Przepis na krem z karmelizowanej cebuli i ziemniaków

wegański chłodnik z botwinki

Wegańska zupa cebulowa z ziemniakami w formie kremu

 

Kuchnia francuska kojarzy się z kuchnią bardzo wykwintną, z jedzeniem żabich udek, czy innych ślimaków. Jednak to także klasyczna zupa cebulowa, vichyssoise czy ratatouille, czyli dania z bardzo prostych składników, dostępnych dla każdego. I z takiej oto prostej wersji kuchni francuskiej przyszła do mnie inspiracja. Połączyłam ze sobą dwa klasyczne przepisy – zupę cebulową z karmelizowanej cebuli i vichyssoise (czyli krem ziemniaczano-porowy). Wyszła z tej inspiracji bardzo prosta, bardzo polska idealna na jesień zupa z ziemniaków i karmelizowanej cebuli. Niby Francja elegancja, a jednak polska cebula i polskie ziemniaki – swojsko, wyśmienicie i bardzo wyrafinowanie. Bon appetit!

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 1l bulionu (dobrze sprawdza się z kostki warzywnej)
  • 5-6 białych cebul średniej wielkości
  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości
  • 100ml śmietanki (można zastąpić 200ml mleka roślinnego, najlepiej sojowego)
  • Oliwa lub masło
  • Płatki drożdżowe (2-3 łyżki) – opcjonalnie
  • Sól i pieprz

Do podania: grzanki, posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, najlepiej zlecić to partnerowi (niech też ma swój wkład, a co)
  • Zagotuj wodę lub bulion
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (tak pi razy drzwi) wrzuć ziemniaki do gotujacej się wody
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę lub masło i wrzuć cebulę, jak się zeszkli daj szczyptę soli
  • Cebula musi się skarmelizować – zacznij od średniomocnego ognia, jak zacznie się zarumieniać, zmniejsz nieco – ten proces trwa między 20-30 minut. Uważaj, żeby cebuli nie przypalić, dlatego nie zostawiaj jej samej na patelni (bo nabroi).
  • Skarmelizowaną cebulę dorzuć do garnka z ziemniakami, wyłącz palnik
  • Do garnka dodaj śmietankę lub mleko, płatki drożdżowe i zblenduj na gładki krem
  • Spróbuj – jeśli jest potrzeba, dosól do smaku
  • Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, zagęść zupę kromką chleba – pokrój ją na kawałki, dorzuć do zupy i zblenduj jeszcze raz
  • Zupę można podać z takimi dodatkami jak lubisz, u mnie najprościej – z grzankami i posiekaną natką pietruszki, ale w wersji bardziej wyszukanej możesz podać z uprażonymi płatkami migdałów albo z podsmażonymi na chrupko kurkami lub boczniakami.

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Barszcz wigilijny przepis

Barszcz wigilijny przepis

Przepis na najlepszy barszcz na zakwasieWigilijny barszcz z buraków   Przepis na absolutnie najlepszy barszcz jaki kiedykolwiek jedliście. Ta receptura bazuje na tradycji, nie znajdziesz tu żadnych nietypowych składników, więc bez obaw. To świąteczna wypasiona...

Dyniowy ramen miso

Dyniowy ramen miso

Przepis na pumpkin miso ramenDyniowy, wegański, błyskawiczny ramen   Oto kolejny sezonowy jesienny ramen (tu macie grzybowy), idealny na jesienny obiad, zwłaszcza po długim spacerze w lesie. Normalnie ramen robi się pół dnia. Ale ten będzie gotowy w...

Zupa z ziemniaków i cebuli wegańska 

Przepis na zupę cebulową