Przepis na smażone tofu jak łosoś

wegański chłodnik z botwinki

Ten przepis to jest sztos – tofu jak łosoś

 

Był już łosoś z marchewki – czyli wegańska wersja wędzonego łososia, teraz pora na smażone tofu jak łosoś. Smakuje jak wygląda – jest to danie o lekko morskim aromacie, z delikatną strukturą, z jednej strony wyrafinowane, z drugiej bardzo proste. Polecam podać z sosem musztardowo-koperkowym, w towarzystwie klasycznej sałaty z winegretem. Jeśli chcesz naprawdę kogoś zaskoczyć roślinnym jedzeniem – to ten przepis jest idealny. Wygląda efektownie, tak naprawdę nie wymaga wielu kulinarnych umiejętności i jest pyszne. Ma nawet chrupiącą skórkę!

 

 

Składniki:

Na 2 porcje

  • 1 opakowanie naturalnego tofu
  • 2 arkusze nori
  • 2 arkusze papieru ryżowego
  • Olej do smażenia
  • Cytryna

 

Marynata:

  • Kawałek buraka (u mnie gotowany) lub 3 łyżki soku z buraków (dla koloru)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 arkusz nori lub woda po moczeniu glonów wakame (dla rybnego smaku, można pominąć)
  • 3 łyżki zalewy z oliwek lub kaparów
  • 0,5 szklanki wody
  • Dla typowo łososiowego koloru można dodać jeszcze ze 3 łyżki soku z marchewki
  • Do moczenia papieru ryżowego: 2 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody, sok z połowy cytryny.

 

Sos musztardowo-koperkowy z cytryną do podania:

  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy (lub miodu)

Przygotowanie:

 

  • Składniki marynaty zblenduj, ma mieć płynną konsystencję.
  • Tofu pokrój na skos, przełóż do naczynia, zalej marynatą (ma przykrywać całe tofu) i odstaw do lodówki na kilka godzin. Im dłużej tofu będzie siedziało w marynacie, tym bardziej przejdzie smakiem marynaty i kolorem.
  • Tofu wyjmij z marynaty, osusz.
  • Weź arkusz nori i przytnij go do rozmiaru tofu, najłatwiej zrobisz to nożyczkami.
  • Papier ryżowy namocz w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soku z cytryny – ma bardzo dobrze się nawilżyć, musi być bardzo elastyczny.
  • Na talerzu połóż papier ryżowy, na środku daj docięty arkusz nori, na nim połóż kawałek tofu i zawiń wszystko w ten papier ryżowy – to nie musi być idealnie.
  • Z drugim kawałkiem tofu zrób tak samo.
  • Na patelni rozgrzej olej, smaż tofu na rozgrzanym oleju po kilka minut, dopóki papier ryżowy się lekko nie zarumieni.
  • W międzyczasie z podanych składników zrób sos musztardowo-koperkowy – po prostu umieść je w miseczce i wymieszaj.
  • Łososia z tofu podawaj z sosem, skrop go dodatkowo sokiem z cytryny.

Więcej wege przepisów:

Najlepszy wegański łosoś – przepis na smażonego łososia z tofu

Łosoś z tofu – bardzo prosty przepis, który robi wrażenie! Ma nawet chrupiącą skórkę