Zielone curry ze szparagami, młodą kapustą i młodymi ziemniakami

wegański chłodnik z botwinki

Wiosenna zupa curry 

 

Zupa jarzynowa może mieć różne oblicza. Dla wielu osób tego rodzaju zupa to raczej koszmar kulinarny, ale też przyznaję – często nie jest to gwiazda stołu. Mamy taki problem, że większość zup warzywnych kojarzy nam się z rozgotowanymi warzywami bez smaku. No nie tędy droga. Jest kilka różnych sposobów na podkręcenie tego dania, ja proponuję kierunek: Azja. Sezonowe wiosenne warzywa – młoda kapusta, mlode ziemniaczki, szparagi ugotowane w mleku kokosowym z zieloną pastą curry. Podane z kolendrą, kiełkami fasoli mung i skropione sokiem z limonki. No i zupa jarzynowa z koszmaru zamienia się w podróż po południowo-wschodniej Azji.

 

 

Składniki:

6 porcji

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 młoda kapusta
  • Kilka obranych ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego light
  • 1 śmietanka kokosowa lub dodatkowe pół puszki mleka kokosowego
  • Zielona pasta curry (może być zółta) – 2,3 łyżeczki
  • 1-2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru (opcjonalnie)
  • Jasny sos sojowy
  • 1,5 słoika lub 2 puszki ciecierzycy (razem z aquafabą)

Do podania (opcjonalnie) :

  • sos z limonki
  • liście kolendry
  • kiełki fasoli mung

 

Przygotowanie:

  • Młode ziemnaczki pokrój w kostkę, kapustę posiekaj, od szparagów odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na dnie garnka rozgrzej olej lub oliwę, dodaj pastę curry i posiekany imbir, podsmażaj kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Dodaj ziemniaczki, podsmażaj jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
  • Dodaj wodę (jeśli dodajesz wodę, dodaj pół łyżeczki soli) lub bulion warzywny (może być z kostki), dorzuć młodą kapustę, szparagi i ciecierzycę, zagotuj.
  • Dodaj mleko kokosowe i gotuj ok. 15 minut – dopóki ziemniaki nie będą miękkie.
  • Dopraw sosem sojowym, możesz też dodać więcej pasty curry jeśli zupa jest zbyt łagodna. Jeżeli jest zbyt „cienka” dodaj śmietanki kokosowej – możesz otworzyć drugą puszkę mleka kokosowego i nałożyć tylko tą zwartą część.
  • Podawaj skropioną sokiem z limonki, jeśli jest za mało słona zbalansuj sosem sojowym.
  • Warto dorzuć kiełki, świeże zioła i innego dodatki.
  • Zupa dobrze się przechowuje (w lodówce) i dobrze smakuje także odgrzana następnego dnia.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1801,1802″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Przepis na zielone curry wegetariańskie w formie zupy

Wiosna to sezon na szparagi, młodą kapustę i młode ziemniaczki. Zaszalej i przygotuj te warzywa w wersji z azjatyckim twistem – z dodatkiem mleka kokosowego i zielonej pasty curry.