Przepis na „zupę tortilla” – wege zupa meksykańska

Zupa meksykańska z tortillą
Ta zupa ma w sobie wszystko – jest pikantna, treściwa, ma awokado, chipsy z tortilli, kleks z jogurtu i kukurydzę. No istny Meksyk – kolorowo i na bogato. Co nie znaczy, że drogo. Zupa jest wbrew pozorom bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. No i robi wrażenie – zobaczcie sami, te chipsy z tortilli dają efekt wow, a poza tym są super pyszne. No po takiej reklamie nie masz wyjścia – zrób tą zupę koniecznie, najlepiej od razu więcej. No to kierunek Meksyk.
Składniki:
4 porcje
- 2 kolby kukurydzy lub 1 puszka
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 papryka czerwona lub zielona
- 1 opakowanie wędzonego tempehu (w roli kurczaka)
- 1 papryczka chipotle – opcjonalnie
- woda lub bulion
- sól
Przyprawy:
2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki mielonej kolendry (można pominąć), możesz też użyć gotowej mieszanki przypraw meksykańskiej wzbogacając ją o ostrą paprykę
Do podania:
Kleks roślinnego jogurtu, chipsy z tortilli, marynowane jalapeno, świeża kolendra, awokado
Przygotowanie:
- Zacznij od warzyw – oczyść kolby kukurydzy (jeśli używasz świeżej), zetnij z niej ziarna trzymając kolbę równolegle do deski.
- Paprykę pokrój w kostkę
- Chipotle drobno posiekaj
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dnie garnka, wrzuć chipotle, paprykę i świeżą kukurydzę, dodaj także wszystkie przyprawy oprócz soli i sosu sojowego
- Dodaj 2 puszki pomidorów, puszkę fasoli i puszkę kukurydzy (jeśli używasz kukurydzy z puszki)
- Dolej trochę wody lub bulionu – zupa nie powinna być bardzo gęsta, ale też nie powinna być zbyt rzadka
- Dodaj sos sojowy i sól do smaku – według preferencji
- Gotuj ok. 15 minut
- W tym czasie przygotuj chipsy z tortilli – tortillę pokrój w trójkąty lub w cienkie paski, na patelni rozgrzej max. 1 łyżkę oleju, dorzuć 2 szczypty wędzonej ostrej papryki, wrzuć tortillę tak, żeby zmieściła się na patelni – jeśli nie mieszczą się wszystkie kawałki, podziel je na kilka partii. Tortilla ma się zarumienić z obu stron i zrobić chrupiąca – uważaj, łatwo można ją przypalić dlatego nie odchodź od patelni.
- Wędzony tempeh posiekaj nożem tak, żeby wyglądał jak kawałki kurczaka, możesz go podsmażyć na tej samej patelni co tortillę, na niewielkiej ilości tłuszczu, a możesz od razu wrzucić do zupy
- Zupa jest gotowa – nalej ją do miski, dorzuć „kurczaka” z tempehu, daj kleks roślinnego jogurtu (opcjonalnie), na górę daj chipsy z tortilli, posiekaną kolendrę (opcjonalnie) i posiekaną marynowaną ostrą papryczkę (opcjonalnie), możesz też dorzucić awokado


Więcej wege przepisów:
5 Pomysłów na Wegańskie Dodatki do Zup
5 Pomysłów na Wegańskie Dodatki do Zup Zupy są jednym z podstawowych elementów kuchni, a dzięki różnorodnym dodatkom mogą zyskać nowy wymiar smaku i wartości odżywczych. Wegańskie dodatki do zup to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnych receptur, zapewniając...
Zupa krem z pomidorów z puszki – wegetariańska
Zupa krem z pomidorów - wegetariańska zupa pomidorowaZupa krem z pomidorów przepis na szybki obiad Ten przepis na zupę krem z pomidorów jest idealny, jeśli potrzebujesz czegoś szybkiego, pysznego i wegetariańskiego na obiad. Dzięki zastosowaniu pomidorów z puszki...
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Wegetariańska zupa meksykańska – bardzo łatwy przepis.
Zupa tortilla – koniecznie spróbuj!