
Leczo – po prostu
Wiecie, że to danie w zasadzie jest już wege według swojej oryginalnej receptury? No poza jednym – bo tradycyjnie powinno się leczo robić na smalcu, ale wiecie – to wynika głównie z tego, że taki właśnie tłuszcz był drzewiej dostępny. Ciężko było o oleje roślinne, a o oliwie już nawet nie wspominając. Wiem, wiem – w Polsce do leczo dodajemy kiełbasę albo (o zgrozo) parówki. Tymczasem to jest danie, które jest raczej serwowane jako dodatek. Tą kiełbasę to może lepiej podać obok, np. usmażoną na patelni, czy z grilla (tak, wege kiełbę oczywiście). Super też się nadaje do klusek, kaszy, czy ziemniaków. No i leczo może i ma węgierski rodowód, ale popularne jest w całym naszym regionie – i na Słowacji, i w Czechach, i cholera wie gdzie jeszcze. U mnie jest to danie jesienno-zimowe, co może niektórych zdziwić. Ale do rzeczy – to jest prosty przepis na wegetariańskie, warzywne leczo. To jest przepis, który pozwoli wykorzystać resztki warzyw jakie macie – spokojnie dorzućcie co chcecie. Możecie zrobić sporo modyfikacji poza jedną – nie pomijajcie wędzonej papryki.
Składniki:
- olej roślinny o neutralnym smaku lub oliwa do smażenia
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 papryki (mogą być kolorowe)
- 1 cukinia (dodatek opcjonalny, ale warto)
- Pieczarki (u mnie resztki, pół opakowania), opcjonalnie
- 1 puszka pomidorów lub 1 kartonik passaty
- 150g koncentratu pomidorowego
Przyprawy:
- wędzona słodka papryka – 4 łyżeczki (tak, dużo)
- wędzona ostra papryka – według własnego smaku i uznania – opcjonalnie, można też użyć „zwykłej” ostrej papryki
- papryka słodka mielone – 3 łyżeczki
- sól
Można dodać:
- kminek – 1 łyżeczka
- liść laurowy – 1-2 liście
- ziele angielskie – 3-4
- czosnek granulowany
- sos sojowy

Sposób przygotowania:
- W dość dużym garnku rozgrzej olej lub oliwę, wlej tyle żeby przykryło dno (czyli dość dużo – ok. 5 łyżek).
- Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek (nie musi być bardzo drobno), podsmaż 2-3 minuty.
- Teraz dodaj pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki papryki wędzonej (tak, połowę ilości) i opcjonalne przyprawy – tj. liść laurowy, ziele angielskie i kminek.
- Jak cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki, smaż kolejne kilka minut.
- Na końcu dodaj pokrojoną cukinię (u mnie w półplastry) i smaż kolejne kilka minut.
- Zalej całość przecierem pomidorowym lub dodaj 1 puszkę pomidorów, możesz dolać odrobinę wody, ale warzywa podczas duszenia powinny puścić soki. Duś na wolnym ogniu 15 minut, pod przykryciem, czasami mieszając.
- Na końcu dodaj resztę papryki w proszku, czosnek granulowany (jeśli używasz), sól lub sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowanie – ok. 30 minut
Dodatkowe wskazówki:
-
Solimy w dwóch etapach – pierwszy jest po to, żeby warzywa ładnie nam zmiękły podczas smażenia, a drugi jest dla smaku. Warto dosalać na końcu gotowe danie do smaku, ponieważ jod z soli nie wytrzymuje obróbki termicznej, a na diecie roślinnej mogą wystąpić problemy z jodem.
-
Kwestia ostrości leczo to kwestia indywidualna, ja lubię lekko pikantne.
-
Kwestia kminku – ja czasem dodaję, czasem nie – jeśli nienawidzisz kminku, pomiń.
-
Konsystencja – koncentrat pomidorowy dodany na końcu ma za zadanie zagęścić leczo, jeśli w efekcie będzie zbyt gęste dla ciebie – dodaj więcej wody.
-
Świetnie smakuje odgrzane dnia następnego.
-
Podawać z kluskami, ziemniakami, chlebem, kaszą, podanymi obok wege kiełbaskami lub wege kotlecikami.
Więcej wege przepisów:
Jak przechowywać syrop z sosny?
Jak przechowywać syrop z sosny?Domowy syrop z sosny to prawdziwy skarb natury, który warto mieć w swojej spiżarni przez cały rok. Ten naturalny specyfik, ceniony za swoje właściwości wspierające odporność i łagodzące dolegliwości dróg oddechowych, wymaga jednak...
Jak przechowywać suszone grzyby w słoikach?
Jak przechowywać suszone grzyby w słoikach?Sezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najlepszych sposobów konserwacji, ale równie ważne jest to, jak przechowywać...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...