Przepis na fetę z tofu – wersja 3

wegański chłodnik z botwinki

Feta z tofu – wegańska feta przepis

 

To jest trzeci przepis na fetę z tofu, jaki znajdziecie na tym blogu. Ten jest najłatwiejszy – nie musisz mieć blendera, nie musisz poświęcać dużo czasu na przygotowanie tej tofety. W odróżnieniu od poprzedniej wersji, tutaj nie ma oleju kokosowego. W efekcie jest znaczcie mniej kalorii. Marynowane tofu a la feta najlepiej sprawdzi się w sałatkach, jeśli potrzebujesz fety do zapiekania, to polecam TEN PRZEPIS.

 

 

Składniki:

  • 2 opakowania naturalnego tofu (po 180g)

Marynata:

  • Sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki wody
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół
  • 1 łyżka zalewy z oliwek lub kaparów

Przygotowanie:

  • Tofu osuszyć dokładnie zawijając je w ścierkę lub w ręcznik papierowy
  • Składniki marynaty wymieszaj w słoiku
  • Tofu pokrój w kostkę i daj do słoika z marynatą
  • Upakuj tofu ciasno, żeby było pokryte marynatą
  • Pro-tip: do przyciśnięcia tofu użyłam połówki cytryny
  • Zamknij słoik i przełóż do lodówki na co najmniej 12h

Więcej wege przepisów:

Rewolucyjna tofeta

Rewolucyjna tofeta

Przepis na absolutnie rewelacyjną roślinną fetę - prosty w przygotowaniuFeta z tofu jak oryginalny grecki ser   Na tym blogu pojawił się już przepis na fetę z tofu. Nadal uważam, że jest całkiem niezły i ma swoje zalety. No ale ta wersja przebija tamtą...

Ser feta  – wegański przepis na fetę z tofu

Feta z tofu  – łatwy przepis