Ramen i amen – kremowy ramen z pastą tahini

 

Ten ramen jest wyjątkowy. Swoim bogactwem smaku potrafi zaskoczyć niejednego. Bazą tej sycącej i rozgrzewającej zupy powinien być intensywny bulion. Tu nie ma drogi na skróty i nie warto ich robić. W tym przepisie trzeba czasu, ale paradoksalnie niewiele umiejętności kulinarnych. Jeżeli zrobisz więcej bulionu (składniki są na 4 porcje) to sam ramen złożysz w 15min. Dobry przepis do wypróbowania w weekend, idealny na jesienno-zimowy czas – rozgrzewa i jest naprawdę sycący. 

 

 

Składniki na bulion (4 porcje):

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1-2 cebule
  • kawałek pora
  • ewentualnie kawałek selera
  • 4-5 grzybów shitake
  • pół garści innych suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki lub inne grzyby leśne)
  • kilka goździków
  • spory kawałek imbiru pokrojony na plastry
  • opcjonalnie – papryczka chili 
  • opcjonalnie – kombu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe

 

Składniki na tantanmen ramen (2 porcje):

  • ok. 300-350ml bulionu 
  • ok. 250ml mleka sojowego niesłodzonego (szklanka)
  • 3 łyżki pasty tahini 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • Makaron do ramenu

Topping:

  • Mielone niemięso lub tofu wędzone lub granulat sojowy (u mnie next level)  – ok. 150g 
  • Posiekana dymka
  • Kukurydza (może być z puszki)
  • Olej sezamowy
  • Olej chili lub dodatkowe chili (opcjonalnie, jeśli wolisz ostre) 

Sposób przygotowania – bulion:

  • Pewnie większość przepisów na bulion warzywny opiera się na pokrojonych i obranych warzywach. To jest błąd. Po pierwsze w skórce i korzeniach jest wiele smaku, po drugie to jest po prostu marnowanie czasu. Jedyne co naprawdę warto zrobić to umyć warzywa, żeby pozbyć się brudu, resztek piasku z korzeni, itd. 
  • Umyte warzywa możesz pokroić na nieco mniejsze części, tak żeby zmieściły się w garnku. 
  • Dodaj grzyby i pozostałe przyprawy
  • Zagotuj, potem zmniejsz ogień 
  • Gotuj na wolnym ogniu co najmniej 3h
  • Bulion jest dobrą bazą na inne rodzaje ramenu

 

Sposób przygotowania – ramen:

  • Mleko sojowe zacznij podgrzewać w rondelku, dodaj pastę tahini i sos sojowy, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, wymieszaj z bulionem 
  • Swoje ulubione niemięso (ostatnio spory wybór) usmaż na patelni, możesz także użyć wędzonego, pokruszonego tofu lub granulatu sojowego (namoczonego wcześniej w bulionie). 
  • Ugotuj makaron do ramenu zgodnie z instrukcją na opakowaniu (może być też udon, bardzo ewentualnie makaron z chińskiej zupki) 
  • Składaj ramen: do miski nałóż makaron, wlej bulion z mlekiem sojowym i pastą tahini, dodaj niemięso, po łyżce kukurydzy na porcje, posyp dymką, całość skrop olejem sezamowym i olejem chili, możesz opcjonalnie dodać więcej chili. 

Koszt 1 porcji – ok. 5-7 PLN  

Czas przygotowanie – powyżej 3h lub ok. 30 min. (jeśli masz już przygotowany wcześniej bulion)

Dodatkowe wskazówki:

  • To zdecydowanie nie jest szybkie danie, ale jeżeli przygotujesz zapas bulionu (możesz przechowywać porcjowany w słoikach w lodówce), to druga część przepisu zabiera dość niewiele czasu. 

  • Jeśli chcesz uzyskać bardzo esencjonalny bulion, przygotuj go wieczorem, po 3h wyłącz i zostaw na całą noc na kuchence. Tym sposobem wszystkie smaki przejdą do bulionu i będzie naprawdę intensywny w smaku. 

[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”523,524,2806,2807″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...