Zielona szakszuka – przepis na wersję roślinną
Szakszuka bez jajek na zielono
Śniadania z jajkiem w roli głównej należały do moich ulubionych. Nie spodziewałam się, że tofu może tak cudownie je zastąpić, nie tylko jako tofucznica, czy pasta bezjajeczna, ale także w roli smażonej. Teraz śniadania z tofu są tymi, które lubię najbardziej. Solidna porcja białka, łatwość obróbki, mniej tłuszczu i kcal, a smak bardzo zadowalający. No i serio – to jest tak banalnie łatwe, że szkoda gadać. Bo jajka w szakszuce, żeby były idealne to białko musi być ścięte, a żółtko płynne. A tu wystarczy lekko zarumienić plastry tofu. No każdy da se radę, obiecuję.
Składniki:
2 porcje
- Zielone warzywa do wyboru: u mnie papryczki padron, szparagi i por, bo to miałam pod ręką. Sprawdzi się świetnie szpinak, rukola, jarmuż, cukinia, zielona papryka, a nawet ogórek.
- 1 opakowanie marynowanego lub wędzonego tofu
- Oliwa
- Sól
- Sól kala namak
- Ostry sos
- Dodatkowe przyprawy: mielona kolendra, mielony kumin, wędzona papryka (po pół łyżeczki)
- Awokado i kolendra do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na patelni zacznij od rozgrzania oliwy i podsmaż te warzywa, które wymagają dłuższego smażenia, czyli szparagi, cukinia, czy papryka oraz por i cebula. Daj szczyptę soli, to przyspieszy proces. Dodaj resztę przypraw (oprócz soli kala namak)
- Teraz dodaj pokrojone w plastry tofu, rozłóż je tak, żeby mogło się zarumienić.
- Jeżeli dodajesz liście, takie jak szpinak, jarmuż, czy rukolę, to dodaj je na końcu, dosłownie minutę przed końcem smażenia.
- Wyłóż na talerz, opcjonalnie możesz dodać sól kala namak (mała ilość), dodaj ostry sos (tabasco lub sriracha są idealne), podaj z kolendrą i połówką awokado.
- Świetnie prezentuje się w towarzystwie grzanek.
Więcej wege przepisów:
Dyniowy hummus
Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Burrito z tofucznicą
Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...
Przepis na wysokobiałkowe wegetariańskie śniadanie czyli szakszuka bez jajek z tofu