Bezjajeczne mini omlety

 

Lubicie omlety z jajek? Świetnie – polubicie też te w wersji roślinnej. Jest to wysokobiałkowe i niskotłuszczowe śniadanie, idealne dla osób na diecie i dla ćwiczących (co nie znaczy, że smakuje jak smutek). Mają tę zaletę (oprócz tego, że są cruelty free), że zrobione wcześniej, można przechowywać w lodówce i wykorzystać do lunchboksu (na kanapkę lub do podgrzania w mikrofalówce), i taką że zawierają znacznie mniej tłuszczu niż jajeczne i ZERO cholesterolu. Wada? Mąka z ciecierzycy niestety nie jest powszechnie dostępna. 

 

 

Składniki:

  • Pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • Pół szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe)
  • 2 łyżki (pół małego opakowania) jogurtu roślinnego
  • Pokrojone w drobną kostkę warzywa (cebula, papryka, suszone pomidory)
  • Łyżka mielonego siemienia lnianego, zalana trzema łyżkami wrzątku (w osobnym naczyniu)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie, dodaje chrupkości)

 

Przyprawy:

  • Sól kala namak (lub zwykła sól) – pół łyżeczki
  • Płatki drożdżowe – łyżka (lub od serca)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia – opcjonalnie, wyjdzie bez

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od zagotowania wody i zalania siemienia lnianego. Przyznam, że często robię bez – też wychodzą dobrze, jednak siemię lniane ma mnóstwo wartości odżywczych i dobrze konsystencją udaje kurze białko. 
  • W misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, jeżeli są jakieś grudki – odstaw po prostu masę na ok. 10-15 min. i zamieszaj później ponownie. 
  • Dodaj siemię lniane i jogurt. Jogurt dodaje kremowej konsystencji, możesz pominąć i dodać nieco więcej mleka roślinnego.  Masa ma mieć taką konsystencję, żeby tworzyć dość zwarte, lekko lejące się placki (widać na zdjęciach), jeżeli jest zbyt rzadko, dodaj więcej mąki. 
  • Można smażyć na niewielkiej ilości oliwy – wtedy będą lepiej zarumienione i chrupkie, jednak równie dobrze można smażyć je beztłuszczowo. 
  • Trzeba mieć trochę wprawy przy odwracaniu, ale nawet jeśli trochę się rozwalą, to można na chwilę odwrócić je później jeszcze raz na drugą stronę. 
  • Podawajcie jak chcecie – z chlebkiem, bez niego, z sezonowymi warzywami, z ostrym sosem (u mnie na zdjęciu pomarańczowa sriracha), z czosnkowym sosem. Sprawdzą się świetnie w kanapce wziętej następnego dnia do pracy lub jako leniwy niedzielny brunch. 

Koszt 1 porcji – ok. 3-4 PLN   – zależy od dodatków

Ok. 6 małych omletów (2 porcje)

Czas przygotowania – ok. 30 min. 

[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”504,505,506,507,508,509″ columns=”2″ use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...