Przepis na wegańską moussakę z bakłażanów

Wegańska warzywna zapiekanka z bakłażanów, soczewicy i tofu czyli moussaka
Moussaka czyli grecka zapiekanka na bazie bakłażanów. W oryginalnej wersji używa się mielonego mięsa, jednak bardzo łatwo można je zastąpić miksem tofu i zielonej soczewicy. Jest to przepis, w którym nie ma wymyślnych ani drogich składników. Ale powiedzmy sobie to wprost – wymaga sporo czasu. Moussaka ma jednak tą zaletę, że wychodzi jej naprawdę dużo. Nakarmisz głodną rodzinę „za jednym posiedzeniem” lub głodnego siebie przez 3 dni.
Składniki:
5-6 porcji
- 2 duże bakłażany
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki wegańskiego masła (lub margaryny)
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka (250ml) mleka sojowego (nie mam pojęcia jak sprawdzi się inne mleko roślinne – sojowe jest niezawodne w tym przepisie)
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sos bezmięsny:
- 2 cebule
- Miks dodatkowych warzyw – użyj resztek, u mnie: 1 papryka czerwona, pół cukinii, sprawdzi się też: marchewka, seler naciowy, por
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki suszonych ziół (mogą być prowansalskie, u mnie: rozmaryn, cząber, oregano)
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- Oliwa
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażany pokrój w plastry o grubości mniej więcej pół centymetra, ułóż na papierze do pieczenia, posól równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut
- Zacznij robić ragu. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i zacznij smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj szczyptę soli. Jak cebula się zeszkli dodaj pokrojone wybrane warzywa. Smaż jeszcze kilka minut, dodaj pokruszone w dłoniach tofu. Podsmaż jeszcze kilka minut, niech tofu się nieco wysuszy na patelni. Teraz dodaj wszystkie przyprawy (sos sojowy, wszystkie przyprawy w proszku oraz zioła). Dodaj ugotowaną soczewicę, zalej przecierem pomidorowym i smaż na patelni dopóki konsystencja nie będzie dość gęsta. Spróbuj i dosól do smaku. Możesz także dodać 2 łyżki masła lub margaryny, żeby podkreślić bardziej smak.
- W międzyczasie pamiętaj, żeby wyjąć bakłażana z piekarnika.
- Zacznij robić sos beszamelowy.
- Do garnka dodaj 2 łyżki masła lub margaryny i 1 łyżkę oliwy, poczekaj aż się roztopi. Ustaw średni ogień, dodaj mąkę i mieszaj dopóki nie uzyskasz gładkiej konsystencji. Stopniowo wlewaj mleko, najpierw 1/3 szklanki – pamiętaj, żeby ciągle mieszać. Jak zgęstnieje, wlej kolejną porcję mleka, ciągle mieszaj. Dodaj przyprawy: sól, gałkę i płatki drożdżowe – najlepiej przygotuj sobie je wcześniej, bo ciągle musisz mieszać. Jak sos zgęstnieje dodaj ostatnią porcję mleka, nadal mieszaj, po uzyskaniu właściwej konsystencji (dość gęsty, ale bez przesady), sos jest gotowy.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i przygotuj sobie duże naczynie żaroodporne. Na dno daj 4-5 łyżek sosu beszamelowego. Na tym ułóż plastry bakłażana. Dalej daj część ragu, na nim ułóż plastry bakłażana. Dalej ragu, i na końcu resztę plastrów bakłażana.
- Na samą górę wlej resztę sosu beszamelowego, tak aby dokładnie pokrył całe danie. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz pod przykryciem ok. 30 minut, później zdejmij pokrywkę lub folię i piecz jeszcze 10 minut lub dopóki góra lekko się nie zarumieni. Podawaj po ostudzeniu.
- To danie świetnie nadaje się na rodzinny obiad, sprawdzi się też na imprezach. Moussaka świetnie się przechowuje, więc możesz zrobić ją poprzedniego dnia, a następnego tylko podgrzać w piekarniku. Możesz też jeść ją przez kilka dni. Gwarantuję, że ci się nie znudzi.


Więcej wege przepisów:
5 Pomysłów na Wegańskie Dodatki do Zup
5 Pomysłów na Wegańskie Dodatki do Zup Zupy są jednym z podstawowych elementów kuchni, a dzięki różnorodnym dodatkom mogą zyskać nowy wymiar smaku i wartości odżywczych. Wegańskie dodatki do zup to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnych receptur, zapewniając...
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłek
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłekJeśli szukasz pomysłu na szybki, aromatyczny obiad, to wegańska zupa pho jest strzałem w dziesiątkę! Ten przepis jest idealny dla każdego, kto chce cieszyć się głębokim smakiem pho bez konieczności...
Makaron z wegańskim czerwonym pesto – szybki przepis
Makaron z wegańskim czerwonym pesto – szybki przepisMakaron z wegańskim czerwonym pesto to prosty, szybki i smaczny pomysł na obiad, który zadowoli zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tradycyjnych smaków. Wegańskie czerwone pesto przygotowuje się na bazie...
Wegańska moussaka czyli zapiekanka z bakłażanów
Przepis na zapiekankę z bakłażanów z tofu, soczewicą i warzywami