Przepis na wegański krem z dyni

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
Nie ma chyba bardziej oklepanego klasyka na jesień, niż zupa krem z dyni. To danie jest jak „Last Christmas” – wszyscy znają, kojarzy się jednoznacznie z określonym sezonem, wyskakuje nawet z twojej lodówki, i jest tego hitu w pewnym momencie aż za wiele. No i taki to już jest cykl życia – jesień należy do zupy krem z dyni – można się z tym nie zgadzać, ale sorry – takie fakty. To przepis na wersję na mleku kokosowym, z solidną ilością imbiru. Klasyka w pysznym, wegańskim wydaniu.
Składniki:
4-5 porcji
- Pół upieczonej dyni hokkaido, razem ze skórką
- 2- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru posiekany (ja lubię dużo)
- Puszka mleka kokosowego (najlepiej light)
- 1,2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- 2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dynia hokkaido:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Średniej wielkości dynię przetnij na pół i usuń pestki
- Przetnij połówki na ćwiartki
- Na kratce lub blaszce połóż papier do pieczenia
- Ułóż ćwiartki dyni skórką do dołu na papierze i wsadź do piekarnika
- Piecz ok. 20 minut lub do miękkości
Zupa krem:
- Połowę tej dyni użyj do zupy, resztę schowaj do lodówki – możesz wykorzystać do wielu innych dań, np. do hummusu, pasty do kanapek albo owsianki czy deseru. Możesz też pozostałą część upieczonej dyni zamrozić i mieć już gotową dynię do kolejnej porcji zupy.
- Na dno garnka wlej ok. 2 łyżek oleju roślinnego
- Obierz cebulę i pokrój w piórka
- Obierz i pokrój na mniejsze kawałki czosnek
- Wrzuć na rozgrzany olej
- Ziemniaki pokrój niedbale na kawałki, ja swoich nie obierałam ze skórki
- Wrzuć ziemniaki do garnka
- Smaż kilka minut i zalej bulionem
- Gotuj ziemniaki ok. 15 minut
- Po tym czasie dorzuć do garnka upieczoną dynię – nie obieraj jej ze skórki, skórka po upieczeniu jest na tyle delikatna, że bez problemu zmiksuje się na gładki krem. Po prostu pokrój ją na mniejsze kawałki
- Gotuj jeszcze ok. 5 minut
- Po tym czasie dodaj posiekany imbir, mleko kokosowe, kurkumę i pozostałe przyprawy
- Zblenduj na gładki krem – potrwa to kilka minut
- Spróbuj, ewentualnie dosól do smaku
- Zupę możesz podać jak lubisz – z kleksem roślinnego jogurtu, z grzankami, czy z pestkami dyni i dobrej jakości olejem (u mnie olej z pestek dyni – polecam go bardzo)


Więcej wege przepisów:
W czym przechowywać suszone jabłka – praktyczny poradnik
W czym przechowywać suszone jabłka - praktyczny poradnikSuszone jabłka to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką przez cały rok. Jednak aby zachowały swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie. W tym artykule...
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedzieć
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedziećSezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji, ale równie ważne...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...
Przepis na wegetariańską zupę krem z dyni hokkaido
Wegańska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem – idealna na jesień!