Przepis na wegetariańskie spring rolls

Spring rollsy z tofu i z orzechowym sosem
Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to klasyka kuchni wietnamskiej, znane u nas także jako sajgonki. Papier ryżowy jest w miarę dostępny i tani, można w niego zawinąć wszystko. Ta wersja to propozycja zimowa – z sezonowymi warzywami, z tofu i z absolutnie pysznym sosem orzechowym do maczania. Nie czekaj, zrób swoje, nawet jeśli nie planujesz żadnej imprezy. Możesz zrobić je dzień wcześniej i następnego dnia zapakować do pudełka na lunch. Tylko nie zapomnij sosu!
Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1 naturalne tofu (180g) pokrojone w cienkie słupki
- 2 garści szpinaku
- Trochę czerwonej kapusty, drobno posiekanej (dla koloru)
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 1 jabłko lub gruszka, pokrojone w słupki
- Marynata do tofu: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny, 1 łyżeczka czegoś słodkiego, 1 łyżeczka ostrego sosu
- Dip z masła orzechowego: 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego, 1 łyżka wody, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka czegoś słodkiego, 1 łyżeczka ostrego sosu, 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny
Przygotowanie:
1. Zamarynuj tofu – pokrój w cienkie słupki, dodaj marynatę i wsadź do lodówki na jakąś 1h
2. Przygotuj sobie wszystkie pozostałe składniki, żeby mieć je pod ręką
3. Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie ok. 5s odłóż na bok i odczekaj ok. 30s
4. Nie pchaj do środka za dużo, bo pęknie. Ułóż ładnie warzywa, dodaj po 2 słupki tofu i zawijaj. Ostrożnie i z wyczuciem, w razie czego zawiń potem w kolejny arkusz papieru ryżowego, jak ci się coś rozwali
5. Zrób dip z masła orzechowego
6. Możesz zrobić to wszystko dzien wcześniej, spring rollsy nieźle się przechowują, tylko nie pozwól im się skleić.
7. Zostaw coś dla gości, nie zeżryj wszystkiego xD

Więcej wege przepisów:
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłek
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłekJeśli szukasz pomysłu na szybki, aromatyczny obiad, to wegańska zupa pho jest strzałem w dziesiątkę! Ten przepis jest idealny dla każdego, kto chce cieszyć się głębokim smakiem pho bez konieczności...
Wegańska miska buddy – jak skomponować?
Jak skomponować wegańską miskę Buddy?Miska Buddy, zwana również miską mocy, to pożywne danie składające się z różnych elementów, które razem tworzą zbilansowany posiłek. W diecie wegańskiej taka miska to idealny sposób na dostarczenie niezbędnych składników...
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim Szukasz pomysłu na szybki wegański obiad? Ten przepis na tofu będzie idealnym rozwiązaniem! To tofu przepis azjatycki, który łączy w sobie wyraziste smaki i prostotę przygotowania. Delikatne kawałki tofu,...
Wegetariańskie spring rollsy z tofu
Idealne na imprezę, do lunchboxa, na zdrową kolację. Szybkie i proste w przygotowaniu – wegańskie spring rollsy, zobacz przepis koniecznie