut
  • Jarmuż porwij na kawałki, pozbywając się twardych i włóknistych części
  • Do garnka dodaj: 2 puszki fasoli – jedną z nich razem z zalewą (poprawi konsystencję zupy), puszkę pomidorów lub kartonik przecieru, jarmuż oraz wlej oliwę.
  • Gotuj całość jeszcze maksymalnie 10 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie.
  • Zupę możesz podać z grzankami z czerstwego pieczywa.
  • Podsmaż chleb na suchej patelni i natrzyj ząbkiem czosnku.
  • Możesz dodać masło lub posmarować oliwą.
  • Zupa idealnie nadaje się do przygotowania na kilka dni.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1366,1364″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...