Vermezan czyli parmezan wegański przepis – Wege parmezan

Vermezan Parmezan wegański przepis

Vermezan – czym zastąpić parmezan?

 

Roślinny zamiennik parmezanu zmienia życie. Oryginalny parmezan mało, że jest bardzo drogi, to jeszcze nie jest wegetariański. Tradycyjnie używa się do jego produkcji podpuszczki pochodzącej z żołądków cieląt, a nie mikrobiologicznej (jak jest w przypadku większości serów obecnie). Wersja „plant-based” jest bardzo łatwa do zrobienia w domu, potrzebujecie tylko 3 składników i czegoś do rozdrobnienia orzechów (moździerz, blender lub wałek do ciasta). Jest to tak banalnie proste, że szkoda nie spróbować. A być może zostanie już z wami na zawsze i zaczniecie go dodawać do wszystkiego – do makaronów, zapiekanek, kanapek, sałatek, pizzy… 

 

 

Składniki:

  • Płatki drożdżowe – 3 łyżki
  • Orzechy nerkowca lub pestki słonecznika   
  • Sól 

Przygotowanie:

  • Orzechy rozdrobnij wybraną metodą. 
  • Możesz to zrobić w moździerzu, możesz użyć blendera (uważaj żeby nie zrobić masła orzechowego)
  • Możesz użyć wałka do ciasta i deski – rozsyp orzechy na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej i wyrzuć z siebie wszystkie emocje, w te orzechy. Śmiało, nie hamuj się. 
  • Rozdrobnione orzechy wymieszaj z płatkami drożdżowymi dodaj soli – dość sporo.

Dodatkowe wskazówki:

  • Eksperymentuj z innymi rodzajami orzechów – sprawdzą się pewnie laskowe, włoskie, pekan, czy piniowe. 
  • Kwestia ilości soli – parmezan jest bardzo słony, ale też bez przesady, sól więc dodawaj stopniowo i próbuj dopóki nie uzyskasz takiego smaku, jaki ci odpowiada
  • Przechowuj w lodówce w słoiku lub innym zamykanym pojemniku, spokojnie możesz zrobić duży zapas – vermezan jest bardzo trwały. 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”882,883″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Dyniowe mac&cheese

Dyniowe mac&cheese

Przepis na wegański mac and cheese Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese   Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna - tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z...

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis   "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy  to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...

Przepis na parmezan ze słonecznika oraz na wege parmezan z nerkowców

Szybki i znakomity pomysł na wegańską wersję sera parmezan z nerkowców lub pestek słonecznika. Łatwe przygotowanie z przepisu na wege parmezan.