Przepis na wellingtona z burakiem

wegański chłodnik z botwinki

Pieczeń z buraka

 

Beet wellington – czyli weganie zdecydowanie posunęli się za daleko xD. Klasyczne, eleganckie danie, z ciekawą historią. Dla mnie to zabawa wizualna, ale przyznam że efekt smakowy mnie pozytywnie zaskoczył – burak daje radę. Danie wygląda efektownie, a tak naprawdę jest mało wymagające. Ciasto francuskie to produkt, o którym można powiedzieć, że jest przypadkowo wegański. Powinno być na bazie masła, ale z powodu oszczędności producentów zdecydowana większość jest na bazie oleju palmowego. Olej palmowy nie jest ok, ale od czasu do czasu można. Tak więc bez obaw – kupujcie ciasto francuskie, pieczcie buraka i róbcie beet wellingtona! Postawcie na rodzinnym stole i obserwujcie zdziwione miny. A najlepsze jest to, że kurde – to jest naprawdę bardzo smaczne!

 

Składniki:

4 porcje

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Musztarda (dijon lub średnioostra)
  • Pasztet pieczarkowy Z TEGO PRZEPISU – 4-5 łyżek
  • Orzechy włoskie – 2-3 garści
  • 4 upieczone buraki – muszą być zbliżonej wielkości, nie za duże, nie za małe
  • 1-2 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju lub oliwy (polecam truflową)

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie posmaruj musztardą – oprócz brzegów, w miarę równomiernie. Na to nałóż pasztet pieczarkowy, też bez brzegów.
2. Na środku ułóż buraki – najlepiej upiec je poprzedniego dnia, przy okazji robienia innych rzeczy w piekarniku – obrane buraki zawiń w folię i piecz w 180 stopniach ok. 40 min. lub do miękkości. Możesz przechowywać w lodówce kilka dni.
3. Z buraków zetnij końcówki, tak żeby były bardziej kanciaste i lepiej przylegały do siebie. Ułóż je na środku ciasta francuskiego, wzdłuż dłuższego boku.
4. Orzechy włoskie posiekaj, wrzuć je po bokach buraków, na pasztecie.
5. Zawiń wszystko – najpierw „zamknij” ciasto u góry, potem boki zawiń. Obróć do góry nogami, posmaruj mlekiem roślinnym (dzięki temu się zarumieni) i natnij.
6. Piecz ok. 20-30min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posmaruj olejem lub oliwą dla uzyskania połysku. Gotowe.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...