Przepis na wegańską shakshukę z hummusem

wegański chłodnik z botwinki

Śniadanie mistrzów – hummshuka

 

Są takie związki, o których w pierwszej chwili można pomyśleć, że to nie ma szans działać. A potem się okazuje, że to najlepsza para jaką można sobie wyobrazić. Tak właśnie jest z tym daniem – połączenie hummusu i shakshuki to najlepsze śniadanie jakie można sobie wyobrazić. Najlepiej wchodzi doprawione na ostro. A teraz bez zbędnego pitolenia daję wam przepis na HUMMSHUKĘ:

 

 

Składniki:

  • Wasz ulubiony hummus (u mnie dyniowy, przepis TUTAJ)
  • Wędzone tofu z kurkumą
  • Smażone pomidory
  • Przyprawy: papryczka chili, kumin, cynamon, czosnek, wędzona papryka
  • Chili i kolendra
  • Chlebek (sprawdzi się doskonale pita)

Przygotowanie:

 

  • Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wędzone tofu pokrój w plastry i wrzuć je na patelnię
  • Jak się podsmaży, to delikatnie oprósz je kurkumą, tak żeby plastry były równomiernie pokryte.
  • Zdejmij tofu z patelni.
  • Na patelnię wrzuć 1 puszkę pomidorów lub 2-3 świeże pomidory
  • Dodaj przyprawy: 0,5 łyżeczki kuminu, szczyptę cynamonu, posiekaną papryczkę chili, czosnek granulowany (ile chcesz), 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki, ewentualnie 1 łyżeczkę syropu z agawy lub klonowego (zależy od pomidorów), sól do smaku
  • Smaż dopóki pomidory wyraźnie nie zgęstnieją
  • Na talerzu wrzuć solidną porcję hummusu, na to pomidory prosto z patelni, na to kurkumowe tofu
  • Dorzuć jeszcze chili i kolendrę jeśli chcesz, możesz dodać szczyptę soli kala-namak
  • Pałaszuj z ulubionym chlebkiem

Więcej wege przepisów:

Pasta z dyni i fasoli

Pasta z dyni i fasoli

Przepis na pastę z dyni i białej fasoli z suszonymi pomidoramiBardzo łatwa pasta z dyni   Bardzo łatwa pasta na kanapki z dyni i białej fasoli z suszonymi pomidorami. Robi się ją dosłownie w 2 minuty, każdy ręczny blender robie z nią poradzi. A jest pyszna....

Wegański serek kanapkowy

Wegański serek kanapkowy

Przepis na wegański serek na kanapkiSerek bez sera  - nie tylko na kanapki   Żarty się skończyły. Przyznam, że jestem zawiedziona smakiem sklepowych wegańskich serów. Poza jednym, jedynym producentem, to jest dla mnie niejadalne. No nie. Za klasycznym smakiem...

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Wege shakshuka z hummusem, wegańska shakshuka przepis

Wegańska shakshuka na hummusie – idealne roślinne śniadanie