Przepis na zupę z pastą miso i glonami wakame

 

wegański chłodnik z botwinki

Zupa miso z silken tofu 

 

Klasyczna japońska zupa miso jest raczej dodatkiem do dania głównego. Natomiast jest super prosta w przygotowaniu, pełna umami i morskiego charakteru, zdrowa i niskokaloryczna. Uwaga na pastę miso – często można spotkać taką z dodatkiem tuńczyka, więc czytajcie składy. Do tego przepisu użyłam delikatnego silken tofu, które swoim charakterystycznym smakiem pięknie uzupełnia się z resztą składników. Bardzo ważną rolę pełnią tu także glony wakame – znajdziecie je w każdej oryginalnie japońskiej zupie miso, są morskim akcentem, ale też są bardzo wartościowym dodatkiem. A wspominałam, że zrobienie tej zupy zajmie mniej niż 10 minut? Same zalety.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • ok. 600-700ml wody
  • 1 łyżka pasty miso (czubata, taka od serca)
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • Silken tofu – 200g
  • Glony wakame – 1 łyżeczka
  • Do podania: olej sezamowy i sezam

Przygotowanie:

  • Wodę w garnku zagotuj.
  • 1 łyżeczkę glonów wakame umieść w misce i zalej wrzątkiem.
  • Dodaj pastę miso do garnka z wodą i mieszaj, dopilnuj żeby się rozpuściła.
  • Dodaj do zupy sos sojowy.
  • Silken tofu wyjmij z opakowanie, przełóż delikatnie na talerz – niech chwilę poleży, żeby nadmiar wody spłynął.
  • Glony razem z wodą daj do garnka z zupą miso.
  • Podawaj: tofu pokrój w kostkę i delikatnie umieść w misce, zalej zupą miso, możesz dodać 1 łyżkę oleju sezamowego i uprażonych ziaren sezamu.
  • Jeżeli chcesz, żeby danie było bardziej sycące, możesz dorzucić makaron soba, udon lub ramen.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...

Japońska zupa miso z silken tofu i glonami wakame