Przepis na wellingtona z burakiem
Pieczeń z buraka
Beet wellington – czyli weganie zdecydowanie posunęli się za daleko xD. Klasyczne, eleganckie danie, z ciekawą historią. Dla mnie to zabawa wizualna, ale przyznam że efekt smakowy mnie pozytywnie zaskoczył – burak daje radę. Danie wygląda efektownie, a tak naprawdę jest mało wymagające. Ciasto francuskie to produkt, o którym można powiedzieć, że jest przypadkowo wegański. Powinno być na bazie masła, ale z powodu oszczędności producentów zdecydowana większość jest na bazie oleju palmowego. Olej palmowy nie jest ok, ale od czasu do czasu można. Tak więc bez obaw – kupujcie ciasto francuskie, pieczcie buraka i róbcie beet wellingtona! Postawcie na rodzinnym stole i obserwujcie zdziwione miny. A najlepsze jest to, że kurde – to jest naprawdę bardzo smaczne!
Składniki:
4 porcje
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Musztarda (dijon lub średnioostra)
- Pasztet pieczarkowy Z TEGO PRZEPISU – 4-5 łyżek
- Orzechy włoskie – 2-3 garści
- 4 upieczone buraki – muszą być zbliżonej wielkości, nie za duże, nie za małe
- 1-2 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka oleju lub oliwy (polecam truflową)
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie posmaruj musztardą – oprócz brzegów, w miarę równomiernie. Na to nałóż pasztet pieczarkowy, też bez brzegów.
2. Na środku ułóż buraki – najlepiej upiec je poprzedniego dnia, przy okazji robienia innych rzeczy w piekarniku – obrane buraki zawiń w folię i piecz w 180 stopniach ok. 40 min. lub do miękkości. Możesz przechowywać w lodówce kilka dni.
3. Z buraków zetnij końcówki, tak żeby były bardziej kanciaste i lepiej przylegały do siebie. Ułóż je na środku ciasta francuskiego, wzdłuż dłuższego boku.
4. Orzechy włoskie posiekaj, wrzuć je po bokach buraków, na pasztecie.
5. Zawiń wszystko – najpierw „zamknij” ciasto u góry, potem boki zawiń. Obróć do góry nogami, posmaruj mlekiem roślinnym (dzięki temu się zarumieni) i natnij.
6. Piecz ok. 20-30min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posmaruj olejem lub oliwą dla uzyskania połysku. Gotowe.
Więcej wege przepisów:
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniu
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniuSałatka ziemniaczana to ponadczasowa potrawa, która zawsze zachwyca swoim smakiem i prostotą. Czy to na rodzinne spotkania, pikniki, czy po prostu jako dodatek do obiadu – jest to danie, które...
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...