Przepis na „koreański kapuśniak” czyli zupę z kimchi

 

To jest jedno z moich ulubionych dań w sezonie jesienno-zimowym. Zazwyczaj przygotowuję tę zupę z kimchi własnej roboty. Przygotowanie tej zupy nie zajmuje tak naprawdę wiele czasu, ale zależy to też od dodatków. W tej wersji podałam ten koreański kapuśniak z dodatkiem makaronu soba, z podsmażonymi grzybami i pędami bambusa. Możesz zupełnie te dodatki pominąć lub zastąpić innymi (inny rodzaj makaronu lub ryż, inny topping). Jeżeli lubisz pikantne i rozgrzewające jedzenie, to polubisz się z zupą z kimchi. Składniki na 4 porcje.

 

 

Składniki:

  • Kimchi domowej roboty (np. z TEGO PRZEPISU) lub ze słoika – ok. 400-500 g – razem z sokiem
  • 2 Kostki tofu naturalnego (może być wędzone)
  • Pasta gochujang – 2 łyżeczki (można zastąpić 1 łyżeczką ostrej papryki mielonej i dodatkowa jedną łyżką sosu sojowego)
  • Sos sojowy
  • Woda – ok. 4 szklanki (1 l)

 

Dodatki:

  • Makaron – ramen, soba, udon lub ryżowy 
  • Cebula dymka lub szczypiorek
  • Olej sezamowy
  • Sezam
  • Podsmażone pędy bambusa (opcjonalnie) 
  • Podsmażone grzybki shimeji (opcjonalnie)
  • Możesz dodać: inne smażone grzyby, kiełki fasoli mung, kapustę pak choi, i inne wybrane warzywa 

Przygotowanie:

  • Pastę gochujang wymieszaj z ciepłą wodą 
  • Pastę możesz zastąpić dodając sos sojowy i jakiekolwiek chili (możesz również pominąć – wtedy zupa będzie łagodniejsza)
  • Do wody dodaj: pokrojone w kostkę tofu, pastę gochujang i kimchi. Zagotuj
  • Gotuj zupę ok. 15 minut
  • W osobnym garnku przygotuj wybrany makaron zgodnie z instrukcją
  • Na patelni podsmaż na oleju grzyby i pędy bambusa, po kilku minutach podlej łyżką sosu sojowego, smaż jeszcze 2-3 minuty dopóki grzyby i pędy bambusa się nie zarumienią
  • Do miski nałóż gotową zupę kimchi – jeśli jest mało słona, dopraw sosem sojowym
  • Dodaj makaron oraz podsmażone grzyby i pędy bambusowe 
  • Opcjonalnie dorzuć sezam i olej sezamowy
  • Możesz też dorzucić posiekaną dymkę lub szczypiorek
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1103,1104,1102,1096,1098,1101,1095″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...