Sałatka z jarmużem, pieczonym burakiem i hummusem

wegański chłodnik z botwinki

Przepis na pyszną sycącą sałatkę

 

U mnie powoli na talerzu rozpycha się zima. Nie jest to najlepsza pora roku dla osób na diecie roślinnej, ale nadal mamy całą gamę świetnych sezonowych produktów. Jarmuż to taka zimowa kapusta, ten twardziel potrafi być zdatny do spożycia nawet zaskoczony przymrozkami, ba – staje się wtedy bardziej delikatny. Mimo właściwośći nie jest moim ulubionym warzywem. Dlatego powoli próbuję się z nim jakoś polubić, na początek wystąpił jako składnik tej kozackiej sałatki. Zima nie jest porą roku, ktora się kojarzy z sałatkami, a tymczasem z zimowych warzyw można zrobić naprawdę fajną, pyszną i pełną wartości odżywczych kompozycję. Ta sałatka jest naprawdę przepyszna – fuzja smaków, od kremowego hummusu, po słodkiego buraka, lekką kwasowość pomarańczy i chrupkość pestek. Polecam bardzo, idealna także do lunchboxa. Czy polubiłam się bardziej z jarmużem? Jak się go porządnie wymasuje to staje się jadalny, ale nadal wolę np. szpinak.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • hummus – im lepszy, tym lepsza będzie sałatka
  • pieczony lub gotowany burak (buraka pieczemy w folii ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni)
  • 3-4 garści jarmużu (można zastąpić szpinakiem lub rukolą)
  • ciemne winogrona
  • podprażone pestki dyni i słonecznika
  • pomarańcza
  • pomarańczowy sos winegret (2 łyżki oliwy, sok z połowy pomarańczy, 1 łyżeczka czegoś słodkiego)
  • kiełki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Najpierw wymieszaj sos winegret. Jarmuż (pozbądź się wszystkich twardych elementów)przełóż do miski, dodaj do niego szczyptę soli i 1/3 sosu winegret. A teraz wsadź tam łapę i masuj, masuj jakby jutra miało nie być, może być brutalnie, ale musi być z zaangażowaniem. Tylko wtedy jarmuż stanie się względnie jadalny, trust me.
  • Pestki podpraż trochę na rozgrzanej patelni.
  • Buraka pokrój w plastry, winogrona w połówki.
  • Połówkę pomarańczy, jaka została z robienia sosu, wykrój se skórki i pokrój na kawałki.
  • Na dno talerza lub miski daj sporo hummusu (3-4 łyżki)
  • Ułóż plasterki buraka, dodaj jarmuż i winogrona, polej wszystko sosem winegret, ułóż cząstki pomarańczy i posyp prażonymi pestkami. Zimowa sałatka gotowa. Enjoy!

Więcej wege przepisów:

Sałatka z glonów wakame

Sałatka z glonów wakame

Przepis na sałatkę z makaronu vermicelli z wakameGlony wakame - przepis na sałatkę   Glony wakame to jest świetny produkt, który zdecydowanie powinien znaleźć się w twojej kuchni. Dlaczego? Ponieważ jest bardzo wartościowy, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie...