Przepis na wegańską moussakę z bakłażanów

wegański chłodnik z botwinki

Wegańska warzywna zapiekanka z bakłażanów, soczewicy i tofu czyli moussaka

 

Moussaka czyli grecka zapiekanka na bazie bakłażanów. W oryginalnej wersji używa się mielonego mięsa, jednak bardzo łatwo można je zastąpić miksem tofu i zielonej soczewicy. Jest to przepis, w którym nie ma wymyślnych ani drogich składników. Ale powiedzmy sobie to wprost – wymaga sporo czasu. Moussaka ma jednak tą zaletę, że wychodzi jej naprawdę dużo. Nakarmisz głodną rodzinę “za jednym posiedzeniem” lub głodnego siebie przez 3 dni.

 

 

Składniki:

5-6 porcji

  • 2 duże bakłażany

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki wegańskiego masła (lub margaryny)
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka (250ml) mleka sojowego (nie mam pojęcia jak sprawdzi się inne mleko roślinne – sojowe jest niezawodne w tym przepisie)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sos bezmięsny:

  • 2 cebule
  • Miks dodatkowych warzyw – użyj resztek, u mnie: 1 papryka czerwona, pół cukinii, sprawdzi się też: marchewka, seler naciowy, por
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (mogą być prowansalskie, u mnie: rozmaryn, cząber, oregano)
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Bakłażany pokrój w plastry o grubości mniej więcej pół centymetra, ułóż na papierze do pieczenia, posól równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut
  • Zacznij robić ragu. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i zacznij smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj szczyptę soli. Jak cebula się zeszkli dodaj pokrojone wybrane warzywa. Smaż jeszcze kilka minut, dodaj pokruszone w dłoniach tofu. Podsmaż jeszcze kilka minut, niech tofu się nieco wysuszy na patelni. Teraz dodaj wszystkie przyprawy (sos sojowy, wszystkie przyprawy w proszku oraz zioła). Dodaj ugotowaną soczewicę, zalej przecierem pomidorowym i smaż na patelni dopóki konsystencja nie będzie dość gęsta. Spróbuj i dosól do smaku. Możesz także dodać 2 łyżki masła lub margaryny, żeby podkreślić bardziej smak.
  • W międzyczasie pamiętaj, żeby wyjąć bakłażana z piekarnika.
  • Zacznij robić sos beszamelowy.
  • Do garnka dodaj 2 łyżki masła lub margaryny i 1 łyżkę oliwy, poczekaj aż się roztopi. Ustaw średni ogień, dodaj mąkę i mieszaj dopóki nie uzyskasz gładkiej konsystencji. Stopniowo wlewaj mleko, najpierw 1/3 szklanki – pamiętaj, żeby ciągle mieszać. Jak zgęstnieje, wlej kolejną porcję mleka, ciągle mieszaj. Dodaj przyprawy: sól, gałkę i płatki drożdżowe – najlepiej przygotuj sobie je wcześniej, bo ciągle musisz mieszać. Jak sos zgęstnieje dodaj ostatnią porcję mleka, nadal mieszaj, po uzyskaniu właściwej konsystencji (dość gęsty, ale bez przesady), sos jest gotowy.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i przygotuj sobie duże naczynie żaroodporne. Na dno daj 4-5 łyżek sosu beszamelowego. Na tym ułóż plastry bakłażana. Dalej daj część ragu, na nim ułóż plastry bakłażana. Dalej ragu, i na końcu resztę plastrów bakłażana.
  • Na samą górę wlej resztę sosu beszamelowego, tak aby dokładnie pokrył całe danie. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz pod przykryciem ok. 30 minut, później zdejmij pokrywkę lub folię i piecz jeszcze 10 minut lub dopóki góra lekko się nie zarumieni. Podawaj po ostudzeniu.
  • To danie świetnie nadaje się na rodzinny obiad, sprawdzi się też na imprezach. Moussaka świetnie się przechowuje, więc możesz zrobić ją poprzedniego dnia, a następnego tylko podgrzać w piekarniku. Możesz też jeść ją przez kilka dni. Gwarantuję, że ci się nie znudzi.

Więcej wege przepisów:

Wegańska moussaka czyli zapiekanka z bakłażanów

Przepis na zapiekankę z bakłażanów z tofu, soczewicą i warzywami