Przepis na krem z karmelizowanej cebuli i ziemniaków

wegański chłodnik z botwinki

Wegańska zupa cebulowa z ziemniakami w formie kremu

 

Kuchnia francuska kojarzy się z kuchnią bardzo wykwintną, z jedzeniem żabich udek, czy innych ślimaków. Jednak to także klasyczna zupa cebulowa, vichyssoise czy ratatouille, czyli dania z bardzo prostych składników, dostępnych dla każdego. I z takiej oto prostej wersji kuchni francuskiej przyszła do mnie inspiracja. Połączyłam ze sobą dwa klasyczne przepisy – zupę cebulową z karmelizowanej cebuli i vichyssoise (czyli krem ziemniaczano-porowy). Wyszła z tej inspiracji bardzo prosta, bardzo polska idealna na jesień zupa z ziemniaków i karmelizowanej cebuli. Niby Francja elegancja, a jednak polska cebula i polskie ziemniaki – swojsko, wyśmienicie i bardzo wyrafinowanie. Bon appetit!

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 1l bulionu (dobrze sprawdza się z kostki warzywnej)
  • 5-6 białych cebul średniej wielkości
  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości
  • 100ml śmietanki (można zastąpić 200ml mleka roślinnego, najlepiej sojowego)
  • Oliwa lub masło
  • Płatki drożdżowe (2-3 łyżki) – opcjonalnie
  • Sól i pieprz

Do podania: grzanki, posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, najlepiej zlecić to partnerowi (niech też ma swój wkład, a co)
  • Zagotuj wodę lub bulion
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (tak pi razy drzwi) wrzuć ziemniaki do gotujacej się wody
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę lub masło i wrzuć cebulę, jak się zeszkli daj szczyptę soli
  • Cebula musi się skarmelizować – zacznij od średniomocnego ognia, jak zacznie się zarumieniać, zmniejsz nieco – ten proces trwa między 20-30 minut. Uważaj, żeby cebuli nie przypalić, dlatego nie zostawiaj jej samej na patelni (bo nabroi).
  • Skarmelizowaną cebulę dorzuć do garnka z ziemniakami, wyłącz palnik
  • Do garnka dodaj śmietankę lub mleko, płatki drożdżowe i zblenduj na gładki krem
  • Spróbuj – jeśli jest potrzeba, dosól do smaku
  • Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, zagęść zupę kromką chleba – pokrój ją na kawałki, dorzuć do zupy i zblenduj jeszcze raz
  • Zupę można podać z takimi dodatkami jak lubisz, u mnie najprościej – z grzankami i posiekaną natką pietruszki, ale w wersji bardziej wyszukanej możesz podać z uprażonymi płatkami migdałów albo z podsmażonymi na chrupko kurkami lub boczniakami.

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Zupa z ziemniaków i cebuli wegańska 

Przepis na zupę cebulową