
Przepis na „koreański kapuśniak” czyli zupę z kimchi
To jest jedno z moich ulubionych dań w sezonie jesienno-zimowym. Zazwyczaj przygotowuję tę zupę z kimchi własnej roboty. Przygotowanie tej zupy nie zajmuje tak naprawdę wiele czasu, ale zależy to też od dodatków. W tej wersji podałam ten koreański kapuśniak z dodatkiem makaronu soba, z podsmażonymi grzybami i pędami bambusa. Możesz zupełnie te dodatki pominąć lub zastąpić innymi (inny rodzaj makaronu lub ryż, inny topping). Jeżeli lubisz pikantne i rozgrzewające jedzenie, to polubisz się z zupą z kimchi. Składniki na 4 porcje.
Składniki:
- Kimchi domowej roboty (np. z TEGO PRZEPISU) lub ze słoika – ok. 400-500 g – razem z sokiem
- 2 Kostki tofu naturalnego (może być wędzone)
- Pasta gochujang – 2 łyżeczki (można zastąpić 1 łyżeczką ostrej papryki mielonej i dodatkowa jedną łyżką sosu sojowego)
- Sos sojowy
- Woda – ok. 4 szklanki (1 l)
Dodatki:
- Makaron – ramen, soba, udon lub ryżowy
- Cebula dymka lub szczypiorek
- Olej sezamowy
- Sezam
- Podsmażone pędy bambusa (opcjonalnie)
- Podsmażone grzybki shimeji (opcjonalnie)
- Możesz dodać: inne smażone grzyby, kiełki fasoli mung, kapustę pak choi, i inne wybrane warzywa
Przygotowanie:
- Pastę gochujang wymieszaj z ciepłą wodą
- Pastę możesz zastąpić dodając sos sojowy i jakiekolwiek chili (możesz również pominąć – wtedy zupa będzie łagodniejsza)
- Do wody dodaj: pokrojone w kostkę tofu, pastę gochujang i kimchi. Zagotuj
- Gotuj zupę ok. 15 minut
- W osobnym garnku przygotuj wybrany makaron zgodnie z instrukcją
- Na patelni podsmaż na oleju grzyby i pędy bambusa, po kilku minutach podlej łyżką sosu sojowego, smaż jeszcze 2-3 minuty dopóki grzyby i pędy bambusa się nie zarumienią
- Do miski nałóż gotową zupę kimchi – jeśli jest mało słona, dopraw sosem sojowym
- Dodaj makaron oraz podsmażone grzyby i pędy bambusowe
- Opcjonalnie dorzuć sezam i olej sezamowy
- Możesz też dorzucić posiekaną dymkę lub szczypiorek








Więcej wege przepisów:
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zimowe spring rolls
Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...