Przepis na wegański krem z dyni

wegański chłodnik z botwinki

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

 

Nie ma chyba bardziej oklepanego klasyka na jesień, niż zupa krem z dyni. To danie jest jak „Last Christmas” – wszyscy znają, kojarzy się jednoznacznie z określonym sezonem, wyskakuje nawet z twojej lodówki, i jest tego hitu w pewnym momencie aż za wiele. No i taki to już jest cykl życia – jesień należy do zupy krem z dyni – można się z tym nie zgadzać, ale sorry – takie fakty. To przepis na wersję na mleku kokosowym, z solidną ilością imbiru. Klasyka w pysznym, wegańskim wydaniu.

 

 

Składniki:

4-5 porcji

  • Pół upieczonej dyni hokkaido, razem ze skórką
  • 2- 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru posiekany (ja lubię dużo)
  • Puszka mleka kokosowego (najlepiej light)
  • 1,2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • 2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

 

Dynia hokkaido:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • Średniej wielkości dynię przetnij na pół i usuń pestki
  • Przetnij połówki na ćwiartki
  • Na kratce lub blaszce połóż papier do pieczenia
  • Ułóż ćwiartki dyni skórką do dołu na papierze i wsadź do piekarnika
  • Piecz ok. 20 minut lub do miękkości

Zupa krem:

  • Połowę tej dyni użyj do zupy, resztę schowaj do lodówki – możesz wykorzystać do wielu innych dań, np. do hummusu, pasty do kanapek albo owsianki czy deseru. Możesz też pozostałą część upieczonej dyni zamrozić i mieć już gotową dynię do kolejnej porcji zupy.
  • Na dno garnka wlej ok. 2 łyżek oleju roślinnego
  • Obierz cebulę i pokrój w piórka
  • Obierz i pokrój na mniejsze kawałki czosnek
  • Wrzuć na rozgrzany olej
  • Ziemniaki pokrój niedbale na kawałki, ja swoich nie obierałam ze skórki
  • Wrzuć ziemniaki do garnka
  • Smaż kilka minut i zalej bulionem
  • Gotuj ziemniaki ok. 15 minut
  • Po tym czasie dorzuć do garnka upieczoną dynię – nie obieraj jej ze skórki, skórka po upieczeniu jest na tyle delikatna, że bez problemu zmiksuje się na gładki krem. Po prostu pokrój ją na mniejsze kawałki
  • Gotuj jeszcze ok. 5 minut
  • Po tym czasie dodaj posiekany imbir, mleko kokosowe, kurkumę i pozostałe przyprawy
  • Zblenduj na gładki krem – potrwa to kilka minut
  • Spróbuj, ewentualnie dosól do smaku
  • Zupę możesz podać jak lubisz – z kleksem roślinnego jogurtu, z grzankami, czy z pestkami dyni i dobrej jakości olejem (u mnie olej z pestek dyni – polecam go bardzo)

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis   "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy  to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...

Przepis na wegetariańską zupę krem z dyni hokkaido

Wegańska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem – idealna na jesień!