Przepis na wegańską moussakę z bakłażanów

Wegańska warzywna zapiekanka z bakłażanów, soczewicy i tofu czyli moussaka
Moussaka czyli grecka zapiekanka na bazie bakłażanów. W oryginalnej wersji używa się mielonego mięsa, jednak bardzo łatwo można je zastąpić miksem tofu i zielonej soczewicy. Jest to przepis, w którym nie ma wymyślnych ani drogich składników. Ale powiedzmy sobie to wprost – wymaga sporo czasu. Moussaka ma jednak tą zaletę, że wychodzi jej naprawdę dużo. Nakarmisz głodną rodzinę „za jednym posiedzeniem” lub głodnego siebie przez 3 dni.
Składniki:
5-6 porcji
- 2 duże bakłażany
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki wegańskiego masła (lub margaryny)
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka (250ml) mleka sojowego (nie mam pojęcia jak sprawdzi się inne mleko roślinne – sojowe jest niezawodne w tym przepisie)
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sos bezmięsny:
- 2 cebule
- Miks dodatkowych warzyw – użyj resztek, u mnie: 1 papryka czerwona, pół cukinii, sprawdzi się też: marchewka, seler naciowy, por
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki suszonych ziół (mogą być prowansalskie, u mnie: rozmaryn, cząber, oregano)
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- Oliwa
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażany pokrój w plastry o grubości mniej więcej pół centymetra, ułóż na papierze do pieczenia, posól równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut
- Zacznij robić ragu. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i zacznij smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj szczyptę soli. Jak cebula się zeszkli dodaj pokrojone wybrane warzywa. Smaż jeszcze kilka minut, dodaj pokruszone w dłoniach tofu. Podsmaż jeszcze kilka minut, niech tofu się nieco wysuszy na patelni. Teraz dodaj wszystkie przyprawy (sos sojowy, wszystkie przyprawy w proszku oraz zioła). Dodaj ugotowaną soczewicę, zalej przecierem pomidorowym i smaż na patelni dopóki konsystencja nie będzie dość gęsta. Spróbuj i dosól do smaku. Możesz także dodać 2 łyżki masła lub margaryny, żeby podkreślić bardziej smak.
- W międzyczasie pamiętaj, żeby wyjąć bakłażana z piekarnika.
- Zacznij robić sos beszamelowy.
- Do garnka dodaj 2 łyżki masła lub margaryny i 1 łyżkę oliwy, poczekaj aż się roztopi. Ustaw średni ogień, dodaj mąkę i mieszaj dopóki nie uzyskasz gładkiej konsystencji. Stopniowo wlewaj mleko, najpierw 1/3 szklanki – pamiętaj, żeby ciągle mieszać. Jak zgęstnieje, wlej kolejną porcję mleka, ciągle mieszaj. Dodaj przyprawy: sól, gałkę i płatki drożdżowe – najlepiej przygotuj sobie je wcześniej, bo ciągle musisz mieszać. Jak sos zgęstnieje dodaj ostatnią porcję mleka, nadal mieszaj, po uzyskaniu właściwej konsystencji (dość gęsty, ale bez przesady), sos jest gotowy.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i przygotuj sobie duże naczynie żaroodporne. Na dno daj 4-5 łyżek sosu beszamelowego. Na tym ułóż plastry bakłażana. Dalej daj część ragu, na nim ułóż plastry bakłażana. Dalej ragu, i na końcu resztę plastrów bakłażana.
- Na samą górę wlej resztę sosu beszamelowego, tak aby dokładnie pokrył całe danie. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz pod przykryciem ok. 30 minut, później zdejmij pokrywkę lub folię i piecz jeszcze 10 minut lub dopóki góra lekko się nie zarumieni. Podawaj po ostudzeniu.
- To danie świetnie nadaje się na rodzinny obiad, sprawdzi się też na imprezach. Moussaka świetnie się przechowuje, więc możesz zrobić ją poprzedniego dnia, a następnego tylko podgrzać w piekarniku. Możesz też jeść ją przez kilka dni. Gwarantuję, że ci się nie znudzi.


Więcej wege przepisów:
W czym przechowywać suszone jabłka – praktyczny poradnik
W czym przechowywać suszone jabłka - praktyczny poradnikSuszone jabłka to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką przez cały rok. Jednak aby zachowały swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie. W tym artykule...
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedzieć
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedziećSezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji, ale równie ważne...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...
Wegańska moussaka czyli zapiekanka z bakłażanów
Przepis na zapiekankę z bakłażanów z tofu, soczewicą i warzywami