Vermezan czyli parmezan wegański przepis – Wege parmezan

Vermezan – czym zastąpić parmezan?
Roślinny zamiennik parmezanu zmienia życie. Oryginalny parmezan mało, że jest bardzo drogi, to jeszcze nie jest wegetariański. Tradycyjnie używa się do jego produkcji podpuszczki pochodzącej z żołądków cieląt, a nie mikrobiologicznej (jak jest w przypadku większości serów obecnie). Wersja „plant-based” jest bardzo łatwa do zrobienia w domu, potrzebujecie tylko 3 składników i czegoś do rozdrobnienia orzechów (moździerz, blender lub wałek do ciasta). Jest to tak banalnie proste, że szkoda nie spróbować. A być może zostanie już z wami na zawsze i zaczniecie go dodawać do wszystkiego – do makaronów, zapiekanek, kanapek, sałatek, pizzy…
Składniki:
- Płatki drożdżowe – 3 łyżki
- Orzechy nerkowca lub pestki słonecznika –
- Sól
Przygotowanie:
- Orzechy rozdrobnij wybraną metodą.
- Możesz to zrobić w moździerzu, możesz użyć blendera (uważaj żeby nie zrobić masła orzechowego)
- Możesz użyć wałka do ciasta i deski – rozsyp orzechy na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej i wyrzuć z siebie wszystkie emocje, w te orzechy. Śmiało, nie hamuj się.
- Rozdrobnione orzechy wymieszaj z płatkami drożdżowymi dodaj soli – dość sporo.
Dodatkowe wskazówki:
- Eksperymentuj z innymi rodzajami orzechów – sprawdzą się pewnie laskowe, włoskie, pekan, czy piniowe.
- Kwestia ilości soli – parmezan jest bardzo słony, ale też bez przesady, sól więc dodawaj stopniowo i próbuj dopóki nie uzyskasz takiego smaku, jaki ci odpowiada
- Przechowuj w lodówce w słoiku lub innym zamykanym pojemniku, spokojnie możesz zrobić duży zapas – vermezan jest bardzo trwały.

Więcej wege przepisów:
Dyniowy hummus
Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...
Dyniowe mac&cheese
Przepis na wegański mac and cheese Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna - tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z...
Chrupki z ciecierzycy
Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...
Przepis na parmezan ze słonecznika oraz na wege parmezan z nerkowców
Szybki i znakomity pomysł na wegańską wersję sera parmezan z nerkowców lub pestek słonecznika. Łatwe przygotowanie z przepisu na wege parmezan.