Vermezan czyli parmezan wegański przepis – Wege parmezan

Vermezan Parmezan wegański przepis

Vermezan – czym zastąpić parmezan?

 

Roślinny zamiennik parmezanu zmienia życie. Oryginalny parmezan mało, że jest bardzo drogi, to jeszcze nie jest wegetariański. Tradycyjnie używa się do jego produkcji podpuszczki pochodzącej z żołądków cieląt, a nie mikrobiologicznej (jak jest w przypadku większości serów obecnie). Wersja „plant-based” jest bardzo łatwa do zrobienia w domu, potrzebujecie tylko 3 składników i czegoś do rozdrobnienia orzechów (moździerz, blender lub wałek do ciasta). Jest to tak banalnie proste, że szkoda nie spróbować. A być może zostanie już z wami na zawsze i zaczniecie go dodawać do wszystkiego – do makaronów, zapiekanek, kanapek, sałatek, pizzy… 

 

 

Składniki:

  • Płatki drożdżowe – 3 łyżki
  • Orzechy nerkowca lub pestki słonecznika   
  • Sól 

Przygotowanie:

  • Orzechy rozdrobnij wybraną metodą. 
  • Możesz to zrobić w moździerzu, możesz użyć blendera (uważaj żeby nie zrobić masła orzechowego)
  • Możesz użyć wałka do ciasta i deski – rozsyp orzechy na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej i wyrzuć z siebie wszystkie emocje, w te orzechy. Śmiało, nie hamuj się. 
  • Rozdrobnione orzechy wymieszaj z płatkami drożdżowymi dodaj soli – dość sporo.

Dodatkowe wskazówki:

  • Eksperymentuj z innymi rodzajami orzechów – sprawdzą się pewnie laskowe, włoskie, pekan, czy piniowe. 
  • Kwestia ilości soli – parmezan jest bardzo słony, ale też bez przesady, sól więc dodawaj stopniowo i próbuj dopóki nie uzyskasz takiego smaku, jaki ci odpowiada
  • Przechowuj w lodówce w słoiku lub innym zamykanym pojemniku, spokojnie możesz zrobić duży zapas – vermezan jest bardzo trwały. 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”882,883″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis   "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy  to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...

Dyniowe mac&cheese

Dyniowe mac&cheese

Przepis na wegański mac and cheese Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese   Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna - tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z...

Wegański serek kanapkowy

Wegański serek kanapkowy

Przepis na wegański serek na kanapkiSerek bez sera  - nie tylko na kanapki   Żarty się skończyły. Przyznam, że jestem zawiedziona smakiem sklepowych wegańskich serów. Poza jednym, jedynym producentem, to jest dla mnie niejadalne. No nie. Za klasycznym smakiem...

Przepis na parmezan ze słonecznika oraz na wege parmezan z nerkowców

Szybki i znakomity pomysł na wegańską wersję sera parmezan z nerkowców lub pestek słonecznika. Łatwe przygotowanie z przepisu na wege parmezan.