
Ramen i amen – kremowy ramen z pastą tahini
Ten ramen jest wyjątkowy. Swoim bogactwem smaku potrafi zaskoczyć niejednego. Bazą tej sycącej i rozgrzewającej zupy powinien być intensywny bulion. Tu nie ma drogi na skróty i nie warto ich robić. W tym przepisie trzeba czasu, ale paradoksalnie niewiele umiejętności kulinarnych. Jeżeli zrobisz więcej bulionu (składniki są na 4 porcje) to sam ramen złożysz w 15min. Dobry przepis do wypróbowania w weekend, idealny na jesienno-zimowy czas – rozgrzewa i jest naprawdę sycący.
Składniki na bulion (4 porcje):
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1-2 cebule
- kawałek pora
- ewentualnie kawałek selera
- 4-5 grzybów shitake
- pół garści innych suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki lub inne grzyby leśne)
- kilka goździków
- spory kawałek imbiru pokrojony na plastry
- opcjonalnie – papryczka chili
- opcjonalnie – kombu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
Składniki na tantanmen ramen (2 porcje):
- ok. 300-350ml bulionu
- ok. 250ml mleka sojowego niesłodzonego (szklanka)
- 3 łyżki pasty tahini
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- Makaron do ramenu
Topping:
- Mielone niemięso lub tofu wędzone lub granulat sojowy (u mnie next level) – ok. 150g
- Posiekana dymka
- Kukurydza (może być z puszki)
- Olej sezamowy
- Olej chili lub dodatkowe chili (opcjonalnie, jeśli wolisz ostre)

Sposób przygotowania – bulion:
- Pewnie większość przepisów na bulion warzywny opiera się na pokrojonych i obranych warzywach. To jest błąd. Po pierwsze w skórce i korzeniach jest wiele smaku, po drugie to jest po prostu marnowanie czasu. Jedyne co naprawdę warto zrobić to umyć warzywa, żeby pozbyć się brudu, resztek piasku z korzeni, itd.
- Umyte warzywa możesz pokroić na nieco mniejsze części, tak żeby zmieściły się w garnku.
- Dodaj grzyby i pozostałe przyprawy
- Zagotuj, potem zmniejsz ogień
- Gotuj na wolnym ogniu co najmniej 3h
- Bulion jest dobrą bazą na inne rodzaje ramenu
Sposób przygotowania – ramen:
- Mleko sojowe zacznij podgrzewać w rondelku, dodaj pastę tahini i sos sojowy, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, wymieszaj z bulionem
- Swoje ulubione niemięso (ostatnio spory wybór) usmaż na patelni, możesz także użyć wędzonego, pokruszonego tofu lub granulatu sojowego (namoczonego wcześniej w bulionie).
- Ugotuj makaron do ramenu zgodnie z instrukcją na opakowaniu (może być też udon, bardzo ewentualnie makaron z chińskiej zupki)
- Składaj ramen: do miski nałóż makaron, wlej bulion z mlekiem sojowym i pastą tahini, dodaj niemięso, po łyżce kukurydzy na porcje, posyp dymką, całość skrop olejem sezamowym i olejem chili, możesz opcjonalnie dodać więcej chili.
Koszt 1 porcji – ok. 5-7 PLN
Czas przygotowanie – powyżej 3h lub ok. 30 min. (jeśli masz już przygotowany wcześniej bulion)
Dodatkowe wskazówki:
-
To zdecydowanie nie jest szybkie danie, ale jeżeli przygotujesz zapas bulionu (możesz przechowywać porcjowany w słoikach w lodówce), to druga część przepisu zabiera dość niewiele czasu.
-
Jeśli chcesz uzyskać bardzo esencjonalny bulion, przygotuj go wieczorem, po 3h wyłącz i zostaw na całą noc na kuchence. Tym sposobem wszystkie smaki przejdą do bulionu i będzie naprawdę intensywny w smaku.





Więcej wege przepisów:
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Zimowe spring rolls
Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...