Przepis na wegetariańskie spring rolls

wegański chłodnik z botwinki

Spring rollsy z tofu i z orzechowym sosem

 

Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to klasyka kuchni wietnamskiej, znane u nas także jako sajgonki. Papier ryżowy jest w miarę dostępny i tani, można w niego zawinąć wszystko. Ta wersja to propozycja zimowa – z sezonowymi warzywami, z tofu i z absolutnie pysznym sosem orzechowym do maczania. Nie czekaj, zrób swoje, nawet jeśli nie planujesz żadnej imprezy. Możesz zrobić je dzień wcześniej i następnego dnia zapakować do pudełka na lunch. Tylko nie zapomnij sosu!

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 naturalne tofu (180g) pokrojone w cienkie słupki
  • 2 garści szpinaku
  • Trochę czerwonej kapusty, drobno posiekanej (dla koloru)
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 1 jabłko lub gruszka, pokrojone w słupki
  • Marynata do tofu: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny, 1 łyżeczka czegoś słodkiego, 1 łyżeczka ostrego sosu
  • Dip z masła orzechowego: 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego, 1 łyżka wody, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka czegoś słodkiego, 1 łyżeczka ostrego sosu, 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny

Przygotowanie:

1. Zamarynuj tofu – pokrój w cienkie słupki, dodaj marynatę i wsadź do lodówki na jakąś 1h
2. Przygotuj sobie wszystkie pozostałe składniki, żeby mieć je pod ręką
3. Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie ok. 5s odłóż na bok i odczekaj ok. 30s
4. Nie pchaj do środka za dużo, bo pęknie. Ułóż ładnie warzywa, dodaj po 2 słupki tofu i zawijaj. Ostrożnie i z wyczuciem, w razie czego zawiń potem w kolejny arkusz papieru ryżowego, jak ci się coś rozwali
5. Zrób dip z masła orzechowego
6. Możesz zrobić to wszystko dzien wcześniej, spring rollsy nieźle się przechowują, tylko nie pozwól im się skleić.
7. Zostaw coś dla gości, nie zeżryj wszystkiego xD

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...

Wegetariańskie spring rollsy z tofu

Idealne na imprezę, do lunchboxa, na zdrową kolację. Szybkie i proste w przygotowaniu – wegańskie spring rollsy, zobacz przepis koniecznie