Przepis na krem z dyni i pomidorów po tajsku

wegański chłodnik z botwinki

Zupa dyniowa z dodatkiem pomidorów

 

Azjatyckie klimaty w mojej kuchni są codziennością. Postanowiłam więc wykorzystać smaki charakterystyczna dla kuchni tajskiej i przygotować pikantną tajską zupę krem z dyni. Dorzuciłam jeszcze pomidory, które idealnie balansują smak dyni. Jest to bardzo łatwa do zrobienia zupa, a jeśli – tak jak ja – jesteś fanem/fanką kuchni tajskiej, to składniki pewnie masz w swojej kuchni. Nieskromnie dodam, że to najlepsza zupa krem z dyni, jaką kiedykolwiek jadłam. Jeśli masz zapas puree z dyni to ta zupa będzie gotowa w 10 minut.

 

 

Składniki:

Na 3-4 porcje

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni (jak zrobić puree z dyni?)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego light
  • 1-2 szklanki wody
  • 2-4 łyżeczki czerwonej pasty curry (zależy od preferencji, uwaga – czytajcie skład, dużo past zawiera krewetki!)
  • Kawałek imbiru
  • 3-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • Sos sojowy – 3,4 łyżki
  • Sok z limonki (lub cytryny)
  • Kolendra (opcjonalnie)
  • Olej roślinny
  • Sól (według preferencji, u mnie 0,5 łyżeczki)

Przygotowanie:

 

  • Weź garnek, wlej do niego ok. 2 łyżki oleju.
  • Jak się rozgrzeje wrzuć posiekany czosnek, imbir i pastę curry. Smaż przez chwilę, jak zacznie ci pachnieć w całym domu – to jest ten moment kiedy wlewasz puszkę pomidorów i szklankę wody.
  • Dodaj puree z dyni, sos sojowy, trochę soli, gotuj przez ok. 5 minut.
  • Na końcu dodaj mleko kokosowe, jeśli jest za gęsto, dolej jeszcze trochę wody.
  • Spróbuj czy odpowiada ci doprawienie – możesz dać więcej pasty curry, sosu sojowego lub soli.
  • Zblenduj ręcznym blenderem na gładki krem, podawaj skropione sokiem z limonki, z dodatkiem świeżej kolendry i prażonymi pestkami dyni.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Zupa krem z dyni nietypowa – tajska zupa krem z dyni i pomidorów

Przepis na porządnie doprawioną zupę dyniową po tajsku