Przepis na krem z karmelizowanej cebuli i ziemniaków

Wegańska zupa cebulowa z ziemniakami w formie kremu
Kuchnia francuska kojarzy się z kuchnią bardzo wykwintną, z jedzeniem żabich udek, czy innych ślimaków. Jednak to także klasyczna zupa cebulowa, vichyssoise czy ratatouille, czyli dania z bardzo prostych składników, dostępnych dla każdego. I z takiej oto prostej wersji kuchni francuskiej przyszła do mnie inspiracja. Połączyłam ze sobą dwa klasyczne przepisy – zupę cebulową z karmelizowanej cebuli i vichyssoise (czyli krem ziemniaczano-porowy). Wyszła z tej inspiracji bardzo prosta, bardzo polska idealna na jesień zupa z ziemniaków i karmelizowanej cebuli. Niby Francja elegancja, a jednak polska cebula i polskie ziemniaki – swojsko, wyśmienicie i bardzo wyrafinowanie. Bon appetit!
Składniki:
4 porcje
- 1l bulionu (dobrze sprawdza się z kostki warzywnej)
- 5-6 białych cebul średniej wielkości
- 4-5 ziemniaków średniej wielkości
- 100ml śmietanki (można zastąpić 200ml mleka roślinnego, najlepiej sojowego)
- Oliwa lub masło
- Płatki drożdżowe (2-3 łyżki) – opcjonalnie
- Sól i pieprz
Do podania: grzanki, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, najlepiej zlecić to partnerowi (niech też ma swój wkład, a co)
- Zagotuj wodę lub bulion
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (tak pi razy drzwi) wrzuć ziemniaki do gotujacej się wody
- W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę lub masło i wrzuć cebulę, jak się zeszkli daj szczyptę soli
- Cebula musi się skarmelizować – zacznij od średniomocnego ognia, jak zacznie się zarumieniać, zmniejsz nieco – ten proces trwa między 20-30 minut. Uważaj, żeby cebuli nie przypalić, dlatego nie zostawiaj jej samej na patelni (bo nabroi).
- Skarmelizowaną cebulę dorzuć do garnka z ziemniakami, wyłącz palnik
- Do garnka dodaj śmietankę lub mleko, płatki drożdżowe i zblenduj na gładki krem
- Spróbuj – jeśli jest potrzeba, dosól do smaku
- Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, zagęść zupę kromką chleba – pokrój ją na kawałki, dorzuć do zupy i zblenduj jeszcze raz
- Zupę można podać z takimi dodatkami jak lubisz, u mnie najprościej – z grzankami i posiekaną natką pietruszki, ale w wersji bardziej wyszukanej możesz podać z uprażonymi płatkami migdałów albo z podsmażonymi na chrupko kurkami lub boczniakami.

Więcej wege przepisów:
5 Pomysłów na Wegańskie Dodatki do Zup
5 Pomysłów na Wegańskie Dodatki do Zup Zupy są jednym z podstawowych elementów kuchni, a dzięki różnorodnym dodatkom mogą zyskać nowy wymiar smaku i wartości odżywczych. Wegańskie dodatki do zup to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnych receptur, zapewniając...
Zupa krem z pomidorów z puszki – wegetariańska
Zupa krem z pomidorów - wegetariańska zupa pomidorowaZupa krem z pomidorów przepis na szybki obiad Ten przepis na zupę krem z pomidorów jest idealny, jeśli potrzebujesz czegoś szybkiego, pysznego i wegetariańskiego na obiad. Dzięki zastosowaniu pomidorów z puszki...
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Zupa z ziemniaków i cebuli wegańska
Przepis na zupę cebulową