Przepis na smażone tofu jak łosoś

Ten przepis to jest sztos – tofu jak łosoś
Był już łosoś z marchewki – czyli wegańska wersja wędzonego łososia, teraz pora na smażone tofu jak łosoś. Smakuje jak wygląda – jest to danie o lekko morskim aromacie, z delikatną strukturą, z jednej strony wyrafinowane, z drugiej bardzo proste. Polecam podać z sosem musztardowo-koperkowym, w towarzystwie klasycznej sałaty z winegretem. Jeśli chcesz naprawdę kogoś zaskoczyć roślinnym jedzeniem – to ten przepis jest idealny. Wygląda efektownie, tak naprawdę nie wymaga wielu kulinarnych umiejętności i jest pyszne. Ma nawet chrupiącą skórkę!
Składniki:
Na 2 porcje
- 1 opakowanie naturalnego tofu
- 2 arkusze nori
- 2 arkusze papieru ryżowego
- Olej do smażenia
- Cytryna
Marynata:
- Kawałek buraka (u mnie gotowany) lub 3 łyżki soku z buraków (dla koloru)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 arkusz nori lub woda po moczeniu glonów wakame (dla rybnego smaku, można pominąć)
- 3 łyżki zalewy z oliwek lub kaparów
- 0,5 szklanki wody
- Dla typowo łososiowego koloru można dodać jeszcze ze 3 łyżki soku z marchewki
- Do moczenia papieru ryżowego: 2 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody, sok z połowy cytryny.
Sos musztardowo-koperkowy z cytryną do podania:
- 2 łyżki łagodnej musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy (lub miodu)
Przygotowanie:
- Składniki marynaty zblenduj, ma mieć płynną konsystencję.
- Tofu pokrój na skos, przełóż do naczynia, zalej marynatą (ma przykrywać całe tofu) i odstaw do lodówki na kilka godzin. Im dłużej tofu będzie siedziało w marynacie, tym bardziej przejdzie smakiem marynaty i kolorem.
- Tofu wyjmij z marynaty, osusz.
- Weź arkusz nori i przytnij go do rozmiaru tofu, najłatwiej zrobisz to nożyczkami.
- Papier ryżowy namocz w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soku z cytryny – ma bardzo dobrze się nawilżyć, musi być bardzo elastyczny.
- Na talerzu połóż papier ryżowy, na środku daj docięty arkusz nori, na nim połóż kawałek tofu i zawiń wszystko w ten papier ryżowy – to nie musi być idealnie.
- Z drugim kawałkiem tofu zrób tak samo.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż tofu na rozgrzanym oleju po kilka minut, dopóki papier ryżowy się lekko nie zarumieni.
- W międzyczasie z podanych składników zrób sos musztardowo-koperkowy – po prostu umieść je w miseczce i wymieszaj.
- Łososia z tofu podawaj z sosem, skrop go dodatkowo sokiem z cytryny.


Więcej wege przepisów:
Śledzie z bakłażana przepis
Przepis na wegańskiego śledzikaWegański śledzik z bakłażana z żurawiną Bakłażan to warzywo kameleon. Jest gwiazdą kuchni włoskiej i wielu kuchni azjatyckich, uważam że to jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w Polsce. Wiele osób ma problem z...
Śledź z bakłażana w formie sałatki w sosie chrzanowym
Sałatka bezśledziowa z bakłażana Bakłażan w roli śledzia sprawia się znakomicie - ma dobrą konsystencję i sam w sobie sporo umami. To, na co warto szczególnie zwrócić uwagę, to zasolenie bakłażana - jeśli ma z powodzeniem imitować śledzie, nie żałujcie soli....
Pasta bezrybna „z tuńczyka”
Pasta bezrybna - jak z tuńczyka Prosty przepis, który wymaga użycia tempehu (można zastąpić wędzonym tofu). Naprawdę smakuje jak pasta zrobiona z tuńczyka, ma nawet odpowiednią konsystencję. Idealne smarowidło do chleba, ale również może się sprawdzić w...
Najlepszy wegański łosoś – przepis na smażonego łososia z tofu
Łosoś z tofu – bardzo prosty przepis, który robi wrażenie! Ma nawet chrupiącą skórkę