Przepis na wegański krem z dyni

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
Nie ma chyba bardziej oklepanego klasyka na jesień, niż zupa krem z dyni. To danie jest jak „Last Christmas” – wszyscy znają, kojarzy się jednoznacznie z określonym sezonem, wyskakuje nawet z twojej lodówki, i jest tego hitu w pewnym momencie aż za wiele. No i taki to już jest cykl życia – jesień należy do zupy krem z dyni – można się z tym nie zgadzać, ale sorry – takie fakty. To przepis na wersję na mleku kokosowym, z solidną ilością imbiru. Klasyka w pysznym, wegańskim wydaniu.
Składniki:
4-5 porcji
- Pół upieczonej dyni hokkaido, razem ze skórką
- 2- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru posiekany (ja lubię dużo)
- Puszka mleka kokosowego (najlepiej light)
- 1,2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- 2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dynia hokkaido:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Średniej wielkości dynię przetnij na pół i usuń pestki
- Przetnij połówki na ćwiartki
- Na kratce lub blaszce połóż papier do pieczenia
- Ułóż ćwiartki dyni skórką do dołu na papierze i wsadź do piekarnika
- Piecz ok. 20 minut lub do miękkości
Zupa krem:
- Połowę tej dyni użyj do zupy, resztę schowaj do lodówki – możesz wykorzystać do wielu innych dań, np. do hummusu, pasty do kanapek albo owsianki czy deseru. Możesz też pozostałą część upieczonej dyni zamrozić i mieć już gotową dynię do kolejnej porcji zupy.
- Na dno garnka wlej ok. 2 łyżek oleju roślinnego
- Obierz cebulę i pokrój w piórka
- Obierz i pokrój na mniejsze kawałki czosnek
- Wrzuć na rozgrzany olej
- Ziemniaki pokrój niedbale na kawałki, ja swoich nie obierałam ze skórki
- Wrzuć ziemniaki do garnka
- Smaż kilka minut i zalej bulionem
- Gotuj ziemniaki ok. 15 minut
- Po tym czasie dorzuć do garnka upieczoną dynię – nie obieraj jej ze skórki, skórka po upieczeniu jest na tyle delikatna, że bez problemu zmiksuje się na gładki krem. Po prostu pokrój ją na mniejsze kawałki
- Gotuj jeszcze ok. 5 minut
- Po tym czasie dodaj posiekany imbir, mleko kokosowe, kurkumę i pozostałe przyprawy
- Zblenduj na gładki krem – potrwa to kilka minut
- Spróbuj, ewentualnie dosól do smaku
- Zupę możesz podać jak lubisz – z kleksem roślinnego jogurtu, z grzankami, czy z pestkami dyni i dobrej jakości olejem (u mnie olej z pestek dyni – polecam go bardzo)


Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Chrupki z ciecierzycy
Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...
Przepis na wegetariańską zupę krem z dyni hokkaido
Wegańska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem – idealna na jesień!