Zielone curry ze szparagami, młodą kapustą i młodymi ziemniakami

wegański chłodnik z botwinki

Wiosenna zupa curry 

 

Zupa jarzynowa może mieć różne oblicza. Dla wielu osób tego rodzaju zupa to raczej koszmar kulinarny, ale też przyznaję – często nie jest to gwiazda stołu. Mamy taki problem, że większość zup warzywnych kojarzy nam się z rozgotowanymi warzywami bez smaku. No nie tędy droga. Jest kilka różnych sposobów na podkręcenie tego dania, ja proponuję kierunek: Azja. Sezonowe wiosenne warzywa – młoda kapusta, mlode ziemniaczki, szparagi ugotowane w mleku kokosowym z zieloną pastą curry. Podane z kolendrą, kiełkami fasoli mung i skropione sokiem z limonki. No i zupa jarzynowa z koszmaru zamienia się w podróż po południowo-wschodniej Azji.

 

 

Składniki:

6 porcji

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 młoda kapusta
  • Kilka obranych ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego light
  • 1 śmietanka kokosowa lub dodatkowe pół puszki mleka kokosowego
  • Zielona pasta curry (może być zółta) – 2,3 łyżeczki
  • 1-2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru (opcjonalnie)
  • Jasny sos sojowy
  • 1,5 słoika lub 2 puszki ciecierzycy (razem z aquafabą)

Do podania (opcjonalnie) :

  • sos z limonki
  • liście kolendry
  • kiełki fasoli mung

 

Przygotowanie:

  • Młode ziemnaczki pokrój w kostkę, kapustę posiekaj, od szparagów odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na dnie garnka rozgrzej olej lub oliwę, dodaj pastę curry i posiekany imbir, podsmażaj kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Dodaj ziemniaczki, podsmażaj jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
  • Dodaj wodę (jeśli dodajesz wodę, dodaj pół łyżeczki soli) lub bulion warzywny (może być z kostki), dorzuć młodą kapustę, szparagi i ciecierzycę, zagotuj.
  • Dodaj mleko kokosowe i gotuj ok. 15 minut – dopóki ziemniaki nie będą miękkie.
  • Dopraw sosem sojowym, możesz też dodać więcej pasty curry jeśli zupa jest zbyt łagodna. Jeżeli jest zbyt “cienka” dodaj śmietanki kokosowej – możesz otworzyć drugą puszkę mleka kokosowego i nałożyć tylko tą zwartą część.
  • Podawaj skropioną sokiem z limonki, jeśli jest za mało słona zbalansuj sosem sojowym.
  • Warto dorzuć kiełki, świeże zioła i innego dodatki.
  • Zupa dobrze się przechowuje (w lodówce) i dobrze smakuje także odgrzana następnego dnia.

Więcej wege przepisów:

Malinowe gazpacho

Malinowe gazpacho

Po prostu przepis na gazpacho z malinamiKlasyczny hiszpański chłodnik - gazpacho    Jestem ogromną fanką chłodników od zawsze - wcinałam je robione tradycyjnie na nabiale, z dodatkiem gotowanego jajka. Na szczęście obecnie można cieszyć się smakiem ulubionego...

Wegetariańska zupa Pho

Wegetariańska zupa Pho

Wietnamska zupa Pho w wegańskim wydaniu - poznaj przepisPrzepis na zupę Pho w wersji wege   No nie będę owijać w bawełnę - szybkie danie to to nie jest. Zdecydowanie polecam Pho osobom, które lubią kuchnię azjatycką, ponieważ znajdują się tu wszystkie te...

Przepis na zielone curry wegetariańskie w formie zupy

Wiosna to sezon na szparagi, młodą kapustę i młode ziemniaczki. Zaszalej i przygotuj te warzywa w wersji z azjatyckim twistem – z dodatkiem mleka kokosowego i zielonej pasty curry.