Przepis na wegańską shakshukę z hummusem

wegański chłodnik z botwinki

Śniadanie mistrzów – hummshuka

 

Są takie związki, o których w pierwszej chwili można pomyśleć, że to nie ma szans działać. A potem się okazuje, że to najlepsza para jaką można sobie wyobrazić. Tak właśnie jest z tym daniem – połączenie hummusu i shakshuki to najlepsze śniadanie jakie można sobie wyobrazić. Najlepiej wchodzi doprawione na ostro. A teraz bez zbędnego pitolenia daję wam przepis na HUMMSHUKĘ:

 

 

Składniki:

  • Wasz ulubiony hummus (u mnie dyniowy, przepis TUTAJ)
  • Wędzone tofu z kurkumą
  • Smażone pomidory
  • Przyprawy: papryczka chili, kumin, cynamon, czosnek, wędzona papryka
  • Chili i kolendra
  • Chlebek (sprawdzi się doskonale pita)

Przygotowanie:

 

  • Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wędzone tofu pokrój w plastry i wrzuć je na patelnię
  • Jak się podsmaży, to delikatnie oprósz je kurkumą, tak żeby plastry były równomiernie pokryte.
  • Zdejmij tofu z patelni.
  • Na patelnię wrzuć 1 puszkę pomidorów lub 2-3 świeże pomidory
  • Dodaj przyprawy: 0,5 łyżeczki kuminu, szczyptę cynamonu, posiekaną papryczkę chili, czosnek granulowany (ile chcesz), 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki, ewentualnie 1 łyżeczkę syropu z agawy lub klonowego (zależy od pomidorów), sól do smaku
  • Smaż dopóki pomidory wyraźnie nie zgęstnieją
  • Na talerzu wrzuć solidną porcję hummusu, na to pomidory prosto z patelni, na to kurkumowe tofu
  • Dorzuć jeszcze chili i kolendrę jeśli chcesz, możesz dodać szczyptę soli kala-namak
  • Pałaszuj z ulubionym chlebkiem

Więcej wege przepisów:

Pomysły na Wegańskie Gofry

Pomysły na Wegańskie Gofry

Pomysły na Wegańskie GofryWegańskie gofry to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Można je przygotować na wiele sposobów, dostosowując składniki do własnych upodobań. Oto kilka pomysłów na ich przygotowanie: 1. Gofry z bananem Dodaj do ciasta do...

Wege shakshuka z hummusem, wegańska shakshuka przepis

Wegańska shakshuka na hummusie – idealne roślinne śniadanie