Przepis na „zupę tortilla” – wege zupa meksykańska

wegański chłodnik z botwinki

Zupa meksykańska z tortillą

 

Ta zupa ma w sobie wszystko – jest pikantna, treściwa, ma awokado, chipsy z tortilli, kleks z jogurtu i kukurydzę. No istny Meksyk – kolorowo i na bogato. Co nie znaczy, że drogo. Zupa jest wbrew pozorom bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. No i robi wrażenie – zobaczcie sami, te chipsy z tortilli dają efekt wow, a poza tym są super pyszne. No po takiej reklamie nie masz wyjścia – zrób tą zupę koniecznie, najlepiej od razu więcej. No to kierunek Meksyk.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 2 kolby kukurydzy lub 1 puszka
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 papryka czerwona lub zielona
  • 1 opakowanie wędzonego tempehu (w roli kurczaka)
  • 1 papryczka chipotle – opcjonalnie
  • woda lub bulion
  • sól

Przyprawy:

2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki mielonej kolendry (można pominąć), możesz też użyć gotowej mieszanki przypraw meksykańskiej wzbogacając ją o ostrą paprykę

Do podania:

Kleks roślinnego jogurtu, chipsy z tortilli, marynowane jalapeno, świeża kolendra, awokado

Przygotowanie:

  • Zacznij od warzyw – oczyść kolby kukurydzy (jeśli używasz świeżej), zetnij z niej ziarna trzymając kolbę równolegle do deski.
  • Paprykę pokrój w kostkę
  • Chipotle drobno posiekaj
  • Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dnie garnka, wrzuć chipotle, paprykę i świeżą kukurydzę, dodaj także wszystkie przyprawy oprócz soli i sosu sojowego
  • Dodaj 2 puszki pomidorów, puszkę fasoli i puszkę kukurydzy (jeśli używasz kukurydzy z puszki)
  • Dolej trochę wody lub bulionu – zupa nie powinna być bardzo gęsta, ale też nie powinna być zbyt rzadka
  • Dodaj sos sojowy i sól do smaku – według preferencji
  • Gotuj ok. 15 minut
  • W tym czasie przygotuj chipsy z tortilli – tortillę pokrój w trójkąty lub w cienkie paski, na patelni rozgrzej max. 1 łyżkę oleju, dorzuć 2 szczypty wędzonej ostrej papryki, wrzuć tortillę tak, żeby zmieściła się na patelni – jeśli nie mieszczą się wszystkie kawałki, podziel je na kilka partii. Tortilla ma się zarumienić z obu stron i zrobić chrupiąca – uważaj, łatwo można ją przypalić dlatego nie odchodź od patelni.
  • Wędzony tempeh posiekaj nożem tak, żeby wyglądał jak kawałki kurczaka, możesz go podsmażyć na tej samej patelni co tortillę, na niewielkiej ilości tłuszczu, a możesz od razu wrzucić do zupy
  • Zupa jest gotowa – nalej ją do miski, dorzuć „kurczaka” z tempehu, daj kleks roślinnego jogurtu (opcjonalnie), na górę daj chipsy z tortilli, posiekaną kolendrę (opcjonalnie) i posiekaną marynowaną ostrą papryczkę (opcjonalnie), możesz też dorzucić awokado

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Barszcz wigilijny przepis

Barszcz wigilijny przepis

Przepis na najlepszy barszcz na zakwasieWigilijny barszcz z buraków   Przepis na absolutnie najlepszy barszcz jaki kiedykolwiek jedliście. Ta receptura bazuje na tradycji, nie znajdziesz tu żadnych nietypowych składników, więc bez obaw. To świąteczna wypasiona...

Dyniowy ramen miso

Dyniowy ramen miso

Przepis na pumpkin miso ramenDyniowy, wegański, błyskawiczny ramen   Oto kolejny sezonowy jesienny ramen (tu macie grzybowy), idealny na jesienny obiad, zwłaszcza po długim spacerze w lesie. Normalnie ramen robi się pół dnia. Ale ten będzie gotowy w...

Wegetariańska zupa meksykańska – bardzo łatwy przepis.

Zupa tortilla – koniecznie spróbuj!