Zielona szakszuka – przepis na wersję roślinną

Szakszuka bez jajek na zielono

 

Śniadania z jajkiem w roli głównej należały do moich ulubionych. Nie spodziewałam się, że tofu może tak cudownie je zastąpić, nie tylko jako tofucznica, czy pasta bezjajeczna, ale także w roli smażonej. Teraz śniadania z tofu są tymi, które lubię najbardziej. Solidna porcja białka, łatwość obróbki, mniej tłuszczu i kcal, a smak bardzo zadowalający. No i serio – to jest tak banalnie łatwe, że szkoda gadać. Bo jajka w szakszuce, żeby były idealne to białko musi być ścięte, a żółtko płynne. A tu wystarczy lekko zarumienić plastry tofu. No każdy da se radę, obiecuję.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • Zielone warzywa do wyboru: u mnie papryczki padron, szparagi i por, bo to miałam pod ręką. Sprawdzi się świetnie szpinak, rukola, jarmuż, cukinia, zielona papryka, a nawet ogórek.
  • 1 opakowanie marynowanego lub wędzonego tofu
  • Oliwa
  • Sól
  • Sól kala namak
  • Ostry sos
  • Dodatkowe przyprawy: mielona kolendra, mielony kumin, wędzona papryka (po pół łyżeczki)
  • Awokado i kolendra do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Na patelni zacznij od rozgrzania oliwy i podsmaż te warzywa, które wymagają dłuższego smażenia, czyli szparagi, cukinia, czy papryka oraz por i cebula. Daj szczyptę soli, to przyspieszy proces. Dodaj resztę przypraw (oprócz soli kala namak)
  • Teraz dodaj pokrojone w plastry tofu, rozłóż je tak, żeby mogło się zarumienić.
  • Jeżeli dodajesz liście, takie jak szpinak, jarmuż, czy rukolę, to dodaj je na końcu, dosłownie minutę przed końcem smażenia.
  • Wyłóż na talerz, opcjonalnie możesz dodać sól kala namak (mała ilość), dodaj ostry sos (tabasco lub sriracha są idealne), podaj z kolendrą i połówką awokado.
  • Świetnie prezentuje się w towarzystwie grzanek.
Co zrobić z grillowanych warzyw?
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1898,1896″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Przepis na wysokobiałkowe wegetariańskie śniadanie czyli szakszuka bez jajek z tofu