Przepis na „zupę tortilla” – wege zupa meksykańska

wegański chłodnik z botwinki

Zupa meksykańska z tortillą

 

Ta zupa ma w sobie wszystko – jest pikantna, treściwa, ma awokado, chipsy z tortilli, kleks z jogurtu i kukurydzę. No istny Meksyk – kolorowo i na bogato. Co nie znaczy, że drogo. Zupa jest wbrew pozorom bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. No i robi wrażenie – zobaczcie sami, te chipsy z tortilli dają efekt wow, a poza tym są super pyszne. No po takiej reklamie nie masz wyjścia – zrób tą zupę koniecznie, najlepiej od razu więcej. No to kierunek Meksyk.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 2 kolby kukurydzy lub 1 puszka
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 papryka czerwona lub zielona
  • 1 opakowanie wędzonego tempehu (w roli kurczaka)
  • 1 papryczka chipotle – opcjonalnie
  • woda lub bulion
  • sól

Przyprawy:

2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki mielonej kolendry (można pominąć), możesz też użyć gotowej mieszanki przypraw meksykańskiej wzbogacając ją o ostrą paprykę

Do podania:

Kleks roślinnego jogurtu, chipsy z tortilli, marynowane jalapeno, świeża kolendra, awokado

Przygotowanie:

  • Zacznij od warzyw – oczyść kolby kukurydzy (jeśli używasz świeżej), zetnij z niej ziarna trzymając kolbę równolegle do deski.
  • Paprykę pokrój w kostkę
  • Chipotle drobno posiekaj
  • Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dnie garnka, wrzuć chipotle, paprykę i świeżą kukurydzę, dodaj także wszystkie przyprawy oprócz soli i sosu sojowego
  • Dodaj 2 puszki pomidorów, puszkę fasoli i puszkę kukurydzy (jeśli używasz kukurydzy z puszki)
  • Dolej trochę wody lub bulionu – zupa nie powinna być bardzo gęsta, ale też nie powinna być zbyt rzadka
  • Dodaj sos sojowy i sól do smaku – według preferencji
  • Gotuj ok. 15 minut
  • W tym czasie przygotuj chipsy z tortilli – tortillę pokrój w trójkąty lub w cienkie paski, na patelni rozgrzej max. 1 łyżkę oleju, dorzuć 2 szczypty wędzonej ostrej papryki, wrzuć tortillę tak, żeby zmieściła się na patelni – jeśli nie mieszczą się wszystkie kawałki, podziel je na kilka partii. Tortilla ma się zarumienić z obu stron i zrobić chrupiąca – uważaj, łatwo można ją przypalić dlatego nie odchodź od patelni.
  • Wędzony tempeh posiekaj nożem tak, żeby wyglądał jak kawałki kurczaka, możesz go podsmażyć na tej samej patelni co tortillę, na niewielkiej ilości tłuszczu, a możesz od razu wrzucić do zupy
  • Zupa jest gotowa – nalej ją do miski, dorzuć „kurczaka” z tempehu, daj kleks roślinnego jogurtu (opcjonalnie), na górę daj chipsy z tortilli, posiekaną kolendrę (opcjonalnie) i posiekaną marynowaną ostrą papryczkę (opcjonalnie), możesz też dorzucić awokado

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Wegetariańska zupa meksykańska – bardzo łatwy przepis.

Zupa tortilla – koniecznie spróbuj!