Zielone curry ze szparagami, młodą kapustą i młodymi ziemniakami

wegański chłodnik z botwinki

Wiosenna zupa curry 

 

Zupa jarzynowa może mieć różne oblicza. Dla wielu osób tego rodzaju zupa to raczej koszmar kulinarny, ale też przyznaję – często nie jest to gwiazda stołu. Mamy taki problem, że większość zup warzywnych kojarzy nam się z rozgotowanymi warzywami bez smaku. No nie tędy droga. Jest kilka różnych sposobów na podkręcenie tego dania, ja proponuję kierunek: Azja. Sezonowe wiosenne warzywa – młoda kapusta, mlode ziemniaczki, szparagi ugotowane w mleku kokosowym z zieloną pastą curry. Podane z kolendrą, kiełkami fasoli mung i skropione sokiem z limonki. No i zupa jarzynowa z koszmaru zamienia się w podróż po południowo-wschodniej Azji.

 

 

Składniki:

6 porcji

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 młoda kapusta
  • Kilka obranych ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego light
  • 1 śmietanka kokosowa lub dodatkowe pół puszki mleka kokosowego
  • Zielona pasta curry (może być zółta) – 2,3 łyżeczki
  • 1-2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru (opcjonalnie)
  • Jasny sos sojowy
  • 1,5 słoika lub 2 puszki ciecierzycy (razem z aquafabą)

Do podania (opcjonalnie) :

  • sos z limonki
  • liście kolendry
  • kiełki fasoli mung

 

Przygotowanie:

  • Młode ziemnaczki pokrój w kostkę, kapustę posiekaj, od szparagów odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na dnie garnka rozgrzej olej lub oliwę, dodaj pastę curry i posiekany imbir, podsmażaj kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Dodaj ziemniaczki, podsmażaj jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
  • Dodaj wodę (jeśli dodajesz wodę, dodaj pół łyżeczki soli) lub bulion warzywny (może być z kostki), dorzuć młodą kapustę, szparagi i ciecierzycę, zagotuj.
  • Dodaj mleko kokosowe i gotuj ok. 15 minut – dopóki ziemniaki nie będą miękkie.
  • Dopraw sosem sojowym, możesz też dodać więcej pasty curry jeśli zupa jest zbyt łagodna. Jeżeli jest zbyt „cienka” dodaj śmietanki kokosowej – możesz otworzyć drugą puszkę mleka kokosowego i nałożyć tylko tą zwartą część.
  • Podawaj skropioną sokiem z limonki, jeśli jest za mało słona zbalansuj sosem sojowym.
  • Warto dorzuć kiełki, świeże zioła i innego dodatki.
  • Zupa dobrze się przechowuje (w lodówce) i dobrze smakuje także odgrzana następnego dnia.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1801,1802″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Barszcz wigilijny przepis

Barszcz wigilijny przepis

Przepis na najlepszy barszcz na zakwasieWigilijny barszcz z buraków   Przepis na absolutnie najlepszy barszcz jaki kiedykolwiek jedliście. Ta receptura bazuje na tradycji, nie znajdziesz tu żadnych nietypowych składników, więc bez obaw. To świąteczna wypasiona...

Dyniowy ramen miso

Dyniowy ramen miso

Przepis na pumpkin miso ramenDyniowy, wegański, błyskawiczny ramen   Oto kolejny sezonowy jesienny ramen (tu macie grzybowy), idealny na jesienny obiad, zwłaszcza po długim spacerze w lesie. Normalnie ramen robi się pół dnia. Ale ten będzie gotowy w...

Przepis na zielone curry wegetariańskie w formie zupy

Wiosna to sezon na szparagi, młodą kapustę i młode ziemniaczki. Zaszalej i przygotuj te warzywa w wersji z azjatyckim twistem – z dodatkiem mleka kokosowego i zielonej pasty curry.