Pasztet z boczniaków a la rilletes

 

Większość przepisów na roślinne pasztety jest bardzo czasochłonna. Najpierw musisz ugotować soczewicę lub inne strączki, do tego najczęściej jeszcze kaszę jaglaną, zazwyczaj trzeba coś dodatkowo podsmażyć na patelni, a potem jeszcze zmiksować to wszystko na gładką masę (co pewnie zamordowało niejeden blender). No i jeszcze długie pieczenie w piekarniku. Przygotowanie tego pasztetu trwa ok. 30 minut. Nie wymaga dodatkowego przygotowania składników wcześniej. Potrzebujesz tylko patelni i jakiegokolwiek blendera, tutaj każdy da radę. Taki pasztet zapakowany do słoika jest świetnym smarowidłem na kanapki, który bardzo przypomina rilletes – poszarpane i posiekane boczniaki idealnie imitują mięsne kawałki. Do tego z podanej ilości składników wychodzi go naprawdę dużo – taki jeden pełny słoik, jak na zdjęciu.

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków (250g)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego(czubate)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego
  • 3 łyżki sosu sojowego

 

Przyprawy:

  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
  • łyżeczka syropu klonowego, można użyć miodu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Najbardziej wymagającym etapem jest przygotowanie boczniaków, które trzeba poszarpać na kawałki, jeśli są za długie, przeciąć nożem na mniejsze. Część boczniaków możesz też po prostu dość drobno posiekać.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  • Dorzuć cebulę, czosnek i boczniaki, dodaj szczyptę soli.
  • Boczniaki mają się bardziej dusić niż smażyć – pierwsze 5 minut smaż je na średnim ogniu, po tym czasie zmniejsz moc i pozwól im się dusić do miękkości pod przykrywką przez 10-15min.
  • W międzyczasie odcedź białą fasolę i przełóż do wysokiego naczynia, dodaj olej rzepakowy, sos sojowy, syrop klonowy i dym wędzarniczy (który jest całkowicie opcjonalny) i zmiksuj. Konsystencja może wyjść dość wodnista, ale nie przejmuj się tym.
  • Jak boczniaki będą miękkie, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, i całą zawartość patelni dodaj do zmiksowanej wcześniej fasoli i po prostu wymieszaj łyżką.
  • Na tym etapie spróbuj czy masa jest wystarczająco słona, jak na twój gust.
  • Przełóż całość do słoika. Konsystencja może być dość rzadka, ale nie ma się czym przejmować – pasztet po kilku godzinach w lodówce pięknie się zetnie.

 

Dodatkowe wskazówki:

  • Olej kokosowy jest tu dość kluczowy – dzięki jego właściwościom pasztet nabierze odpowiednio gęstej konsystencji po schłodzeniu w lodówce. Jeśli jednak unikasz oleju kokosowego, możesz użyć oliwy – wtedy użyj również oliwy zamiast oleju rzepakowego podczas miksowania fasoli. Oliwa również powinna dość dobrze ściąć się w lodówce.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1229,1221,1222,1224,1228,1225″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: