Łosoś z marchewki

 

Już słyszę te komentarze wszystkożerców, że jak można tak przemocowo weganizować wszystko, nawet biednego łososia. No nic, nic nie jest bezpieczne, nic nie ucieknie przed wegepropagandą. Dobra – no, to jak już mamy to za sobą, to dodam tylko, że testowałam ten przepis na ludziach. Ja im nawet nie powiedziałam, że to ma smakować jak łosoś – takie porównanie wyszło od nich spontanicznie. Ogólnie radzę potraktować marchewkę w roli łososia po prostu jako eksperyment kulinarny, nie chodzi o to, żeby kogokolwiek nawracać. Po prostu zostawcie to na stole i nie mówcie nic. Ale do rzeczy – jest kilka wersji marchewki a la łosoś. Można ją piec w całości w soli (bardzo czasochłonne i upierdliwe), można piec ją pokrojoną już w odpowiedniej wielkości paski, ale trzeba uważać, żeby nie zrobiła się za mocno. Do tego nie każdy ma piekarnik, plus ta metoda też jest dość upierdliwa. No więc ja proponuję tą marchewkę ugotować i zamarynować – łatwo kontrolować jej konsystencję, nie potrzebujesz piekarnika i ogólnie, trudno to zepsuć. Dodatek nori i kombu w przepisie zapewnia bardziej rybny posmak, ale jak najbardziej można z tych dodatków zrezygnować.

 

 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • Kawałek kombu (opcjonalnie)
  • Woda
  • Sól  – 1 łyżeczka
  • Ocet jabłkowy lub winny – 1 łyżeczka

 

Przyprawy:

  • Dym wędzarniczy (pół łyżeczki, max 1 łyżeczka) 
  • Musztarda francuska – 1 łyżka
  • Olej lub oliwa – 2 łyżki (lniany doda bardziej rybnego charakteru, ale bywa bardzo gorzki, u mnie rzepakowy)
  • Arkusz nori (opcjonalnie, daje rybi posmak – jak nie lubisz, pomiń)

Przygotowanie:

  • Marchewki pokrój na cienkie podłużne plastry, możesz użyć obieraczki
  • Daj do rondelka i zalej wodą
  • Dodaj kawałek kombu
  • Dodaj sółl (wędzony łosoś jest słony, dlatego marchewki muszą być również dość słone, ale bez przesady) i ocet 
  • Gotuj między 8 a 12 minut – czas zależy od grubości marchewek, po prostu mają być miękkie
  • Ugotowane marchewki odcedź 
  • Na dno słoika lub innego zamykanego pojemnikaułóż arkusz nori
  • Daj do słoika również dym wędzarniczy, olej oraz musztardę francuską
  • Zamknij słoik lub pojemnik i energicznie potrząsnij tak, aby marchewki pokryły się przyprawami
  • Przechowuj w lodówce kilka dni, najlepiej mieszaj czasami
  • Idealny na kanapki 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1004,1002,1007,1003″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Wegański łosoś z tofu

Wegański łosoś z tofu

Przepis na smażone tofu jak łosośTen przepis to jest sztos - tofu jak łosoś   Był już łosoś z marchewki - czyli wegańska wersja wędzonego łososia, teraz pora na smażone tofu jak łosoś. Smakuje jak wygląda - jest to danie o lekko morskim aromacie, z delikatną...

Najlepsze marynowane kurki

Najlepsze marynowane kurki

Przepis na kurki w occie do słoika Naprawdę to najlepsze marynowane kurki   Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego - te kurki są mocno...