Zielone curry ze szparagami, młodą kapustą i młodymi ziemniakami

Wiosenna zupa curry
Zupa jarzynowa może mieć różne oblicza. Dla wielu osób tego rodzaju zupa to raczej koszmar kulinarny, ale też przyznaję – często nie jest to gwiazda stołu. Mamy taki problem, że większość zup warzywnych kojarzy nam się z rozgotowanymi warzywami bez smaku. No nie tędy droga. Jest kilka różnych sposobów na podkręcenie tego dania, ja proponuję kierunek: Azja. Sezonowe wiosenne warzywa – młoda kapusta, mlode ziemniaczki, szparagi ugotowane w mleku kokosowym z zieloną pastą curry. Podane z kolendrą, kiełkami fasoli mung i skropione sokiem z limonki. No i zupa jarzynowa z koszmaru zamienia się w podróż po południowo-wschodniej Azji.
Składniki:
6 porcji
- 1 pęczek szparagów
- 1 młoda kapusta
- Kilka obranych ziemniaków (najlepiej młodych)
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego light
- 1 śmietanka kokosowa lub dodatkowe pół puszki mleka kokosowego
- Zielona pasta curry (może być zółta) – 2,3 łyżeczki
- 1-2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru (opcjonalnie)
- Jasny sos sojowy
- 1,5 słoika lub 2 puszki ciecierzycy (razem z aquafabą)
Do podania (opcjonalnie) :
- sos z limonki
- liście kolendry
- kiełki fasoli mung
Przygotowanie:
- Młode ziemnaczki pokrój w kostkę, kapustę posiekaj, od szparagów odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na dnie garnka rozgrzej olej lub oliwę, dodaj pastę curry i posiekany imbir, podsmażaj kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Dodaj ziemniaczki, podsmażaj jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
- Dodaj wodę (jeśli dodajesz wodę, dodaj pół łyżeczki soli) lub bulion warzywny (może być z kostki), dorzuć młodą kapustę, szparagi i ciecierzycę, zagotuj.
- Dodaj mleko kokosowe i gotuj ok. 15 minut – dopóki ziemniaki nie będą miękkie.
- Dopraw sosem sojowym, możesz też dodać więcej pasty curry jeśli zupa jest zbyt łagodna. Jeżeli jest zbyt „cienka” dodaj śmietanki kokosowej – możesz otworzyć drugą puszkę mleka kokosowego i nałożyć tylko tą zwartą część.
- Podawaj skropioną sokiem z limonki, jeśli jest za mało słona zbalansuj sosem sojowym.
- Warto dorzuć kiełki, świeże zioła i innego dodatki.
- Zupa dobrze się przechowuje (w lodówce) i dobrze smakuje także odgrzana następnego dnia.


Więcej wege przepisów:
5 Pomysłów na Wegańskie Dodatki do Zup
5 Pomysłów na Wegańskie Dodatki do Zup Zupy są jednym z podstawowych elementów kuchni, a dzięki różnorodnym dodatkom mogą zyskać nowy wymiar smaku i wartości odżywczych. Wegańskie dodatki do zup to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnych receptur, zapewniając...
Zupa krem z pomidorów z puszki – wegetariańska
Zupa krem z pomidorów - wegetariańska zupa pomidorowaZupa krem z pomidorów przepis na szybki obiad Ten przepis na zupę krem z pomidorów jest idealny, jeśli potrzebujesz czegoś szybkiego, pysznego i wegetariańskiego na obiad. Dzięki zastosowaniu pomidorów z puszki...
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Przepis na zielone curry wegetariańskie w formie zupy
Wiosna to sezon na szparagi, młodą kapustę i młode ziemniaczki. Zaszalej i przygotuj te warzywa w wersji z azjatyckim twistem – z dodatkiem mleka kokosowego i zielonej pasty curry.